Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedałem samochód...

Featured Replies

Napisano

... i gdzie teraz muszę to zgłosić?

- do ubezpieczalni to na pewno

- gdzieś jeszcze (wydział komunikacji, US???) alien.gif

Napisano

> ... i gdzie teraz muszę to zgłosić?

> - do ubezpieczalni to na pewno

> - gdzieś jeszcze (wydział komunikacji, US???)

ubezpieczenie i z tego co pamietam masz do 30 dni na zawiadomienie UK o zbyciu pojazdu

Napisano
  • Autor

> ubezpieczenie i z tego co pamietam masz do 30 dni na zawiadomienie UK

> o zbyciu pojazdu

OK. Dzięki 20.GIF

Napisano

> ubezpieczenie i z tego co pamietam masz do 30 dni na zawiadomienie UK

> o zbyciu pojazdu

Trzeba się do nich udać osobiście i jakiś świstek wypełnić?

Napisano

> Trzeba się do nich udać osobiście i jakiś świstek wypełnić?

heyah !!! palacz.gif

odnośnie WK, to jak sprzedałem swoje auto i zaszedłem aby złożyć stosowne oświadczenie, to mnie spławili i powiedzieli, iż nie muszę nic takiego robić bo pionformuje ich o tym WK kupującego /odsyła tablice rej./

Napisano

> odnośnie WK, to jak sprzedałem swoje auto i zaszedłem aby złożyć

> stosowne oświadczenie, to mnie spławili i powiedzieli, iż nie

> muszę nic takiego robić bo pionformuje ich o tym WK kupującego

> /odsyła tablice rej./

Pod warunkiem, że kupujący przerejestruje auto.

A jak nie, to będzie wisiało na wieki wieków na Twoich danych...

Napisano

> ... i gdzie teraz muszę to zgłosić?

> - do ubezpieczalni to na pewno

> - gdzieś jeszcze (wydział komunikacji, US???)

1 wydział komunikacji - musisz udać sie z umową zbycia w celu wyrejestrowania furaka

na umowie kupna sprzedaży dostaniesz adnotacje o wyrejestrowaniu

2 z pieczątką i podpisem na umowie kupna/ sprzedaży o wyrejestrowaniu (patrz pkt 1) udajesz sie do ubezpieczyciela, zgłaszasz gdzie trzeba i żadasz zwrotu NW i AC ... na jedno i drugie są 2 osobne druczki ... często ubezpieczyciele praktykują że dają tylko na AC i o NW sie trzeba upominać i ... OC niestety przepada chyba że dobroduszny kupujący sie zrzeknie.

Napisano

> Pod warunkiem, że kupujący przerejestruje auto.

> A jak nie, to będzie wisiało na wieki wieków na Twoich danych...

prawdopodobnie masz rację, ale skoro WK to nie interesowało, to mnie szczerze mówiąc tym bardziej, niech sobie wisi do końca świata (i jeszcze jeden dzień dłużej) zlosnik.gif

Napisano

> prawdopodobnie masz rację, ale skoro WK to nie interesowało, to mnie

> szczerze mówiąc tym bardziej, niech sobie wisi do końca świata

> (i jeszcze jeden dzień dłużej)

Chyba, że kiedyś nastąpi jakieś małe bum/kradzież/napad na bank zlosnik.gif

i będą szukać właściciela furaka..

sprawa oczywiście do wyjaśnienia, ale po co w takich momentach

tracić nerwy i zdrowie niepotrzebnie zlosnik.gif

Napisano

> Chyba, że kiedyś nastąpi jakieś małe bum/kradzież/napad na bank

> i będą szukać właściciela furaka..

> sprawa oczywiście do wyjaśnienia, ale po co w takich momentach

> tracić nerwy i zdrowie niepotrzebnie

nie przesadzaj

czy to, że zgłosisz sprzedaż do swojego WK, skutkuje automatycznie tym, iż nowemu wałścicielowi zabierany jest Twój dow. i tablice rej. ?, na pewno nie, więc wszystko rozbija się o chęć (lub jej brak) nowego właściciela do przerejstrowania auta na siebie

pozatym wydaje mi się, iż do napadu na bank raczej nie należy używać samochodów kupionych (szczególnie na swoje prawdziwe dane) , bardziej wskazane są kradzione zlosnik.gif

Napisano

> nie przesadzaj

> czy to, że zgłosisz sprzedaż do swojego WK, skutkuje automatycznie

> tym, iż nowemu wałścicielowi zabierany jest Twój dow. i tablice

> rej. ?, na pewno nie, więc wszystko rozbija się o chęć (lub jej

> brak) nowego właściciela do przerejstrowania auta na siebie

> pozatym wydaje mi się, iż do napadu na bank raczej nie należy używać

> samochodów kupionych (szczególnie na swoje prawdziwe dane) ,

> bardziej wskazane są kradzione

no chyba ,że napisze nową umowę ,sprzeda autko drożej,podpisze się jako Ty i ominie opłaty 275123014-zielony.gif

a Ty jako ,że brałeś w tym współdział zarobisz swoją działkę w przypadku wpadki zlosnik.gif miłe no nie ? hehe.gif

więc olewaj to dalej smirk.gif

HanYs

Napisano

> no chyba ,że napisze nową umowę ,sprzeda autko drożej,podpisze się

> jako Ty i ominie opłaty

> a Ty jako ,że brałeś w tym współdział zarobisz swoją działkę w

> przypadku wpadki miłe no nie ?

> więc olewaj to dalej

> HanYs

co Ty pleciesz jaki współudział, przecież to by było zwykłe fałszowanie dokumentów więc co mi do tego

Napisano

> nie przesadzaj

> czy to, że zgłosisz sprzedaż do swojego WK, skutkuje automatycznie

> tym, iż nowemu wałścicielowi zabierany jest Twój dow. i tablice

> rej. ?, na pewno nie, więc wszystko rozbija się o chęć (lub jej

> brak) nowego właściciela do przerejstrowania auta na siebie

Nie skutkuje. Ale zmieniają się dane w ewidencji, do której

w pierwszej kolejności zagląda Policja gdy trzeba zlokalizować

właściciela auta o numerach...

> pozatym wydaje mi się, iż do napadu na bank raczej nie należy używać

> samochodów kupionych (szczególnie na swoje prawdziwe dane) ,

> bardziej wskazane są kradzione

Wystarczy drobna stłuczka na parkingu pod kamerami ochrony.

Napisano

> co Ty pleciesz jaki współudział, przecież to by było zwykłe

> fałszowanie dokumentów więc co mi do tego

kolega eleven już Ci napisał "...Ale zmieniają się dane w ewidencji, do której

w pierwszej kolejności zagląda Policja gdy trzeba zlokalizować

właściciela auta o numerach..." i nie chce mi się szukać przepisu ale masz obowiązek zgłosić sprzedaż

HanYs

Napisano

> no chyba ,że napisze nową umowę ,sprzeda autko drożej,podpisze się

> jako Ty i ominie opłaty

> a Ty jako ,że brałeś w tym współdział zarobisz swoją działkę w

> przypadku wpadki miłe no nie ?

> więc olewaj to dalej

> HanYs

świeta prawda ja pomimo zgłoszenia w WK sprzedazy samochodu wzywany byłem na komendę po 3 latach od sprzedaży w celu wyjaśnienia panu władzy dlaczego ksero umowy w moim WK wyglada inaczej niż w WK w koziej wólce niewiem.gifw której to gościu który ode mnie kupił samochód sprzedal innemu gościowi a na temtej umowie inna data, inna cena i tylko "mój" podpis podobny. angryfire.gif

2.5 h na komendzie i 3 strony A4 próbek pisma musiałem złożyć a to wszystko po ciężkiej nocy w pracy angryfire.gif

a jak panu policjantowi po przeczytaniu moich zeznań powiedziałem że nie mam pewności co do takich szczegółów jak która godzina była przy podpisywaniu umowy i czy pisana była u mnie w domu czy w pracy to powiedział żebym nabrał pewności bo jak nie to będę mósiał zasuwać 600 km do tamtejszej komendy i im tam na miejscu wyjaśniać pad.gif

A jakbym świeżo po wyjściu z komendy spotkał kupca/podrabiacza to bym mu chaja.gifuzbroj_zlo.gifchaja.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano

Witam serdecznie cool.gif

Prosze na mnie nie krzyczec z dwoch powodow grinser006.gif po pierwsze pisze swojego posta tutaj bo jest tu temat zwiazany z moimi pytaniami a co do szukaji( to po drugie grinser006.gif) to moge w niej szukac tylko w zakresie 2 msc oslabiony.gif a to troszkie ciut malo( moze tak ktos to zwiekszy? zeby.GIF )nom ale do rzeczy :

Sprzedaje moje ciu ciu i jest to autko zakupione na mnie i moja mamusie 526.gif001.gifzeby.GIF i teraz mam takie pytanqa :

1. Czy na umowie k-s musimy wystepowac oboje czy tylko jedno z nas wystarczy ( jestesmy wspolwlascicielami)?

2. Czy sprzedajac moje auto , OC( bo innych ubezpieczen nie mam) bedzie moglo sluzyc nowemu wlascicielowi, czy np. bedzie on mial obiowiazek wykupic swoje po 30 dniach? Bo czytalem gdzies ze moze uzywac mojego OC ale tez moze sie niby zrzec po 30 dniach ( jakis papier-umowa?) i wtedy moge zadac zwortu kaski od ubezp. za niewykorzystane OC?

3. Jesli nowy wlasciciel bedzie uzywal mojego OC ( a na nim widnieja jednak moje dane) to czy w przypadku kolizji czy cos takiego bede za cos ganiany przez nasz serce.gif wladze ?

Zadaje te jakze trudne dla was pytania o OC hmm.gif poniewaz spotkalem sie z taka historia ze :

Ludź zeby.GIF A kupil od B auto...proste...spisali tylko umowe k-s no i te druczki od urzedu...nic o OC nie gadali bo bylo ono jeszcze wazne troche czas...jak na razie OK...ale..po 30 dniach ludź B wystapil od ubezpieczalni o zwrot nieuzytego OC ( chyba kolo 10msc) i je otrzymal! boje_sie.gif a nowy wlasciciel A nic o tym nie wiedzial! niewiem.gif bo kupujac auto myslal ze jak nie zrzeknie sie OC to moze sobie wykorzystac stare OC poprzedniego wlasciciela i dokupic nowe po skonczeniu tamtego..takze stad moje moze i durne pytania...Pozdrawiam i mam nadzieje ze was nie zanudzilem i nie wcurzylem zeby.GIF

P.S Moze podwisci gdzies takie kompednium odnosnie k-s auta? chyba duzo ludzi skorzysta z tego :-) Pozdrawiam 001.gif

Napisano

> Sprzedaje moje ciu ciu i jest to autko zakupione na mnie i moja

> mamusie i teraz mam takie pytanqa :

> 1. Czy na umowie k-s musimy wystepowac oboje czy tylko jedno z nas

> wystarczy ( jestesmy wspolwlascicielami)?

Na umowie muszą jako sprzedający wystepować wszystkie osoby wpisane w DR jako właściciele/współwłaściciele

> 2.

niewiem.gif

> 3.

Raczej nie. Ale dla pewności zaraz po podpisaniu umowy zgłoś do WK i ubezpieczyciela to wtedy jak coś się stanie albo nowy właściciel cuś nawiwija jesteś kryty i masz jego kłopoty w 4 literach

>..takze stad moje moze i durne

> pytania...Pozdrawiam i mam nadzieje ze was nie zanudzilem i nie

> wcurzylem

nie biglaugh.gif

Napisano

AD 2.

OC obecnie przechodzi na nowego właściciela. Jedynie w ciągu 30 dni ma obowiązek zgłosić sie do ubezpieczyciela i dokonać rekalkulacji składki (zgodnie z jego zniżkami itp..) i przepisania polisy na niego. W takim wypadku sprzedający samochód nie może nic odzyskać.

Wariant 2 jest taki że kupujący pisze wypowiedzenie umowy OC. Ma prawo tę umowę wypowiedzieć w ciągu 30 dni od kupna samochodu (okres wypowiedzenia to 30 dni). W takim przypadku musi opłacić nową polisę a sprzedający może wystąpić o zwrot składki.

W związku z tym można kupującemu od razu podsunąć do podpisania wypowiedzenie umowy OC ("W związku z nabyciem samochodu .......wypowiadam umowę OC. Przyjmuję do wiadomości że jestem zobowiązany zawrzeć nową omowę OC przed upływem 30dniowego okresu wypowiedzenia itd... itp..")

I z takim wypowiedzeniem, kopią umowy OC udajesz się do ubezpieczyciela i odzyskujesz jakieś tam pieniądze..

Ad. 3

Po sprzedaży samochodu żadne kolizje itp. nie obciążają sprzedającego (nie traci się zniżek itp..). Ale najlepiej zgłosić sprzedaż jak najszybciej ubezpieczycielowi.

Pozdrawiam

Ł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.