Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z podłogą w kuchni

Featured Replies

Napisano

Hej,

mam kłopot z podłogą w kuchni (kuchnia z pokojem). Na samym początku jak się wprowadzaliśmy była koncepcja, że w kuchni będą płytki połączone listwami z deską barlinecką. Słabo się to sprawdzało, ale jakoś było. Teraz jest pomysł na ściankę w pokoju, na której będzie wisiał TV i powstał problem jak wybrnąć z tematu podłogi. Ścianka będzie na pograniczu desek i płytek, więc dotychczasowe rozwiązanie będzie słabo wyglądać. W załączeniu zdjęcia, na podłodze narysowałem ołówkiem jak będzie wyglądać ścianka. Doradźcie proszę jak z tego wybrnąć. Myślałem nawet o rezygnacji z płytek w kuchni i dołożeniu deski, ale nie jestem do tego przekonany, poza tym nie wiem czy to będzie możliwe (deski by trzeba dołożyć "od tyłu", w sensie od miejsca w którym był początek układania. W załączeniu zdjęcia, może coś podpowiecie.

post-132154-0-35432900-1440830771_thumb.jpgpost-132154-0-43907200-1440830778_thumb.jpgpost-132154-0-58416800-1440830786_thumb.jpg

Napisano

Na zdjęciach słabo widać ale wnioskuje że ścianka ma stać tylko tam gdzie są deski. W takim wypadku nie ma problemu zakładasz tarczę do drewna na flexa i jedziesz po liniach.

Jeśli chcesz zamienić płytki na deski to musisz zdjąć deski do uskoku (widoczny na zdj.)i dopiero dołożyć nowe. Jest trochę z tym zabawy ale i od tej strony to możliwe.

Napisano
  • Autor

Na zdjęciach słabo widać ale wnioskuje że ścianka ma stać tylko tam gdzie są deski. W takim wypadku nie ma problemu zakładasz tarczę do drewna na flexa i jedziesz po liniach.

Jeśli chcesz zamienić płytki na deski to musisz zdjąć deski do uskoku (widoczny na zdj.)i dopiero dołożyć nowe. Jest trochę z tym zabawy ale i od tej strony to możliwe.

obrys ścianki narysowany jest ołówkiem. Właśnie się zastanawiam, czy deski by się sprawdziły w kuchni, bo to łączenie strasznie mnie wkurza. Zwłaszcza, że jak postawię ściankę to deski pomiędzy płytkami a ścianką będą miały 4 cm.

Napisano

obrys ścianki narysowany jest ołówkiem. Właśnie się zastanawiam, czy deski by się sprawdziły w kuchni, bo to łączenie strasznie mnie wkurza. Zwłaszcza, że jak postawię ściankę to deski pomiędzy płytkami a ścianką będą miały 4 cm.

Od 12 lat użytkuję deskę barlinecką w kuchni i nic się z nią nie dzieje.

Napisano

Przemyśl ten pomysł. Widać, że to było robione bezmyślnie. Dlaczego płytki są cięte? Dajesz całą płytkę tam, gdzie widać, a tniesz przy ścianie, pod szafkami gdzie nie widać.

IMO wywal te kawałki płytki, dołóż całą płytkę i dopiero ściankę. MOŻE w kuchni nie będzie za wąsko. Tak, jak teraz planujesz będzie za ciasno.

Deski w kuchni to słaby pomysł. Znaczy wygląda fajnie, ale jest niepraktyczne. I to nie tylko chodzi o możliwość zalania, ale też upadnie coś i wgniecenie albo odprysk gotowe. Dlatego IMO w kuchni tylko gres barwiony w masie - nawet jak coś się ukruszy, to nie widać.

Napisano
  • Autor

Co to znaczy plytki sa ciete ? Sa w calosci. Szerokosc w kuchni jest ok.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Co to znaczy plytki sa ciete ? Sa w calosci. Szerokosc w kuchni jest ok.

To to jakieś 60x30 a kolejny rząd 60x60? Chodzi mi o cięcie na linii łączenia z deską. A na górze ostatniego zdjęcia, to jakieś skrawki 15x15?

Mam w kuchni 70cm między blatami (trochę wysunięte nad szafki, więc szafki z 5 cm szerzej). Ciasno. Za ciasno. Ale ja nie miałem wyboru - nie dało się szerzej. Jak masz płytki 60x60 to u Ciebie wygląda podobnie.

Napisano

obrys ścianki narysowany jest ołówkiem. jak postawię ściankę to deski pomiędzy płytkami a ścianką będą miały 4 cm.

A coś stoi na przeszkodzie, żeby ściankę przesunąć o te 4cm w stronę płytek?

Napisano

pewnie sie juz nie obroci z patelnia ;)

Napisano
  • Autor

nie da rady za ciasno będzie. Chcę, żeby było min 80 cm.

Napisano
  • Autor

To to jakieś 60x30 a kolejny rząd 60x60? Chodzi mi o cięcie na linii łączenia z deską. A na górze ostatniego zdjęcia, to jakieś skrawki 15x15?

Mam w kuchni 70cm między blatami (trochę wysunięte nad szafki, więc szafki z 5 cm szerzej). Ciasno. Za ciasno. Ale ja nie miałem wyboru - nie dało się szerzej. Jak masz płytki 60x60 to u Ciebie wygląda podobnie.

już rozumiem, na zdjęciu tak cień pada. Płytki są 60X30, jedynie docięte są te przy lodówce, na 30X30.