Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zdoić kierowcę, czyli kolejne pomysły rządu

Featured Replies

Napisano

Nowy koncept naszych kochanych rządzących, czyli jak zdoić użytkownika pojazdu:

Quote:

Będzie podatek od aut firmowych?

Firmom nie będzie lżej, a pracownicy wpadną w kłopoty - tak eksperci oceniają projekt opodatkowania aut firmowych.

Nie lada problemy mogą spaść na osoby wyjeżdżające np. na weekendy służbowymi samochodami. "PB" dotarł do opracowanych przez Ministerstwo Finansów (MF) nowych przepisów obciążających podatkiem używanie firmowych samochodów osobowych do celów prywatnych. Z lektury projektu zmian w ustawach o VAT oraz PIT wynika, że specjalnym podatkiem objęte zostaną... wszystkie auta osobowe należące do firm, bez względu na to, ile rzeczywiście kilometrów miesięcznie przejeżdżać będą pracownicy w tzw. celach prywatnych. Podatek spadnie także na pracowników. Problem w tym, że także dla nich przepisy są niekorzystne, ponieważ nie dają możliwości odróżnienia użytku prywatnego od służbowego.

Płacić bez wyjątków

Projekt nowelizacji ustawy o VAT, zapowiedziany kilka dni temu przez minister Zytę Gilowską, pozwala na odliczanie całego (100 proc.) VAT zawartego w cenie samochodów osobowych kupowanych przez firmy (dziś nie więcej niż 6 tys. zł). Jednak w zamian za ten ukłon w stronę przedsiębiorców
MF postanowiło obciążyć prywatne używanie aut służbowych
. Oczywiście z troski o budżet państwa. Projekt noweli ustawy o VAT mówi, że
podstawą 22-procentowego comiesięcznego opodatkowania ma być "0,5 proc. wartości początkowej przyjętej dla celów amortyzacji, nie mniej niż 0,5 proc. wartości rynkowej samochodu osobowego z dnia przyjęcia go do użytkowania". Od prywatnego użytku samochodów wziętych w leasing firmy zapłacą 22 proc. VAT od 0,5 proc. wartości auta określonej w umowie leasingowej.

- To znaczy, że przy wymiarze podatku brana będzie pod uwagę rynkowa wartość pojazdu z początku jego eksploatacji w firmie.
Podatek nie będzie się zmniejszał wraz z wiekiem samochodu - mówi Arkadiusz Michaliszyn, doradca podatkowy w CMS Cameron McKenna.

- Miesięczny podatek firma będzie zmuszona naliczać nawet na skutek jednorazowego, krótkotrwałego użycia auta do celu prywatnego. Nie będzie mierzona intensywność prywatnego jeżdżenia.
Ministerstwo przyjęło zasadę, że praktycznie wszystkie osobowe auta są wykorzystywane do przejazdów prywatnych, więc de facto nie zamierza odróżniać użytku prywatnego od służbowego - twierdzi prof. Witold Modzelewski, prezes Instytutu Studiów Podatkowych.

Spore problemy

Ile więc firmy zapłacą? Rocznie 6 proc. wartości auta osobowego. Może nie dla wszystkich to będzie wielka kwota, ale nowy obowiązek biurokratyczny napsuje krwi firmom.

- Przedsiębiorcy będą musieli prowadzić kolejną ewidencję na potrzeby tego podatku. A to również koszty, czas i sterty papierów - dodaje prof. Modzelewski.

Podatek spadnie nie tylko na firmy, ale również na pracowników używających auta służbowe do celów prywatnych.
Osoby te mają płacić za każdy dzień prywatnej jazdy 1/30 część 0,5 proc. wartości początkowej pojazdu.

Niestety, przepisy nie wyjaśniają, co to jest "użytek do celów prywatnych".

- To fundamentalna słabość projektowanych regulacji. Podatnicy będą mieć problemy, gdyż w wielu sytuacjach nie będzie wiadomo, co jeszcze jest użytkiem służbowym, a co już prywatnym, np. czy przejazd do domu po zapomnianą teczkę trzeba opodatkowywać czy nie - zastanawia się Arkadiusz Michaliszyn.

Uważa on, że mamy do czynienia z kolejnym przykładem psucia prawa podatkowego.

- Lepiej zostawić obecne przepisy - uważa Arkadiusz Michaliszyn.

Czyli:

Odliczamy pełny VAT, ale za to płacimy 6% WARTOŚCI POCZĄTKOWEJ pojazdu rocznie

Czyli (żeby było wiadomo o czym mówimy)

Auto o wartości 50 000 netto (61 000 brutto, czyli standardowy kompakt) x 0,06 = 3 000 pln "podatku" rocznie.

Czyli eksploatacja takiego auta opłaca się do 9 m-ca 4-go roku eksploatacji.

Potem już tylko dokładamy...

Dodatkowo, jeżeli pracownik w _jakikolwiek_ sposób używa pojazdu firmowego do celów prywatnych (a celem prywatnym bedzie także chociażby garażowanie sprzęta pod prywatnym domem i dojeżdżanie nim do roboty 2 km w jedną stronę, zresztą proponowana nowelizacja podatkowa praktycznie zakłada, że każdy użytkownik pojazdu służbowego używa go do celów prywatnych), to za każdy dzień eksploatacji takiego auta pracownik zapłaci 0,5 proc wartości początkowej / 30, czyli bazując na powyższym przykładzie - 50 000 x 0,005 / 30 = 8,33 pln/dzień (250 pln/m-c).

I - sumując oba te podatki - wychodzi, że ów bonus w postaci odliczenia 100% VAT przy zakupie, podatki i opłaty "zeżrą" w 2 lata... Potem to już czysty zysk fiskusa.

BARDZO wesoło wyglądać to będzie np w przypadku, gdy ktoś jeździ np służbowym furgonem-chłodnią ;-D, gdzie wartość takiego jeździdła potrafi dojść do 150+ kpln. Wówczas wyjdzie, że 3/4 pensji pracownik będzie odprowadzał skarbowemu w charakterze opłat za "używanie auta służbowego do celów prywatnych".

Paranoja...

Napisano

Wprowadzając taką ustawę państwo zmusi obywateli do kobinowania. Polak nie moze wyjść z wprawy. smirk.gif

Napisano

> Wprowadzając taką ustawę państwo zmusi obywateli do kobinowania.

> Polak nie moze wyjść z wprawy.

Ryba psuje się od głowy. niewiem.gif

Napisano

Nasz Rząd to praktycznie sami idioci!!! uzbroj_zlo.gif , ciekawe kiedy ktoś się za nich weźmie furious.gif, a co z służbowymi samochodami panów (p)osłów i senatorów - pewnie będą zwolnione z podatku ? sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Wprowadzając taką ustawę państwo zmusi obywateli do kobinowania.

> Polak nie moze wyjść z wprawy.

Wiesz, wszystko niby cacy, tylko mnie uderza czystej wody IDIOTYZM tych przepisów.

Oczywiście, że można zrobić bardzo prosty "przewał" pozwalający na zmniejszanie podstaw naliczania tego podatku, poprzez coroczną sprzedaż "na papierze" tego auta do wydzielonej spółki, albo sprzedaż innemu podmiotowi, po czym odkupienie tego pojazdu z powrotem (bez zmiany ceny), ale nie o to chodzi

Sam w sobie przepis jest kryminogenny i stanowi klasyczne "zjeść bogatych"...

Napisano

wyimaginowane:

taki pracownik, który ma samochód całą dobę pod sobą dostaje nowy zakres obowiązków od pracodawcy:

przez 24h/dobę pilnować pojazdu (także podczas urlopów lub dni wolnych od pracy)

hehe.gif

Napisano

Mnie się to podoba.

Mój samochód firmowy się zamortyzował ładnych kilka lat temu.

Czyli ma wartość zero, a nawet ujemną.

Chyba wystapię do rządu o comiesięczną dopłatę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mnie się to podoba.

> Mój samochód firmowy się zamortyzował ładnych kilka lat temu.

> Czyli ma wartość zero, a nawet ujemną.

> Chyba wystapię do rządu o comiesięczną dopłatę

Popatrz dokładnie - wartość z POCZĄTKU EKSPLOATACJI -> czyli jak masz samochód 10+ letni, który na początku kosztował 100 kpln to płacisz od stówy!

Napisano

To jeszcze coś w tonie rówie "optymistycznym" klik

Napisano

no i czym sie podniecacie? Benefits in Kind wystepuja w kazdym cywilizowanym kraju europy i pracownicy uzytkujacy auta sluzbowe (ale nie VANY) placa BIK w odpowiedniej wysokosci, np. za corolle sedan z 2001 roku placi sie miesiecznie ok. 430€ doliczanego do miesiecznego dochodu, czyli ok. 100€ zjada to to z pensji. I co? i tak firma placi za przeglady, benzyne itp, kto za tyle wynajmie auto?

takze niema co narzekac

Napisano

ciekaw jestem w jaki sposob US chca egzekwowac te durne przepisy .... chyba ze zaczna walczyc z bezrobociem i zatrudnia tyle urzedasow ile jest sluzbowych samochodow i kazdy urzedas bedzie pilnowal czy kierowca jedzie w celach sluzbowych czy juz prywatnych mlot.gif ....

Napisano

miejscami faktycznie glupie, ale sam pomysl mi sie podoba.

nie widze powodu dla ktorego ktos kto ma jakakolwiek dzial. gosp. mogl kupowac auto bez vatu, a ktos pracujacy w wiekszej firmie musial placic ten podatek.

mam znajoma ktora ma dwa samochody i oba sa na firemke. zaden z nich w tej firmie jeszcze nie byl. to nie jest ok. albo a6 kombi z kratka.. po prostu porazka.

pozdrawiam

Napisano

> miejscami faktycznie glupie, ale sam pomysl mi sie podoba.

> nie widze powodu dla ktorego ktos kto ma jakakolwiek dzial. gosp.

> mogl kupowac auto bez vatu, a ktos pracujacy w wiekszej firmie

> musial placic ten podatek.

> mam znajoma ktora ma dwa samochody i oba sa na firemke. zaden z nich

> w tej firmie jeszcze nie byl. to nie jest ok. albo a6 kombi z

> kratka.. po prostu porazka.

Mam podobne zdanie, nie jest do konca "sprawiedliwe" to, ze prywatny uzytkownik jadac na ryby placi wiecej od kolegi z dzialalnoscia lub przedstawiciela handlowego. Ci ludzie praktycznie nie posiadaja samochodow prywatnych. Koszty to fajna sprawa, ale albo dla wszystkich albo dla nikogo.

Napisano

> Nasz Rząd to praktycznie sami idioci!!! , ciekawe kiedy ktoś się za

> nich weźmie , a co z służbowymi samochodami panów (p)osłów i

> senatorów - pewnie będą zwolnione z podatku ?

O wlasnie ! Czy osioł jeden z drugim zapłaci za używanie limuzyny

rządowej ze swojej kieszeni ? Jak ktos ma limo za 400k+ to sie

pewnie na tramwaje przerzuci zlosnik.gif

Napisano

A ja mam pewne wątpliwości. zlosnik.gif Skoro cytujesz:

Quote:

Z lektury projektu zmian w ustawach o VAT oraz PIT wynika, że specjalnym podatkiem objęte zostaną... wszystkie
auta osobowe
należące do firm...

to dlaczego się obawiasz o:

> BARDZO wesoło wyglądać to będzie np w przypadku, gdy ktoś jeździ np służbowym furgonem-chłodnią ;-D, gdzie wartość takiego jeździdła potrafi dojść do 150+ kpln.

Przecież to nie jest samochód osobowy. 270751858-jezyk.gif Zresztą większość aut tzw. "z kratką" jest zarejestrowana jako samochody ciężarowe, więc ten projekt ich nie będzie dotyczył. wpysk.gif

> Paranoja...

Nie aż taka jak Ci się zdaje. wink.gif

Napisano

> O wlasnie ! Czy osioł jeden z drugim zapłaci za używanie limuzyny

> rządowej ze swojej kieszeni ? Jak ktos ma limo za 400k+ to sie

> pewnie na tramwaje przerzuci

Panowie (p)osłowie i inne oink.gif z naszego rządu ze swojej kieszeni nie zapłacą złamanego grosza, tylko jak zwykle MY będziemy darmozjadów sponsorować!! uzbroj_zlo.gif

P.S. Jak jest procedura zrzeczenia się obywatelstwa polskiego? Bo nie chcę być obywatelem tego bałaganu, pospolicie zwanego państwem, i złotówki ode mnie nie dostaną z_lol1.gif

Napisano

> albo a6 kombi z kratka.. po prostu porazka.

IMHO niech sobie będzie nawet A6, albo i A8. wink.gif Ale niech policja zacznie egzekwować przepisy prędkości, zakazów i inne dotyczące aut ciężarowych, bo w taki właśnie sposób te auta są rejestrowane. Jakby cfaniaczek musiał założyć ogranicznik do 90 km/h i tachometr, to by nie kombinował, tylko kupił sobie auto prywatne. zlosnik.gif

Napisano

> IMHO niech sobie będzie nawet A6, albo i A8. Ale niech policja

> zacznie egzekwować przepisy prędkości, zakazów i inne dotyczące

> aut ciężarowych, bo w taki właśnie sposób te auta są

> rejestrowane.

Rejestrowane sa, ale wspomniane ograniczenia "ciezarowosci" dotycza tylko samochodow powyzej 3,5T zlosnik.gif. Zadbali sobie o to biglaugh.gif.

Napisano

Już widzę reklamy firm leasingowych:

Do kompletu opon dodajemy samochód GRATIS!.

Damy se radę z Ziutą Gilowską yay.gif

Napisano

> Popatrz dokładnie - wartość z POCZĄTKU EKSPLOATACJI -> czyli jak masz

> samochód 10+ letni, który na początku kosztował 100 kpln to

> płacisz od stówy!

Cóż, zastosowanie tego do pojazdów już eksploatowanych prosi się o Strasburg, bo to jest próba wprowadzania prawa wstecz. A na szczęście do eksploatacji wprowadziłem pojazd dopiero, gdy miał już kilka lat, więc i tak wartość nie będzie kosmiczna. Ale właściciele "ciężarówych" Jaguarów, BMW i Mercedesów faktycznie będą kląć.

Napisano
  • Autor

> no i czym sie podniecacie? Benefits in Kind wystepuja w kazdym

> cywilizowanym kraju europy i pracownicy uzytkujacy auta sluzbowe

> (ale nie VANY) placa BIK w odpowiedniej wysokosci

W PL taka instytucja też istnieje w co bardziej cywilizowanych firmach.

Masz ryczałt za używanie samochodu/telefonu/innego sprzętu "z wyposażenia" do celów prywatnych.

Zazwyczaj jest to nie za wielka kwota (ok 50-200 pln) doliczana do PODSTAWY opodatkowania.

Tu natomiast jest mowa o PODATKU stricte uzależnionego od wartości tego dobra i to w praktyce u wszystkich, bez względu na praktyczny sposób użytkowania, wielokrotnie wyższa niż dotychczasowa.

Napisano

Kurde ale kicha. To u mnie polikwiduja pewnie sluzbowki w ramach oszczednosci. stoja w w firmie i tylko sie jezdzi sluzbowo - nikt do domu nie bierze?!zaczynam sie gubic a mialo byc "solidarnie" jak ja nie lubie nierobow!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.