Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odzież na skuter

Featured Replies

Napisano

Chciałbym się Was zapytać w co się ubrać na skuter.

Kurtka? Buty? Spodnie? Kask?

Ponieważ jestem zielony w tym temacie to chciałbym jakieś podpowiedzi.

W sensie co do kasku i innych elementów ubioru.

Które kupować a które odpuścić.

Napisano

Jaki skuter, jakie trasy, jakie doświadczenie? 

Napisano

kask obowiazkowy ;) IMHO szczekowiec ostatecznie integral, w otwartym balbym sie jezdzic ;) do tego kurtka z protektorem plecow, lokci i barkow. Spodnie - solidniejsze jeansy wystarcza, ew jeansy motocyklowe - czyli z ochraniaczami na kolana (chociaz moim zdaniem podstawowa cecha takich ochraniaczy - nie wieje w kolana, nie ma zastosowania w skuterze). Buty... za kostke z twarda podeszwa :)

Napisano

(chociaz moim zdaniem podstawowa cecha takich ochraniaczy - nie wieje w kolana, nie ma zastosowania w skuterze)

To tylko w maxi skuterach, gdzie kierownica jest schowana za owiewką, w małych pierdzipędach kolana są idealnie na wysokości szczeliny między owiewką a kierownicą.

Napisano

Kask, rękawiczki, kurtka, spodnie, buty... jakoś w tej kolejności bym kompletował klamoty. ,

Lżejszy kaliber niż na moto, coś takiego co chroni bardziej niż zwykłe ciuchy ale niech chroni. 

Napisano

To tylko w maxi skuterach, gdzie kierownica jest schowana za owiewką, w małych pierdzipędach kolana są idealnie na wysokości szczeliny między owiewką a kierownicą.

ja mam kawę j300 i po moich kolanach wieje jak ta lala :(

Napisano

kask

wszystko zależy gdzie będziesz jeździł, wiecej w trasie to lepiej integrala/szczękę, po mieście otwarty :ok:

ja mam integrala i modulowego nolana (moze byc otwarty, integral, enduro - takie 3wjednym ;)

otwarty jest super jak jest cieplo, duzo lepsza widocznosc ale jak temp spadnie ponizej 10 stopni robi sie nie przyjemnie i ja osobiscie przesiadam sie wtedy na integrala. moim zdaniem trza miec kilka kasków :)

jezeli mialbym sie decydowac na jeden to wzialbym szczeke :ok: ja bralbym shoei albo schuberth ewntulanie nolana...

co do reszty

jestem zdania, że komplet motocyklowy powinienes mies - poza ewentualną ochroną w razie paciaka to po prostu chroni wiatrem - teraz w bluzie nie pojedizesz :(

spodnie - jeansy moto wystarczą, ale na chlodniejszy dzień tekstylia sie przydadzą :ok:

kurtka - jedna letnia + druga z podpinką :ok:

buty - tu z doświadczenia bym sie rozejrzał za takimi co sie nie ślizgają na asfalcie, szczególnie na mokrym :ok: nie wiem czy są takie :hmm: moze jakieś wysokie a'la wojskowe dadzą radę :nie_wiem: musialbys popytac uzytkownikow takich trzewików :ok:

rekawice - jestem zdania ze potrzeba letnich + dobre grzane manety :ok: (dobre = <> oxford)

Napisano

ja mam kawę j300 i po moich kolanach wieje jak ta lala :(

A myślałem, że tu dzięki temu, że jest lepiej zabudowane, to bardziej oszczędza kolana.
Napisano

A myślałem, że tu dzięki temu, że jest lepiej zabudowane, to bardziej oszczędza kolana.

też tak myślałem a rzeczywistość okazała sie inna ;)

p.s. moze jak ktoś ma niżej kolana to wieje :hmm:

sprzedawca zachwalał wysoką szybę, że super, nie wieje i w ogóle. a w moim przypadku wieje po glowie tak że nie idzie jechać szybciej :( . faktem, ze sprzedawca glowe niższy ode mnie i moze dla niego bylo super, mi wieje centralnie w szybe kasku (jedyna zaleta jak pada to elegancko zwiewa cała wodę :ok:

Napisano
  • Autor

Jaki skuter, jakie trasy, jakie doświadczenie?

Skutera na razie brak - patrz wątek "125ccm dla faceta".

Może coś pokroju Vespy. Może coś w stylu Hondy Nolan.

Trasa podmiejsko miejska. Kawałek po nierównościach. Generalnie szybki dojazd do pracy.

Doświadczenia brak.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Skutera na razie brak - patrz wątek "125ccm dla faceta".

Może coś pokroju Vespy. Może coś w stylu Hondy Nolan.

Trasa podmiejsko miejska. Kawałek po nierównościach. Generalnie szybki dojazd do pracy.

Doświadczenia brak.

Vespa... ech to nie tylko skuter, to cała kultura skuterowania :) stroje, kaski itd. Jak wejdziesz w Vespę to zrozumiesz :)

Skoro doświadczenia brak, to brałbym jednak jak najwięcej ochraniaczy, bo łatwo nawet o lekką glebę, a takie przycierki też bolą. 

Nie ma co wydawać grubych tysięcy, ale kurtka z protektorami, miejskie buty (może moto trampki) oraz jeansy z protektorami to moim zdaniem obowiązek. Solidne rękawice do tego pas nerkowy i masz komplet. W tysiaku się zmieścisz, bo naprawdę na skuter nie potrzeba mega ciuchów. 

Kask... tu uznaję zasadę, najlepszy na jaki Cię stać i jak na miasto to z pinlokiem. Jesień idzie, w mieście często się stoi wiec warto w to zainwestować. Zresztą kas przyda się potem na większe moto. 

Napisano

fajne kurtki kupisz w łomiankach w redbiku..  ja kupiłem fajną kurtę na wyprzedaży za 250 pln..

Napisano
  • Autor

Vespa... ech to nie tylko skuter, to cała kultura skuterowania :) stroje, kaski itd. Jak wejdziesz w Vespę to zrozumiesz :)

Skoro doświadczenia brak, to brałbym jednak jak najwięcej ochraniaczy, bo łatwo nawet o lekką glebę, a takie przycierki też bolą. 

Nie ma co wydawać grubych tysięcy, ale kurtka z protektorami, miejskie buty (może moto trampki) oraz jeansy z protektorami to moim zdaniem obowiązek. Solidne rękawice do tego pas nerkowy i masz komplet. W tysiaku się zmieścisz, bo naprawdę na skuter nie potrzeba mega ciuchów. 

Kask... tu uznaję zasadę, najlepszy na jaki Cię stać i jak na miasto to z pinlokiem. Jesień idzie, w mieście często się stoi wiec warto w to zainwestować. Zresztą kas przyda się potem na większe moto. 

Jeszcze nie wiem czy będzie Vespa.

A co do ciuchów to na pewno kurtka, rękawice, buty, spodnie raczej też.

No i oczywiście kask.

Jakich marek unikać a jakie można brać w ciemno w przypadku kasku?

Np w okolicy mam firmę sprzedającą między innymi kaski firmy LS2 - http://olx.pl/oferta/kask-z-otwierana-szczeka-i-blenda-ls2-370-1-czarny-matowy-CID5-ID97w9B.html#537ad85a8e - hit czy kit?

Napisano

okolicy mam firmę sprzedającą między innymi kaski firmy LS2 - http://olx.pl/oferta...html#537ad85a8e -hit czy kit?

Pewnie zaraz zobaczysz, że jak nie jest nolan, shubert czy inny za 2 koła to się nie nadaje. Moim zdaniem nadaje się i dopiero jak tego użyjesz i zobaczysz jakie są jego wady, zalety to będziesz świadomie wybierał kask za 2k. 

Napisano

Np w okolicy mam firmę sprzedającą między innymi kaski firmy LS2 - http://olx.pl/oferta...html#537ad85a8e - hit czy kit?

Nie mam doświadczeń z tą firmą, ale jeżeli szukasz szczękowca to sprawdź jak się zachowuje mocowanie szczęki, czy się łatwo otwiera, czy przycisk jest pod ręką itd. Szczękowiec na miasto jest super. W mieście ważne aby mieć duży wizjer. Nie wiem jaki masz budżet, ale wiele osób na miasto poleca Nolan Air:

http://www.motardinn.com/motocykle-wyposazenie/nolan-n43e-air-special-n-com-pure-white/636419/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=910258&country=pln&gclid=CjwKEAjwpuSvBRDSkaes4OasuEESJACfwIc_PD_m0M2vv7tdnI9XgGTrPwEXcyZHAZzkk4eetxvBVxoCh1rw_wcB

Ogólnie poszukaj po outletach. Sezon się kończy, więc pewnie można w dobrych cenach wyrwać fajne kaski.

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy będzie dalsze moto.

W każdym razie dziś chcę obejrzeć i przymierzyć sobie Shoei XR 1000 i dla kontrastu coś z podnoszoną szczęką.

Napisano

Nie wiem czy będzie dalsze moto.

W każdym razie dziś chcę obejrzeć i przymierzyć sobie Shoei XR 1000 i dla kontrastu coś z podnoszoną szczęką.

Na miasto bierz szczękowca... w integralu się zmęczysz. Jet trochę głośniejszy i cięższy, ale na skuterze... to nie ma znaczenia wg mnie. 

Napisano
  • Autor

Na miasto bierz szczękowca... w integralu się zmęczysz. Jet trochę głośniejszy i cięższy, ale na skuterze... to nie ma znaczenia wg mnie. 

Coś oprócz tego Nolan'a?

Napisano

jedz na al. Prymasa 1000lecia, tam masz zaglebie sklepow motocyklowych to sobie pomierzysz różnych producentow: kaski, ciuchy etc :ok:

Napisano

Coś oprócz tego Nolan'a?

Ja mam LS2 i sobie chwalę. Jeżdżę do 100km/h.

Napisano

Zaraz mnie zlinczuja bo ja ujezdam MAXI 250ccm  i mam kask otwarty swiadomie, a odziez...coz, skora cywilna dopasowana jak teraz ranki chlodne, dzinsy  normalne, buty jakie wloze takie mam, a rekawice albo tak albo nie. Na jesien kupie jakies skoraki za max 180zl.

No i wysoka szyba w MAXI naprawde mega chroni przed wiatrem  90% ciala.

Wyznaje zasade, ze zabija predkosc, a nie zla odziez( poza kaskiem) dlatego wszelkie za 150zl odpuscilem i dalem 500 zl za caberga bo utargowalem z 700

kazdy upatruje mega stroj  ktory do kupy wart wiecej niz pierdziped w celu glownie  dom-praca-dom-silownia.

Wole jechac 40 ubrany zwyczajnie niz 150 jak pajac w miescie na granicy praw fizyki.

Przy jakis wojazach pozamiejskich zgodze sie, warto miec cos lepszego, nieprzemakalnego itp. Ale  zeby bo chleb jechac??? wolne zarty:))

A jak zmokne to za 4 min jestem w domu i tyle.

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Dobra.

Ponieważ nadal nic nie kupiłem jakieś propozycje do 800-1000 pln
Typowy garnek do skutera na miasto.

Napisano

Dobra.

Ponieważ nadal nic nie kupiłem jakieś propozycje do 800-1000 pln

Typowy garnek do skutera na miasto.

Typowy za tysiaka.....grubo:) Bedziesz mial w czym przebierac.

Napisano
  • Autor

Typowy za tysiaka.....grubo:) Bedziesz mial w czym przebierac.

Ktoś mi powiedział że na kask wydaje się tyle ile się uważa że zawartość jest warta :)

Koniec końców wyrwałem za mniej niż połowę wskazanej sumy Scorpion EXO 500 AIR

Jak na pierwsze nakrycie powinien styknąć.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka