Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra F] biegi

Featured Replies

Napisano

Witajcie mam kilka pytan odnosnie wchodzenia biegow. Gdy silnik zgaszony wszystkie biegi ladnie wchodza. Gdy uruchomiony silnik ale auto dopiero co odpalone i zimne biegi tez wchodza ladnie. Kiedy autko zlapie temperature pracy to bieg czasem wejdzie pieknie (szczegolnie 1) a czasem odczuwalne jakby tarcie takie albo czasem sie przytnie i trzeba mocnij sily urzrzyc. Lewarek biegow zawsze sie trzesie, przy ruszaniu czuc nawet lekkie telepanie. Sprzeglo nowe, ma moze 4kkm. Co robilem do tego czasu:

-regeneracja krzyrzaka, nowy bolec w wybierak, regulacja ta sruba. Gdy odkrecalem poduszke skrzyni to nie byla urwana, ale ta guma byla juz tak gietka wiec czy moze ona nie tlumic juz drgan i wyginac sie na boki i zmieniac delikatnie wbijanie biegow bo sie przesunie?

-sa luzy przy samym wybieraku gora dol, jakby luz byl w skrzyni samej

- jak wlaczam bieg to czasem wchodzi on delikatnie (taka blokadka lekka wyczuwalna) i jak sie mocniej popcha to pojdzie dalej, zadnych zgrzytow

- olej wymieniony na mobilube shc 75W90, znaleziony na tym forum

- jak wcisne sprzeglo i sie tocze to jak ruszam proboje delikatnie (nie calkowicie) wybic1/2/3 to wbic wnowu to zazgrzyta, ale przecierz sprzeglo ladnie rozlaczylo wszystko. Czy moze to wina samej skrzyni, albo zla regulacja i cos krzywo wchodzi? Skrzynia ma 240kkm od nowosci, przebieg pewny. Czy moze ten olej jest zly i lepiej wlac olej GM?

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zauwazylem ze jak wcisne sprzeglo, wrzuce wsteczny, nastepnie szybko bieg wylacze i znowu wlacze to jest zgrzyt. Dla pozostalych biegow tak sie nie dzieje ale wyczuwalne jest ciezsze wbijanie. Czy moze to byc wina tego ze synchronizatory sa juz zuzyte i jak szybko zmieniam biegi to skrzynia nie zatrzymuje sie od razu tylko po chwili bo jak zrobie to samo ale wolniej to nie zgrzyta. Rano np jak wszystko zimne to lubi zgrzytnac 2 bieg jak szybko bo wbije, jak wolniej jest ok. Pytanie drugie czy moze olej ten jest za zadki i lepiej byloby wlac pol syntetyk? Czy po prostu wolniej wbijac biegi i jeszcze chwile pojedzi zeby nie remontowac skrzyni?

Napisano

Podnieś koło do góry, odpal silnik, wrzuć jedynkę, ale nie puszczaj sprzęgła. Teraz sprawdź jakiej siły potrzebujesz do zatrzymania koła ręką. Zapamiętaj i powtórz próbę po rozgrzaniu. Napisz o efektach.

Kto wymieniał sprzęgło? Tarcza, czy cały komplet?

Napisano
  • Autor

Podnieś koło do góry, odpal silnik, wrzuć jedynkę, ale nie puszczaj sprzęgła. Teraz sprawdź jakiej siły potrzebujesz do zatrzymania koła ręką. Zapamiętaj i powtórz próbę po rozgrzaniu. Napisz o efektach.

Kto wymieniał sprzęgło? Tarcza, czy cały komplet?

Sprzeglo wymienione przez mechanika, ktory pracuje w najwiekszym zakladzie w miescie, wiec mysle ze tego zle nie robil. Sprzeglo kompletne.

Zeby wczucic bieg mam wcisnac sprzeglo, ale pozniej je puscic czy nie puszczac? Mozesz dokladniej opisac co ma na celu to sprawdzenie? Bo jak wrzuce jedynke i puszcze sprzeglo to kolo zacznie sie krecic to podniesione bo mech. roznicowy pusci sile cala na kolo podniosione (dobrze rozumuje?) i ja mam je zatrzymac zeby auto zgaslo i zapamietac jaka sile zlozylem? Czy jest calkiem inny cel tego testu?

Napisano

Wrzucasz bieg i nie puszczasz pedału. Dzięki temu dowiesz się, czy sprzęgło całkowicie odłącza skrzynię.

Napisano
  • Autor

Powiedzialbym ze sprzeglo ladnie rozlacza, przy wrzuconej jedynce nie proboje sie ruszyc ani troche, ale sprawdze to. A jezeli nie jest to sprzeglo to moze to byc cos ze skrzynia? Pytanie mam tez do oleju czy nie jest on za zadki to ten GM to chyba jest bardziej gesty, przez co szybciej wyhamuje skrzynie.

Napisano

no jak stoisz na kołach to się nie ruszy, ale jak podniesiesz JEDNO koło to zaraz zobaczysz jak jedzie, a nie powinno - a to by sugerowało jednak problemy ze sprzęgłem.

P.S. wiele lat temu miałem taki sam przypadek ze sprzęgłem w maluchu, wymieniłem sprzęgło kpl., skrzynię, nawet wyspawałem ścianę grodziową gdzie były przymocowane pedały bo jak wciskałem sprzęgło to blacha trochę pracowała i myślałem, że jak się rozgrzeje  (od kanału grzewczego) to jest jeszcze bardziej elastyczna i dlatego na rozgrzanym nie rozłącza.

Walczyłem rok z tym wysprzęglaniem, na końcu zrezygnowany wymieniłem ostatni element (w astrze F masz taki sam) - LINKA.

Po wymianie IDEAŁ, oczywiście nie zostawiłem tak tego, wyciągłem linkę z pancerza, okazało się że jeden "włos" stalowy był urwany i stał "kołkiem" w przeciwną stronę pracy linki i prawdopodobnie w wyniku nagrzewania się poprzez tarcie zaczynał tak sprężynować. Naprawa ta była trwała bo po tym jeździłęm jeszcze 3 lata maluszkiem, a problem nigdy nie powrócił.

A co do astry F to nasmaruj dobrze drążki i "wszystko co się rusza" jak ruszasz drążkiem zmiany biegów, ja po zakupie astry w pierwszą zimę z 1 na 2 bieg musiałem OBURĄCZ ciągnąć dzwignię bo jedną ręką nie iałęm tyle syły zby zapiąć dwójkę, oczywiście znów wymieniłem sprzęgło, skrzynię, olej , a pomogło dopiero nasmarowanie wszystkiego. Po tym nasmaroawniu to dzwignia chodziła tak lekko, jakby tam wcale skrzyni nie było.

Także stara zasada nadal obowiązuje "kto smaruje ten jedzie"

Napisano
ten GM to chyba jest bardziej gesty, przez co szybciej wyhamuje skrzynie.

Paradoksalnie lepiej "hamuje" olej mniej lepki. Jeśli przyjrzysz się stożkom synchronizatora, to zobaczysz na nich malutkie rowki. Im olej mniej lepki, tym łatwiej go wycisnąć z tych rowków i synchronizator szybciej wyrówna obroty walków. Oczywiście olej też możesz zmienić na próbę, to nie automat w BMW - nie wchodzi tam wanna oleju. Jak jednak sam przyznałeś, ludzie z forum używali go bez sensacji.

Napisano
  • Autor

Co do linki, to tez zostala wymieniona ale z miesiac szybciej bo sie urwala, ale wtedy kupilem pierwsza lepsza w cenie ok 20zl zeby tylko auto ruszylo. Czy sprzeglo dobrze rozlacza sprawdze, ale interesuje mnie jeszcze ta poduszka. Jak jest zimno biegi wchodza jakby lepiej, rozumuje to tak ze jak jest zimno to zurzyta poduszka nie nagrzeje sie i nie jest az tak gumowa tylko twardsza i przez brak delikatnej zmiany swojego ugiecia biegi lepiej wchodza. Nasmaruje oczywiscie przy lewarku wszystko ladnie, bo kiedys bialy smar tam wpsikalem ale to juz z chwile temu. Co do biegow nigdy nie musialem uzywac 2 rak, zawsze jedna tylko czasem bylo czuc blokade, to luzowalem i wrzucalem od nowa. 

Napisano
  • Autor

Pytanie do linki, bo moze ona robi problem z rozlaczaniem, sprzeglo bierze ladnie nie wiem 40%? od dolu skoku pedal  i wyczuwalny jest moment jak tarcza rozlacza sie i po tym mozna wcisnac jeszcze troszke pedal. Jak dokladnie wyregulowac linke sprzegla. Czytalem w ksiazce Etzolda, ale takie mierzenie nieoryginalnych linek mysle ze sie nie sprawdza. Aktualnie pedal sprzegla mam ok 0,5cm nad pedalem hamulca gdzie wyokosc rowan to nakladki w lini prostej poziomo. Jak krece sruba na lince do w prawo i sprawdzam jak wchodza biegi, a pedal idzie w gore? Czy moze poprostu te 240kkm na auto jezdzone glownie w miescie (rocznik 99) to duzo i juz moze cos sie dziac ze skrzynia i sobie nie szukac i wolniej wrzucac biegi:)

Napisano

Wyreguluj tak żeby sprzęgło brało w połowie, a wtedy będzie sporo wyżej od hamulca ale to nic

Napisano
takie mierzenie nieoryginalnych linek mysle ze sie nie sprawdza

Sprawdza się.

Napisano
  • Autor

Takie pytanie - jak linka bedzie za krotka to bedzie problem z wrzucaniem biegow albo ogolnie sie nie uda. A co jak za dluga (pedal wysoko)? Mozna urwac linke czy moze co innego? 

Napisano

Dokładnie odwrotnie kolego, krótka linka pedał wysoko, długa nisko

Napisano
  • Autor

Dokładnie odwrotnie kolego, krótka linka pedał wysoko, długa nisko

Czyli jak jest dluga linka i pedal nisko to bda problemy z wlaczaniem biegow, jak krotka linka i pedal wysoko to co wtedy, bo o cos ta linka musi sie zablokowac - tarcza o docisk i zablokuje bo wiecej ciagnac sie nei da i mozna urwac linke czy jak jest pedal wysoko to nie ma co sie martwic nic sie nie stanie

Napisano

Na górze pedału jest łukowata płoza po której porusza się linka. Jeśli pedał będzie za wysoko, to linka będzie się załamywać na krawędzi tej płozy i po pewnym czasie może pęknąć w tym miejscu.