Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra f] zamieniona kolejnosc dzwigienek popychaczy

Featured Replies

Napisano

Witajcie prawie 2 lata temu robilem uszczelke pod glowica typowo garazowo. Co udalo mi sie wyszukac na internecie i w ksiazce etzolda to doczytalem i przystapilem do roboty. Pierscieni nie zmienialem bo nie chcialem dodatkowej roboty. Operacja sie udala, kompletny rozrzad i czesci dobych górnych marek wsadzone. Przy robocie oddalem glowice na szlif i dodatkowo dalem do wymiany uszczelniaczy. Silnik wtedy mial 220tys kkm z czego pewnie 180 na gazie (auto mam od nowosci). Teraz ma 240 tys kkm i dalej na 5w30 jezdzi (teraz idzie wymiana i calkowita ilosc oleju wlana to 5L) wiec uznalbym ze nie pije. Pytanie moje to takie: gdy glowice odbiralem to dostalem w worku wrzystkie dzwigienki i te pastylki bez znajomej kolejnosci i przy skladani glowicy wsadzilem je jak leci. Zawory, popychacze hydr juz siedzialy, nie wiem czy w swojej kolejnosci czy nie. Niby dotarte. Jak rano odpalam auto i wtedy po zlozeniu od razu tez to bylo slychacz delikatne klikanie?granie przy zaworach, ok 1-2min  do rozgrzania oleju wszystko cichnie, metaliczniych stukow nie slychac. Czy taka zamiana kolejnosci moze miec wplyw na utrate mocy silnika, lewe powietrze, niedomykanie zaworu itp (ale to chyba popychacz hydr wyreguluje?) bo wrazenie takie mam, dodatkowo ostatnio cos nie rowno chodzi, wiem ze silnik ten od nowosci za mocny nie byl X14NZ. Jak ktos kiedys mierzyl mi kompresje to bylo na kazdym 10. Czy powinienem sie martwic czy nie?

Napisano

Najkrócej mówiąc - nie.

Wpływ ma na współpracę krzywki wałka z dźwigienką. W (nie tak bardzo) skrajnym przypadku, niedotarte powierzchnie spowodują szybkie zużycie krzywki i dźwigienki. W rezultacie będziesz musiał wymienić dźwigienki i wałek rozrządu. Jednak teraz jest już po ptokach. Nie martw się tym na zapas. Co ma się stać to się stanie.
Stukanie występuje gdy kompensator opróżnia się z oleju w czasie nocnego postoju. Ustaje po napełnieniu. To jest normalna praca kompensatora. Jeśli to Ci przeszkadza, możesz wymienić wszystkie na nowe. Kwestia tego, czy przeszkadza Ci to aż tak bardzo, żeby płacić 400 (?) zł za nowe.

Napisano
  • Autor

Najkrócej mówiąc - nie.

Wpływ ma na współpracę krzywki wałka z dźwigienką. W (nie tak bardzo) skrajnym przypadku, niedotarte powierzchnie spowodują szybkie zużycie krzywki i dźwigienki. W rezultacie będziesz musiał wymienić dźwigienki i wałek rozrządu. Jednak teraz jest już po ptokach. Nie martw się tym na zapas. Co ma się stać to się stanie.

Stukanie występuje gdy kompensator opróżnia się z oleju w czasie nocnego postoju. Ustaje po napełnieniu. To jest normalna praca kompensatora. Jeśli to Ci przeszkadza, możesz wymienić wszystkie na nowe. Kwestia tego, czy przeszkadza Ci to aż tak bardzo, żeby płacić 400 (?) zł za nowe.

O to mi chodzilo, przeszkadzac nie przeszkadza bo te 2 minuty to bardzo krotko, a dopóki leje dobry olej aktualnie 5w40 valvoline to pewnie szybciej zmienie auto niz to sie powyciera. Dzieki za odpowiedz

Napisano

Zmień olej na Liqui Moly 10W40 MoS2 a zapanuje cisza.

To chyba najlepszy olej na świecie do hydraulicznych kasatorow

Napisano
  • Autor

Zmień olej na Liqui Moly 10W40 MoS2 a zapanuje cisza.

To chyba najlepszy olej na świecie do hydraulicznych kasatorow

ten odglos mi nie przyszkadza bo jak mowilem trwa minute/dwie i cisza a chyba lepiej jezdzic na 5wX niz 10wX.