Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chyba miałem kolegę!!!! Problem z Guźcem!!!!

Featured Replies

Napisano

Witam. 

Koledzy powiedzcie mi że mój kolega ma rację bo inaczej stracę kolegę. A więc już się pochwaliłem że kupiłem 

Moto Guzzi Norge 1200 i wczoraj jak zapaliłem go i pojawił mi się na komputerze znaczek oleju oraz zaczął mrugać czerwony wykrzyknik. Po chwili to gaśnie. Ten mój "kolega" twierdzi że ten typ tak ma ale nie wydaje mi się aby w jakim kolwiek silniku ten zestaw kontrolek wróżył coś dobrego. I jeszcze te głupie gadanie tego kolesia!!!!

Chyba straciłem kolegę!!! :hmm:

Pomóżcie

Napisano

Witam. 

Koledzy powiedzcie mi że mój kolega ma rację bo inaczej stracę kolegę. A więc już się pochwaliłem że kupiłem 

Moto Guzzi Norge 1200 i wczoraj jak zapaliłem go i pojawił mi się na komputerze znaczek oleju oraz zaczął mrugać czerwony wykrzyknik. Po chwili to gaśnie. Ten mój "kolega" twierdzi że ten typ tak ma ale nie wydaje mi się aby w jakim kolwiek silniku ten zestaw kontrolek wróżył coś dobrego. I jeszcze te głupie gadanie tego kolesia!!!!

Chyba straciłem kolegę!!! :hmm:

Pomóżcie

Dziwne a później odpala i jest normalnie ?

Napisano
  • Autor

Dziwne a później odpala i jest normalnie ?

Ciepły tak nie robi/robił. Jak go wcześniej odpalałem było normalnie wczoraj wieczorem sie tak zrobiło. Kilkukrotnie go dopalałem i było tak samo. Natomiast po rozgrzaniu już go nie paliłem. Ale zaraz kumpel mi sprawdzi czy tak się dzieje na totalnie zimnym. Ale zakładam że ciepły tak nie ma bo ziomek co wziąłem od niego ma ciepłe garaże. Sam już nie wiem ale nie podoba mi się to!

Napisano

Ciepły tak nie robi/robił. Jak go wcześniej odpalałem było normalnie wczoraj wieczorem sie tak zrobiło. Kilkukrotnie go dopalałem i było tak samo. Natomiast po rozgrzaniu już go nie paliłem. Ale zaraz kumpel mi sprawdzi czy tak się dzieje na totalnie zimnym. Ale zakładam że ciepły tak nie ma bo ziomek co wziąłem od niego ma ciepłe garaże. Sam już nie wiem ale nie podoba mi się to!

Hm ja się nie znam ale czy oliwy jest wystarczająco? Tak jakby ciśnienie oleum było za małe ale czemu gaśnie??

Napisano

Pierwsze co mi przychodzi na myśl to filtr oleju - stracił parametry tudzież zaworki zwrotne czy inne rzeczy.

Na spokojnie przewertuj internet na forach tematycznych, bo tutaj tylko 2 egzemplarze kiedyś widziałem.

Informacja o niedostatecznym ciśnieniu zwykle gaśnie po zaraz zaskoczeniu motoru.

Spróbuj wyczuć na ucho, czy w momencie gaśnięcia kontrolki troszeczkę inaczej słychać silnik.

Napisano

Hm ja się nie znam ale czy oliwy jest wystarczająco? Tak jakby ciśnienie oleum było za małe ale czemu gaśnie??

Gaśnie kontrolka po przydługiej chwili nie motór - kawy się napić, nie fandzolić od rana... 8-) .

Napisano
  • Autor

Wiesz. Go przyprowadziłem w niedzielę. Nie sprawdziłem a wczoraj było za późno aby odkręcać owiewki. Dziś to sprawdzę bo to podstawowe pytanie. Jednak chodzi mi o podejście tego "kolegi"!!!!

Napisano

Gaśnie kontrolka po przydługiej chwili nie motór - kawy się napić, nie fandzolić od rana... 8-) .

A kontrolka a moto z którego roku ? Czy ma ssanie automatyczne czy ręczne?

Napisano
  • Autor

Pierwsze co mi przychodzi na myśl to filtr oleju - stracił parametry tudzież zaworki zwrotne czy inne rzeczy.

Na spokojnie przewertuj internet na forach tematycznych, bo tutaj tylko 2 egzemplarze kiedyś widziałem.

Informacja o niedostatecznym ciśnieniu zwykle gaśnie po zaraz zaskoczeniu motoru.

Spróbuj wyczuć na ucho, czy w momencie gaśnięcia kontrolki troszeczkę inaczej słychać silnik.

Raczej oddam z powrotem go i kupię tak jak chciałem FJR 1300. Takie problemy od początku nie wróżą niczego dobrego!! Może być błahostka. Trzeba będzie sprawdzić ciśnienie oleju i ewentualnie inne sprawy. Ale już mi się go odechciało !!!!! Poza tym niech ten kolega udowodni mi że jest to w pełni sprawny motocykl a jak nie to niech go zabiera wpi.......!

Napisano
  • Autor

A kontrolka a moto z którego roku ? Czy ma ssanie automatyczne czy ręczne?

2007 r automatyczne

Napisano

2007 r automatyczne

Hmm no to nie wiem bo małżonki newadka tak mrugała czerwoną kontrolką jak długo stała nieodpalana i ssanie nie było wyciągnięte na maksa. Wtedy zaskakiwała pomrugała ale gasła (nie kontrolka ale moto). Byłem w serwisie podregulowali ale powiedzieli by przy odpalaniu lekko odkręcić manetkę. I jak zacząłem się stosować do tej rady pali jak złoto :). Newadka z 2010 r. Sprawuje się super. Gutki to piękne i wdzięczne motorki polecam może nie warto od razu rezygnować jakaś regulacja i będzie ok.

Napisano
  • Autor

Hmm no to nie wiem bo małżonki newadka tak mrugała czerwoną kontrolką jak długo stała nieodpalana i ssanie nie było wyciągnięte na maksa. Wtedy zaskakiwała pomrugała ale gasła (nie kontrolka ale moto). Byłem w serwisie podregulowali ale powiedzieli by przy odpalaniu lekko odkręcić manetkę. I jak zacząłem się stosować do tej rady pali jak złoto :). Newadka z 2010 r. Sprawuje się super. Gutki to piękne i wdzięczne motorki polecam może nie warto od razu rezygnować jakaś regulacja i będzie ok.

Może i masz rację. Muszę znaleźć wartości ciśnienia oleju, i chyba sprawdzę ciśnienie na cylindrach. W sumie motocykl mi się podoba ale ledwo kupiłem i są problemy z nim!! Mogą witki opaść  :(

Napisano

U mnie jest cos podobnego ale ja mam starszy silnik. Jak odpale zeby sie rano zagrzal i postawie na kosie to po ok minucie wywala czerwona kontrolke oleju. Myslalem ze to bylo powodem kraszu poprzedniego silnik ale nie. Po zmianie silnika to samo. Mechanior wykasnil mi ze w moim sprzecie jest tylko czujnik ilosci oleju i moze go byc zwyczajnie za malo. Sprawdzilem oleju na kresce max. Jak postawie moto pionowo to kontrolka gasnie a na kosie znowu po minucie sie zaswieca. Moze podobnie jest u ciebie ? Kolega ci o tym wczesniej nie wspominal?

Napisano
  • Autor

U mnie jest cos podobnego ale ja mam starszy silnik. Jak odpale zeby sie rano zagrzal i postawie na kosie to po ok minucie wywala czerwona kontrolke oleju. Myslalem ze to bylo powodem kraszu poprzedniego silnik ale nie. Po zmianie silnika to samo. Mechanior wykasnil mi ze w moim sprzecie jest tylko czujnik ilosci oleju i moze go byc zwyczajnie za malo. Sprawdzilem oleju na kresce max. Jak postawie moto pionowo to kontrolka gasnie a na kosie znowu po minucie sie zaswieca. Moze podobnie jest u ciebie ? Kolega ci o tym wczesniej nie wspominal?

Zachwalał że świetny motocykl!!! Stawiam na centrali ale ten akurat chyba ma czujnik ciśnienia oleju..ale chyba bo nie mogę go zlokalizować :hmm:

Napisano

Szukaj zatem na forach tematycznych moze tttm a moze to zajechany szmelc.

Napisano
  • Autor

Szukaj zatem na forach tematycznych moze tttm a moze to zajechany szmelc.

Pewnie się skończy tym że mu go oddam!!  :facepalm:

Napisano

nie panikuj... zrob najpierw badania tematu. pogadaj z kimś obeznanym, poczytaj fora, jedź na kompa... 

zmierz cisnienie oleju.

Napisano

Na początku przeczytaj instrukcję (!). Do sprawdzenia poziomu oleju nie trzeba zdejmować owiewek. Producent w instrukcji zaznacza, że na zimnym silniku poziom oleju może spaść poniżej minimum, aczkolwiek jednoczesne zapalnie się kontrolki alarmu i pojawienie się komunikatu o niskim ciśnieniu oleju nie wróży nic dobrego. Producent zaznacza również (być może celowo i z sensem), żeby nie rozgrzewać silnika na postoju.

P.S.

http://www.guzzitek.org/gb/ma_us_uk/1200/Norge1200_012008_Atelier(GB).pdf

http://mybikemanuals.com/?wpfb_dl=1620

Napisano
  • Autor

Poziom oleju jest. Teraz jest tak: odpalam jest oki. Tylko musnę manetkę i  zapala się zestaw wyżej wspomnianych kontrolek. 

"Kolega" będzie wymieniał olej i zakładał nowy filtr bo twierdzi że to jest pierduła i obstawia walnięty czujnik ciśnienia ale chce zacząć od początku. 

Niech robi co chce. Jeśli po wymianie to nie ustąpi to będę chciał kasę z powrotem. Trudno  :(

Napisano

no robisz niezłą telenowelę z tego...

1003615d1437538994-clips-vs-clipless-pop

Napisano

Czekamy z niecierpliwością 8]

Napisano
  • Autor

no robisz niezłą telenowelę z tego...

1003615d1437538994-clips-vs-clipless-pop

To znaczy?? Uważasz że to błahostka?

Napisano

znajdź przyczynę (czy to samodzielnie, czy z kolegą) i wtedy podejmuj odpowiednie kroki (czy też próby)...

narazie nie wiesz co jest, nie zrobiłeś nic żeby się dowiedzieć co się dzieje, a od... wymiany oleju warunkujesz zwrot - lub nie UŻYWANEGO motocykla...

znajdź usterkę... napraw. ew. dogadaj się z kumplem o "rabat" (jeśli naprawa będzie kosztowna, lub kłopotliwa). strzelanie focha, na podstawie jednej lampki i chęć wycofania się z transakcji (kolega sprzedał Ci moto jako firma?), do tego "skandal" temat wątku... to własnie "telenowela" :)

idę po popcorn

Napisano
  • Autor

znajdź przyczynę (czy to samodzielnie, czy z kolegą) i wtedy podejmuj odpowiednie kroki (czy też próby)...

narazie nie wiesz co jest, nie zrobiłeś nic żeby się dowiedzieć co się dzieje, a od... wymiany oleju warunkujesz zwrot - lub nie UŻYWANEGO motocykla...

znajdź usterkę... napraw. ew. dogadaj się z kumplem o "rabat" (jeśli naprawa będzie kosztowna, lub kłopotliwa). strzelanie focha, na podstawie jednej lampki i chęć wycofania się z transakcji (kolega sprzedał Ci moto jako firma?), do tego "skandal" temat wątku... to własnie "telenowela" :)

idę po popcorn

Po pierwsze nie mam zamiaru tam nic sam grzebać.

Po drugie co miałem zrobić? Mogę tyle co popytać się ludzi czy nie mieli podobnego przypadku.

Po trzecie z tym fochem to troszkę nie tak. Kupujesz moto UŻYWANE od kolegi który żyje z motocykli więc zakładasz że nie wciśnie Ci chłamu. Znam gościa dobrze, tak mi się wydawało, więc nie dziw mi się reakcji. Szczególnie że przejechałem tym motocyklem się z 100m albo i nie i już mam problem. To jak mam zareagować? 

Napisano

Jimbo ma racje. Na ta chwile to wyglada tak ze zlapales gume na drodze i dzwonisz po wszystkich znajomych z placzem. Wez wymien kolo i jedz dalej ;-)

Napisano

idę po popcorn

Na razie nic nie wiemy nic o przyczynach - także nie możemy mówić czy błahostka czy nie.

Lamentu jest sporo - widać, że człowiek rozgoryczony.

Nawet go rozumiem - bo nie ma "opieki pozakupowej", kupił sobie egzotyka, a perspektywa najgorszej wtopy, czyli wymianie pieca nie zamknie się w 2000 zł jak w popularnym modelu tylko koło 3000 funtów.

Perspektywa usterki błahej tez może być ciekawa - szwankujący zawór olejowy przełączający obiegi olejowe z dużego ciśnienia/małej wydajności na obieg dużej wydajności niskiego ciśnienia. Jakkolwiek pompa rotacyjna tez może mieć dość.

Generalnie mnie to lotto czego "żąda" i jakie ma relacje z "kolegą". W/w sytuacja potwierdza tylko, że to tylko maszyny i należy takowe exportować z dala od rodziny, kumpli aby uniknąć ew. kwasów.

Poza tym miało być "pewne moto" a tu jednak coś świeci...   

Napisano
  • Autor

Na razie nic nie wiemy nic o przyczynach - także nie możemy mówić czy błahostka czy nie.

Lamentu jest sporo - widać, że człowiek rozgoryczony.

Nawet go rozumiem - bo nie ma "opieki pozakupowej", kupił sobie egzotyka, a perspektywa najgorszej wtopy, czyli wymianie pieca nie zamknie się w 2000 zł jak w popularnym modelu tylko koło 3000 funtów.

Perspektywa usterki błahej tez może być ciekawa - szwankujący zawór olejowy przełączający obiegi olejowe z dużego ciśnienia/małej wydajności na obieg dużej wydajności niskiego ciśnienia. Jakkolwiek pompa rotacyjna tez może mieć dość.

Generalnie mnie to lotto czego "żąda" i jakie ma relacje z "kolegą". W/w sytuacja potwierdza tylko, że to tylko maszyny i należy takowe exportować z dala od rodziny, kumpli aby uniknąć ew. kwasów.

Poza tym miało być "pewne moto" a tu jednak coś świeci...   

Lamentuję bo jak wyżej wspomniałeś moto miało być pewne i to od kolegi a jednak nie jest. Jestem Rozgoryczony bo wydałem ostatnią kasę na motocykl z którym jest problem. Jaki to wyjdzie w praniu ale na razie diagnostykę prowadzi ten mój "kolega". Obawiam się że jednak ma  w żyłach handelek i niestety ciężko będzie z nim dojść do porozumienia. 

Czekam na diagnozę ale już mi się odechciało włoszczyzny.....

Napisano

Kolega handlarz zaleje Ci Motodoktora, to bedzie spokoj na pare kolejnych odpaleń :D

Jak dla mnie ta sytuacja jest conajmniej dziwna.

Napisano

Po pierwsze nie mam zamiaru tam nic sam grzebać.

Po drugie co miałem zrobić? Mogę tyle co popytać się ludzi czy nie mieli podobnego przypadku.

Po trzecie z tym fochem to troszkę nie tak. Kupujesz moto UŻYWANE od kolegi który żyje z motocykli więc zakładasz że nie wciśnie Ci chłamu. Znam gościa dobrze, tak mi się wydawało, więc nie dziw mi się reakcji. Szczególnie że przejechałem tym motocyklem się z 100m albo i nie i już mam problem. To jak mam zareagować? 

po pierwsze: kupiłeś używany sprzęt i nie masz zamiaru nic tam grzebać - pozostawiam bez komentarza... nast razem polecam zatem iść po nowego... do salonu

po drugie: co zrobić? znaleźć usterkę, a nie gdybać i płakać na forum. a że egzotyk - sprawdzenie trudniejsze, ale nie zmienia to kolejności działań.

po trzecie: najpierw zrób po drugie, a potem reaguj odpowiednio, a nie "kolega mnie oszukał" zamin cokolwiek się dowiedziałeś... nie wiesz czy zrobił to umyślnie, czy nie... to ja bym wstrzymał się z tak kategorycznymi ocenami i żądaniami...

Napisano
  • Autor

po pierwsze: kupiłeś używany sprzęt i nie masz zamiaru nic tam grzebać - pozostawiam bez komentarza... nast razem polecam zatem iść po nowego... do salonu

po drugie: co zrobić? znaleźć usterkę, a nie gdybać i płakać na forum. a że egzotyk - sprawdzenie trudniejsze, ale nie zmienia to kolejności działań.

po trzecie: najpierw zrób po drugie, a potem reaguj odpowiednio, a nie "kolega mnie oszukał" zamin cokolwiek się dowiedziałeś... nie wiesz czy zrobił to umyślnie, czy nie... to ja bym wstrzymał się z tak kategorycznymi ocenami i żądaniami...

Po pierwsze może słabo wcześniej napisałem ale chodzi mi o to że nie będę na razie grzebał bo może ktoś mi zarzucić że coś ja spartoliłem więc czekam aż kolega handlarz znajdzie usterkę bo się zobowiązał szczególnie że kasy całej nie dostał.

Dziwię się że tak krytycznie do mnie podchodzisz... :(

Po drugie tyle mi zostało co popytać na forum i ewentualnie ponarzekać.

Po trzecie może bym nie zakładał że zrobił to specjalnie ale kilka faktów i jego słów mi nie pasuje i sklejam to w logiczną całość. Oczywiście poczekam na efekty pkt 2 aczkolwiek niesmak pozostaje :(

Napisano

Czekam na diagnozę ale już mi się odechciało włoszczyzny.....

Cytując kolegę, który sprzedał aprillę:

"to się pierd... od stania w garażu"  ;]

Włoska motoryzacja jest piękna, wzornictwo bogate w szczegóły i smaczki. Niemniej technicznie po prostu odstaje. Zaraz ktoś mnie zaatakuje, że tuono to hamulce brembo, zawieszenie ohlins, silnik rotax... ale włosi to składali do kupy i niektóre rzeczy są po prostu nieprzemyślane technicznie.

Japonia - nudna, do bólu poprawna, popularna i "opaczona". Niemniej części ogólnodostępne i całe zastępy fachowców na forach  ;)

Napisano

Cytując kolegę, który sprzedał aprillę:

"to się pierd... od stania w garażu"  ;]

Włoska motoryzacja jest piękna, wzornictwo bogate w szczegóły i smaczki. Niemniej technicznie po prostu odstaje. Zaraz ktoś mnie zaatakuje, że tuono to hamulce brembo, zawieszenie ohlins, silnik rotax... ale włosi to składali do kupy i niektóre rzeczy są po prostu nieprzemyślane technicznie.

Japonia - nudna, do bólu poprawna, popularna i "opaczona". Niemniej części ogólnodostępne i całe zastępy fachowców na forach  ;)

Nie dodałeś że za Niemca trzeba zabulić przy serwisie he he he

Napisano
  • Autor

a miałem kupić FJR 1300 :sciana:

Napisano

Nie dodałeś że za Niemca trzeba zabulić przy serwisie he he he

Kule, musza zmienić płyta, robia się przewidywalny.

Ale żeby nie było - chociaż włoszka drenowała kieszeń, Krzysio wspomina ten motór jako "najlepszy jaki miał" jeżeli chodzi o wrażenia z jazdy. 

I Endrju, który jeździ R1200R już trzeci sezon - bardzo sobie zachwala komfort jeźdźca i parametry silnika.

A to że kupił poniżej ceny rynkowej i w usterkach wyszedł przekoszony wahacz, który wraz z zespołem napędowym pociągnął go chyba pod 3000 złotych, to juz inna sprawa i niejako "na życzenie". Poza tym leje i jeździ.  

Napisano

a miałem kupić FJR 1300 :sciana:

Jak masz 42 000 zł to do kupienia jest polska salonowa lokomotywa kawasaki [edit]  ZZR 1400 II gen

przebieg pod 20 000 km.

Właściciel kupił nowy model i stary opycha..... 

Motocykl kupiony 27 stycznia 2013 roku w salonie Kawasaki w Gliwicach. Produkcja 2012 rejestracja 2013. Gwarancja fabryczna do 26 stycznia 2017 roku.

Kolor zielony

Przebieg 19 509 km.

Dodatki:

- wyższa czarna oryginała szyba Kawasaki by MRA

- maskownica tylnego siedziska

- tank protektory (oryginalne)

- uchwyt nawigacji (oryginał)

- nawigacja TomTom Rider z dożywotnią aktualizacja map Europy

- gniazdo zasilania (montaż w serwisie)

- osłona chłodnicy R&G

- tytanowy układ wydechowy Leo Vince (serwis) oryginalne wydechy oczywiście posiadam.

- sportowy filtr powietrza BMC

- rolki tylnego wahacza

- przednia powierzchnia motocykla, z błotnikiem oraz wszystkie powierzchnia narażone na "urazy" wyklejone przezroczystą - specjalną folia ochronną

- zielone cięte paski felg

Motocykl na oponach Pirelli Angel GT Aspect - komplet założony w maju 2015 roku.

Motocykl nie wie:

- co to odcięcie

- praca na czerwonym polu obrotomierza

- jazda na gumie

- palenie gumy

Żaden element motocykla oprócz opon i stopki nigdy nie miał kontaktu z podłożem.

Żadnych parkingówek, kolizji.

JESTEM JEDYNYM kierowcą tego motocykla. Nie było pożyczania, użyczania, dawania |się przejechać". Tak mam i już. O swoich "dziwactwach" jak np niepozostawienie brudnego motocykla po jeździe w garażu, nie wbijaniu I biegu póki temp silnika nie osiągnie 55 st - też wspomnę. 

Serwisowany w Kawasaki MOTO RP Przeźmierewo koło Poznania. Można zadzwonić i spytać. 

Olej: Motul 300V Factory Line

Żadnych śladów zużycia.

Cena tak jak stoi 42.000 zł.

Napisano
  • Autor

Jak masz 42 000 zł to do kupienia jest polska salonowa lokomotywa kawasaki 1400

przebieg pod 20 000 km.

Właściciel kupił nowy model i stary opycha..... 

Za dużo. Mam połowę tego w porywach ale wolał bym dać koło 17 tyś zł

Napisano

Po pierwsze może słabo wcześniej napisałem ale chodzi mi o to że nie będę na razie grzebał bo może ktoś mi zarzucić że coś ja spartoliłem więc czekam aż kolega handlarz znajdzie usterkę bo się zobowiązał szczególnie że kasy całej nie dostał.

Dziwię się że tak krytycznie do mnie podchodzisz... :(

Po drugie tyle mi zostało co popytać na forum i ewentualnie ponarzekać.

Po trzecie może bym nie zakładał że zrobił to specjalnie ale kilka faktów i jego słów mi nie pasuje i sklejam to w logiczną całość. Oczywiście poczekam na efekty pkt 2 aczkolwiek niesmak pozostaje :(

no fakt, że jeszcze wisisz mu kasę, bardzo dużo (wbrew pozorom tutaj zmienia) :) cierpliwości... i tak zima idzie, zdążysz uporać się nawet z włoszczyzną... na sezon będzie gotowa.

Napisano
  • Autor

Po kłopocie, znaczy moim kłopocie. Motocykl zabrany kasa oddana  :oki:

Proszę moderatorów o zamknięcie tematu  :ok:

Napisano

Po kłopocie, znaczy moim kłopocie. Motocykl zabrany kasa oddana  :oki:

Proszę moderatorów o zamknięcie tematu  :ok:

Sprzedawca zdiagnozował przyczynę i wyszły duże koszty, czy nie wie co mu dolega ?

Napisano
  • Autor

Sprzedawca zdiagnozował przyczynę i wyszły duże koszty, czy nie wie co mu dolega ?

NIe wiem i pewnie się nie dowiem prawdy :nie_wiem: