Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[astra f] inny olej w skrzyni niz GM

Featured Replies

Napisano

Czesc chcialbym szybkiej opinii bo nurtuje mnie to czy chcialem lepiej a nie bylo warto. Jakies 40kkm temu (240kkm lacznie org przebieg) zmienilem olej w skrzyni z GM na mobilube 1 shc 75w-90. Jakis rewelacji nie zauwazylem ale od max roku czasem jest zgrzyt przy szybkiej zmienie z 1 na 2, czasem na 3 a bardzo bardzo zadko na 5. Biegi chodza ladnie, czasem blokuje ale poduszka juz ma dosc.... Sprzeglo ladnie rozlacza, nowe ok 5kkm. Czy z przebiegiem takim moze juz padac skrzynia - synchoronizatory juz powoli siadaja? i dlatego jak wolniej zmienie bieg to nie zgrzytnie bo go wyhamuje, czy trzeba bylo zalac oryg GM bo ma on lepsze wlasciwosci i przekombinowalem? Jakie sa wasze opinie bo wylewec olej 2 letni zeby zalac org i nie widziec poprawy to nie ma po co. Pozdrawiam.

Napisano

Zużycie zależy od stylu jazdy. Ja mam 405tyś nalatane, w skrzyni Ravenol 75W90 i też zdarzy się zgrzytnięcie.

Oryginał ma 80W90, więc po zmianie powinno być raczej gorzej niż lepiej. Z drugiej strony nie są to jakieś duże ilości oleju, więc możesz spróbować wymiany dla zaspokojenia ciekawości.

Napisano
  • Autor

Nie to zmieniac nie bede jak mowisz ze moze byc gorzej bo wiem ze ten mobilibe to pelen syntetyk. Styl jazdy ja wiem tez ma wplyw, ja zawsze uwazalem, moj brat szybko zmienial biegi moze jak mu cos zgrzytlo czasem to nie zwracal uwagi. Ten zgrzyt jest jak mowie przy bardzo szykiej zmienaie, ja tak nie zmieniam bo szkoda jak wiem ze moze byc zgrzyt. Jak zmienie wolniej hmm powiedzmy z 1 na 2 zajmuje to ok 2sekundy to nie ma zgrzytu. Tak wiec zostawiam to w spokoju bo to ze elementy sie zurzywaja to wie kazdy i nie wszystko jest wieczne. Chodzilo mi o olej a nawet o to czy nie bedzie on gorszy :) Dzieki za czybka odpowiedz :)