Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mechanicy - fachowcy od czterokołowców, quadów. Przekładnie.

Featured Replies

Napisano

Może ktoś pomoże i podpowie czy w czterokołowcach można znaleźć przekładnie nawrotne, nazywane też przekładniami rewersowymi (revers box).

Może być kątowa, może być wzdłużna.

Chodzi o to by była to przekładnia pozwalająca zmienić obroty wału z lewych na prawe i odwrotnie z przełożeniem 1:1.

Znalazłem coś takiego.

http://www.sklep.skuteryostrow.pl/przekladnia-katowa-napedu-walu-kardana-wsteczny-atv200250-p-910.html

Jest to przekładnia nawrotna czy nie?

Tylko nie wiem na ile jest to wytrzymałe i czy poradziłoby sobie z ewentualnym napędem drezyny.

Dodam, że opory toczenia drezyny są o wiele mniejsze od oporów toczenia czterokołowca. No i drezyna jeździ tylko po równych szynach, a nie po wertepach.

Napisano

W traktorkach ogrodowych mam taka skrzynie ktora wybieramy tylko jazde przod tyl,  predkosc jest reg variatorem na paskach

Napisano
  • Autor

W traktorkach ogrodowych mam taka skrzynie ktora wybieramy tylko jazde przod tyl,  predkosc jest reg variatorem na paskach

Potrzebuję samą przekładnię, skrzynkę z wałkiem wejściowym i wyjściowym, którą mogę sobie dowolnie umieścić w konstrukcji. TO nie ma być jakiś zespół napędowy to ma być sama przekładnia.

Napisano

Kup sobie dyfer tylny z pajero III z blokadą dyferencjału, zablokujesz atak na stałe, napęd wpuścisz np lewą półośką, wypuścisz prawą, będzie odwrotek, zepniesz blokadę, flansze półosi będą kręciły się w tą samą stronę. Ew przystawka pto od stara, na allegro są z demobilu za marne grosze, ma rewers.

Napisano
  • Autor

Kup sobie dyfer tylny z pajero III z blokadą dyferencjału, zablokujesz atak na stałe, napęd wpuścisz np lewą półośką, wypuścisz prawą, będzie odwrotek, zepniesz blokadę, flansze półosi będą kręciły się w tą samą stronę. Ew przystawka pto od stara, na allegro są z demobilu za marne grosze, ma rewers.

No właśnie kombinuję co by tu znaleźć i nie bardzo wiem gdzie takiej przekładni szukać. Celowałem bardziej w jakieś maszyny rolnicze, bo z tym mam najwięcej do czynienia. Ze starymi ciężarówkami już mniej.

Czy ta przystawka ma jednakowe obroty oby wałków?

Mógłbyś może opisać jak to działa?

Oglądam to i napisane jest, że ma dwa biegi. Są tam widoczne jakieś cięgła, które zapewne służą do przestawiania kół zębatych. Mnie najbardziej interesuje to czy wałki mają możliwość obracania się 1:1 i czy istnieje zmiana kierunku obrotów bez zmiany prędkości obrotowej wałków.

Napisano

Sam nie stosowałem, wiem o istnieniu. Leżała taka gdzieś pod warsztatem, jak nie zapomnę i znajdę w pn to sprawdzę jak się kręci.

Napisano
  • Autor

Sam nie stosowałem, wiem o istnieniu. Leżała taka gdzieś pod warsztatem, jak nie zapomnę i znajdę w pn to sprawdzę jak się kręci.

Byłbym wdzięczny.