Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Kontrolka oleju

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj podczas jazdy zapaliła mi sie żółta kontrolka ostrzegawcza od poziomu oleju. Wyłączyłem silnik, włączyłem i nadal się świeciła. Samochód postał około 3 godziny i kontrolka na dystansie 50 km się nie zapaliła.  Sprawdziłem poziom oleju i jest trochę ponad połowę - czyli chyba wystarczająco.

Pytanie - czy ta kontrolka może sie zapalić przy uszkodzonej/mało wydajnej pompie oleju? czy może wtedy zapaliła by sie czerwona?

Generalnie obstawiam problem z czujnikiem poziomu oleju ale chciałbym sie upewnić czy aby pompa oleju i niskie ciśnienie w układzie smarowania nie powoduje jej zapalenia bo wtedy należało by sie przyjrzeć sprawie.

Z ciekawości - w którym miejscu wkręcony jest czujnik poziomu oleju w moim silniku?

Pozdrawiam

Napisano

A dolej oleju tak co najmniej z jedną działkę na miarce wyżej i powinna kontrolka zgasnąć do następnego spadku poziomu oleju ;)

Napisano
  • Autor

Tak jak pisałem wyżej. Był to jednorazowy epizod i teraz kontrolka się nie świeci. Oleju nie dolewałem.

Zapytałem tylko dlatego poniewaz chciałbym wiedzieć czy ta kontrolka może mieć związek z padającą pompą oleju i ewentualnie ze spadkiem ciśnienia oleju. Jeśli nie to zapominam o sprawie - przynajmniej do nastepnego zaświecenia się tej kontrolki.

Napisano

W Astrze H ta kontrolka często zapala się gdy stan oleju zbliża się do połowy miarki.

Napisano

W Astrze H ta kontrolka często zapala się gdy stan oleju zbliża się do połowy miarki.

A szczególnie wtedy, kiedy przy takim poziomie polecisz 160km/h lub olej straci już swoja gęstość i nawet pomimo dobrego poziomu pływa po misce jak woda.

Tak więc, raczej szykuj się do wymiany... oleju...

Napisano
  • Autor

Witam

Olej zmienialem 3 tkm temu. Jezdze max 140.

Dzisiaj kontrolka zaswiecila sie znowu. Dolalem 200ml dla swietego spokoju i zobacze czy to pomoze.

Co ciekawe jak wylaczylem silnik i od razu wlaczylem kontrolka juz nie zaswiecila sie. Nie przypuszczam zeby splynelo na tyle oleju zeby czujnik 'to zauwazyl'.

Jak sie znowu wlaczy to przeczyszcze czujnik.

Moze ktos napisac w ktorym miejscu znajduje sie ten czujnik?

Pozdrawiam

Napisano
exen, dnia 01 Gru 2015 - 11:53 PM, napisał:

olej straci już swoja gęstość i nawet pomimo dobrego poziomu pływa po misce jak woda.

Olej raczej nie traci swojej gęstości ;l

Mógł ewentualnie stracić lepkość.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Wczoraj podczas jazdy zapaliła mi sie żółta kontrolka ostrzegawcza od poziomu oleju. Wyłączyłem silnik, włączyłem i nadal się świeciła. Samochód postał około 3 godziny i kontrolka na dystansie 50 km się nie zapaliła.  Sprawdziłem poziom oleju i jest trochę ponad połowę - czyli chyba wystarczająco.

Pytanie - czy ta kontrolka może sie zapalić przy uszkodzonej/mało wydajnej pompie oleju? czy może wtedy zapaliła by sie czerwona?

Generalnie obstawiam problem z czujnikiem poziomu oleju ale chciałbym sie upewnić czy aby pompa oleju i niskie ciśnienie w układzie smarowania nie powoduje jej zapalenia bo wtedy należało by sie przyjrzeć sprawie.

Z ciekawości - w którym miejscu wkręcony jest czujnik poziomu oleju w moim silniku?

Pozdrawiam

Kiedyś miałem podobnie po długiej trasie. Też przeszło samo, ale dla pewności dolałem później oleju do poziomu max. Nigdy więcej się to nie powtórzyło.