Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzenie skrzyni AH 1,7 cdti

Featured Replies

Napisano

Witam,potrzebuje na szybko fachowej porady jak odpowietrzyć sprzegło/skrzynie  w AH 1,7 cdti 100KM.

Problem pojawił sie drugi raz w ciągu 2 tygodni wiec to juz pewnie grubsza sprawa bedzie. 

Poprzednio trafiło mnie przy warsztacie i mechanik na szybko mi dolał płynu i odpowietrzył ,nie było wycieku widać.

Dzis jak zaglądam pod auto to wyciek jest jakiś. Korek od odpowietrzenia znajdę tylko co dalej jakas szybka instrukcja?

Płyn dot 4 tam idzie?

Edit: Dobra juz sobie poradziłem,nie ma tematu

Napisano

Skoro masz wyciek to raczej kwalifikuje się do wymiany -pewnie wyprzęglik puszcza - a nie do odpowietrzania

Napisano
  • Autor

Masz rację wysprzeglik puszcza, wystarczyło dolać płynu. Pytałem o odpowietrzanie bo poprzednio mechanik mówił że trzeba było odpowietrzyc więc chciałem to samo zrobić,a chyba trochę gadał głupoty. Szykuje się na wymianę dwu masy,bo chyba po 300 tysiącach raczej trzeba. Czy jak by było robione sprzęgło to serwis by to w książce zapisał? Bo kupiłem astre przy 140 000 a teraz ma 300 000 wygląda że fabryczne wszystko.

A jak długo można jeździć z popuszczajacym wysprzeglikiem? Czy to ma jakieś negatywne skutki dla skrzyni?

Napisano

Dla skrzyni nie ma złych skutków. W przeciwieństwie do sprzęgła. Jeśli zamoczysz tarczę płynem, to sprzęgło do wymiany.

Napisano
  • Autor

Ale po jakim czasie od zamoczenia, co się będzie działo nie wrzucę biegów? Bo przy wymianie wysprzeglika chce zrobić sprzęgło z dwu masą.

Napisano

Po jakim czasie? Od razu. Chociaż u Ciebie pewnie będzie dłużej, bo płyn nie chlapie bezpośrednio na tarczę i wycieka małymi porcjami.

Sprzęgło zacznie się ślizgać, nierównomiernie załączać, będzie szarpać przy ruszaniu i śmierdzieć.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Witam,mam takie pytanko czy się ktoś orientuje w jaki sposób wysprzęglik popuszcza płyn? Czy on się będzie tylko pocił czy może puścic całkowicie?

W grudniu na początku pierwszy raz miałem przypadek nie działania sprzęgła,mechanik dolał płyn tylko nie wiem ile i już po około 2 tygodniach to samo.

Potem od 24 grudnia sam dolewam do pełna jak jest jakiś ubytek i tak przez 3 miesiące i przejechaniu 7,5 tyś km dolałem łącznie 0,5 litra. Koszt nie wielki i sie zastanawiam czy to naprawiac czy poprostu czekać jak sprzęgło i dwu masa padną bo już ponad 310 tysi na liczniku a raczej wszystko fabryczne.

Napisano

Wymieniaj bo możesz mieć jak moja kumpela. Pojechała 20 km od domu i wróciła na lawecie. Sprzęgło wpadło do środka i nie odbijało. Wysprzęglik padł całkowicie.

Początkowo też tylko dolewała.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

wymieniłem cały komplet dwu masa ,wysprzeglik i sprzegło i że tak powiem po wymianie nie przejechałem sie autem bo mechanik podstawił mi pod firme gdzie akurat do 22 byłem w robocie. No i mam pytanie czy ten komplet musi się jakoś dotrzeć bo biegi cieżko wchodzą myślałem że nie rusze z spod firmy ale po nacisnięciu pare razy na pedał sie rozruszało jakoś. Objawy sa takie jakby było mało płynu albo się zapowietrzyło. Jutro podjadę do mechanika i będę pytał co jest grane ale może musi się rozruszać to wszystko? Doradzi może ktoś?

Napisano
  • Autor

A może orientujecie się czy przy zrzucaniu skrzyni odkreca się elementy zawieszenia? Bo mam minimalnie kierownicę skrzywiona w lewo gdy koła są na wprost. A chyba tak nie było czy teraz trzeba zrobić zbieżność, nic nie ściąga po prostu delikatnie jest skrzywiona

Napisano

Jeśli wyciągasz skrzynię do dołu, to trzeba zdemontować całe. Jeśli z silnikiem, do góry, to nie musisz.

Napisano
  • Autor

dzis zmieniałem koła na letnie i po oglądałem sruby wiec wyciągali dołem. A wiec trzeba by zrobić jakąs zbieznośc? 

Napisano

Dla spokoju można, ale przy montażu wszystko wraca na swoje miejsce. Różnica może być tylko na luzie śrub w otworach sanek.

Napisano
  • Autor

chodzi mi oto żeby kierownica była na wprost razem z kołami,to co trzeba zrobić? W czwartek jede do tego mechanika i chce wiedzie co gadać bo po ich robocie kiera jest krzywo.

Napisano

Ustawić zbieżność w położeniu kierownicy/przekładni do jazdy na wprost.

Napisano
  • Autor

Do tego wszystkiego zaczęło  mi kapać ze skrzyni biegów przynajmniej tak wygląda jak zajrzałem pod auto.

Czy przy montażu skrzyni jakoś to się tam uszczelnia?

I kolejne pytanko nie wiem czy przed wymiana sprzęgła tez tak miałem ale teraz jak wcisnę pedał sprzęgła i wrzucam jedynkę to wchodzi z małym oporem,

gdy cofnę dzwignie biegów na luz i spowrotem na jedynke to juz wchodzi płynnie.

To samo ze wstecznym. Czy to normalne ? W środę zostawiam auto żeby poprawili tą kierownicę i cieknący olej.

Napisano
  • Autor

Jest ciemny jakby olej silnikowy, w skrzyni jest czerwonawy, dziwne trochę. Tak jakby pocil się od spodu. Zrobiłem foto

post-138443-1461022583,6238.jpg

Napisano

To może simmering na wale silnika przepuszcza, ale wówczas może być i zachlapana tarcza sprzęgła...

Napisano
  • Autor

Mechanik stwierdził że 90% przepuszcza na misce olejowej, zaznaczyłem na fotce. Czy on tego nie powinien uszczelnic od razu gdy do kupy skrecal. Bo teraz dodatkowe koszta się zrobiły.

post-138443-1461193138,4556.jpg