Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uszczelniacz skrzyni 1.6

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam dość mocno ubrudzoną skrzynie biegów od strony lewej półośki.

Kupiłem zimmering ale nie jest pewien jak wyjąć półośkę.

Odkręciłem drążek kierowniczy, i od strony skrzyni mam takie 4 śruby, mam je odkręcać ? czy jakoś inaczej wybijać półośkę?

Napisano

Witam,

Mam dość mocno ubrudzoną skrzynie biegów od strony lewej półośki.

Kupiłem zimmering ale nie jest pewien jak wyjąć półośkę.

Odkręciłem drążek kierowniczy, i od strony skrzyni mam takie 4 śruby, mam je odkręcać ? czy jakoś inaczej wybijać półośkę?

tych śrub przy skrzyni nie ruszasz, od strony koła albo demontujesz zwrotnice z wahacza albo odkręcasz zwrotnice od Mcphersona [jeśli nie ma ustawienia kąta pochylenia koła]. Najlepiej wcześniej odkręcić nakrętke od przegubu zewnetrznego, po odkręceniu zwrotnicy jak wyzej odchylasz ją i wysuwasz przegub zewnętrzny z zwrotnicy. Póżniej wyciągasz całą półoś z skrzyni, pewnie bedziesz się musiał wspomóc "breszką" aby wysunąć przegub wewnętrzny z skrzyni. Wcześniej olej spuść ze skrzyni.

Napisano
  • Autor

tych śrub przy skrzyni nie ruszasz, od strony koła albo demontujesz zwrotnice z wahacza albo odkręcasz zwrotnice od Mcphersona [jeśli nie ma ustawienia kąta pochylenia koła]. Najlepiej wcześniej odkręcić nakrętke od przegubu zewnetrznego, po odkręceniu zwrotnicy jak wyzej odchylasz ją i wysuwasz przegub zewnętrzny z zwrotnicy. Póżniej wyciągasz całą półoś z skrzyni, pewnie bedziesz się musiał wspomóc "breszką" aby wysunąć przegub wewnętrzny z skrzyni. Wcześniej olej spuść ze skrzyni.

Dzięki ale wymieniając termostat zauważyłem że wyciek jest chyba jednak z góry skrzyni.

Przeglądając google trafiłem na informację że w puncie cieknie często z jakiegoś wybieraka.

Czy w stilo 1.6 jest podobny problem? być może to jakaś typowa usterka?

Napisano

U mnie było w Punto i teraz w Stilo, z góry moczy się od odpowietrznika.

Napisano

Dzięki ale wymieniając termostat zauważyłem że wyciek jest chyba jednak z góry skrzyni.

Przeglądając google trafiłem na informację że w puncie cieknie często z jakiegoś wybieraka.

Czy w stilo 1.6 jest podobny problem? być może to jakaś typowa usterka?

Tak, to jest typowa usterka. W moim też cieknie z wybieraka, zakupiłem nawet komplet części zamiennych: simering, trzpień, osłona karbowana (koszt całości około 15 zł  ;] ). Niestety poległem przy próbie naprawy ze względu na fatalne dojście do wybieraka (m.in. poduszka skrzyni biegów). Dowiadywałem się w ASO o cenę wymiany uszczelnienia i tak: Bydgoszcz około 300 PLN, Poznań około 400 PLN. Stilon jeździ z tym wyciekiem od ponad roku, dolewam około 50 ml oleju na 5000 km.

W sieci bez problemu znajdziesz manualna jak uszczelnić ten wyciek w Punto, Albei itp.

Napisano

No to pewnie leci z wybieraka, u siebie tez to robiłem w P2 koszt uszczelniacza pare złotych. W P2 akurat dostęp jest dobry, bo zdemontowaniu parę rzeczy.