Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

smarowanie cięgien skrzyni biegów ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Przeprowadzał ktoś z Was operację smarowania cięgien łączących skrzynię biegów z lewarkiem zmiany biegów?

Jakiś pomysł jak to najsprawniej zrobić? hmm.gif

silnik: 1.8

Napisano

> Witam

> Przeprowadzał ktoś z Was operację smarowania cięgien łączących

> skrzynię biegów z lewarkiem zmiany biegów?

> Jakiś pomysł jak to najsprawniej zrobić?

> silnik: 1.8

Ja w JTD, operacja dosć skomplikowana ze wzgledu na ilość dostępnego miejsca i dojście do rzeczonych cięgien.

Potrzebna strzykawka, cienka długa igła, zręczne dłonie ginekologa i duuuuużo cierpliwości.

Zwyczajnie musisz zaciągnąć do strzykawki jakiegoś w miarę nie gęstego smarowidła (olej do łańcucha rowerowego, takiego używam)i nagimnastykować śię żeby wetknąć igłę w pancerz linki, mocno przeszkadza dostęp do linek i gumowa osłonka na lince, szczególnie cieżko jest dojść do dolnej linki, i z wyczuciem powolutku dawkować smarowidło do pancerza linki.

A uwaga, ja robię to od góry, może spod auta jest lepsze dojście nie próbowałem.

To tyle w zarysie i skrócie.

Powodzenia

Napisano
  • Autor

możesz mi jeszcze napisać w które dokładnie miejsce to wstrzykiwałeś? i +/- ile smarowidła pochłoneła taka operacja?

i co najważniejsze: w jakim celu to robiłeś?

u mnie drążek zmiany biegów do pozycji neutralnej wraca z oporem więc stawiam na cięgna. Może być jakaś inna przyczyna?

Napisano

NA szkicu od duk'a widać "harmonijki" przy wybieraku na skrzyni, trzeba je zsunąć max do końca i wsuwać delikatnie pomiedzy osłone a końcówkę metalową cięgna igłe, ja aplikowałem około 1-2 cm. szesciennych smarowidła, im mniej gęste tyk lepiej wchodzi, rób to powoli, prawie zawsze lubi się cofać alpikowany olej z powrotem, im wolniej tym więcej nacieknie do wnetrza ciegna. Trzeba mieć duuuuuuuużo cierpliwości.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

chciałe się tylko (nie)pochwalić, że... poległem smirk.gif

mimo moich jako takich zdolności manualnych, nasmarowanie cięgien przerosło moje możliwości.

co wciskałem, to albo wylatywało, albo nie było zmian.

Auto oddałem w ręce mojego mechanika który wymontował cięgno, nasmarował i spowrotem umieścił na miejscu.

mimo wszystko, dzięki za pomoc 20.GIF

• 5 miesięcy później...
Napisano

> Auto oddałem w ręce mojego mechanika który wymontował cięgno,

> nasmarował i spowrotem umieścił na miejscu.

Ile orientacyjnie za to zapłaciłeś i ile trwała operacja? Bo i ja mam takie same objawy. sick.gif Jak wrzucę na luz z dwójki, to dźwignia zmiany biegów pozostaje na linii biegów 1-2, a jak zrzucę z czwórki to jest w normalnym miejscu. Oczywiście aby wrzucić jedynkę muszę się zapierać o tunel środkowy zlosnik.gif, a żeby przełączyć z dwójki na trójkę muszę się zapierać o drzwi. alien.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.