Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Memory saver - urządzenie zapobiegające kasowaniu pamieci

Featured Replies

Napisano

Pisałem na kąciku Zrób to sam https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/413348-memory-saver-zapobieganie-kasowaniu-pamieci-radia-i-zegara/, ale tam chyba mało osób zagląda.

http://www.bavauto.com/fland.asp?part=295A

Memory Saver Tool

Prevents loss of computer and radio codes when your BMW's battery is disconnected. Plugs into lighter socket--uses a 9-volt battery (not included).

W Polsce jeszcze nikt tego chyba nie sprzedaje, bo wyszukiwałem obrazem w Google. Ale ciekawy jestem Waszych opinii. No i czy macie jakieś patenty na zapobieganie kasowaniu pamięci radia i zegara ?

Napisano

Szybciej i sprawniej jest wziasc maly akumulatorek 12v, do tego diody prostownicze, aby prad plynal do akumulatorka, ale nie z niego do instalacji. Potem obwod ktory po odlaczeniu akumulatora ma miec podtrzymana pamiec podlaczasz pod akumulatorek i tyle.

Napisano
  • Autor

Szybciej i sprawniej jest wziasc maly akumulatorek 12v, do tego diody prostownicze, aby prad plynal do akumulatorka, ale nie z niego do instalacji. Potem obwod ktory po odlaczeniu akumulatora ma miec podtrzymana pamiec podlaczasz pod akumulatorek i tyle.

Czyli coś takiego ? Ale jaki akumulatorek użyć?

post-181239-0-23235100-1452495466_thumb.gif

Napisano

D1 usuwasz bo ten fragment jest niepotrzebny. Radio pobiera prad tylko z akumulatorka sluzacego podtrzymaniu.

A akumulatorek to np cos takego: http://www.dacpol.eu/pl/akumulatory-fiamm-serii-fg-3109/product/akumulator-12ah-12v_FG20121_FIAMM?gclid=Cj0KEQiAn8i0BRDur-HV1PCTy4UBEiQAPuFr9E3fvd43QrNUKxE1v9MPENtB-xraaOwBK83CFImPkV0aAqSI8P8HAQ

Napisano
  • Autor

D1 usuwasz bo ten fragment jest niepotrzebny. Radio pobiera prad tylko z akumulatorka sluzacego podtrzymaniu.

A akumulatorek to np cos takego: http://www.dacpol.eu/pl/akumulatory-fiamm-serii-fg-3109/product/akumulator-12ah-12v_FG20121_FIAMM?gclid=Cj0KEQiAn8i0BRDur-HV1PCTy4UBEiQAPuFr9E3fvd43QrNUKxE1v9MPENtB-xraaOwBK83CFImPkV0aAqSI8P8HAQ

Trochę duży i ciężki. Gdzie go umieścić? W przypadku tanich aku jest obawa, że mogą eksplodować i narobić szkód w kabinie 8]

A IMO D1 jest potrzebna, bo zapobiega przepływowi prądu z akumulatorka/baterii do instalacji pojazdu :hmm: Jeśli juz to chyba D2 ? (rysunek znaleziony w sieci)

Napisano

Cos takiego

post-132580-0-90820700-1452504517_thumb.png

Napisano

@ pisałem już, że to raczej średnio potrzebne ale jednym mnie zadziwiłeś

No i są samochody, w których gdy odłaczy się akumulator to trzeba potem pojechac do serwisu i zapłącić koszmarne pieniądze za skasowanie błędu.

Podaj przykłady tych samochodów i o jakie błędy chodzi 8]

Napisano
  • Autor

gdzieś czytałem w necie, że jakieś drogie modele Mercedesa

Napisano
  • Autor

Cos takiego

Ta dioda IMO powinna być chyba Schottkyego na na spory prąd? :hmm:

Napisano

gdzieś czytałem w necie, że jakieś drogie modele Mercedesa

I myślisz, że właściciele tych drogich (więc pewnie nowych) mercedesów wymieniają pod blokiem akumulator albo co tydzień wyciągają go do podładowania 8]

Napisano
  • Autor

I myślisz, że właściciele tych drogich (więc pewnie nowych) mercedesów wymieniają pod blokiem akumulator albo co tydzień wyciągają go do podładowania 8]

Wystarczy że raz w swoim luksusowym garażu odłaczą aku

Napisano

Wystarczy że raz w swoim luksusowym garażu odłaczą aku

Jak ma nowy/na gwarancji to po co odłącza, niech dzwoni do ASO :skromny:

W Twoim przypadku raczej o drogiego mercedesa nie chodzi więc lepiej napisz konkretnie w czym problem-może wystarczy wymienić akumulator i nie trzeba będzie co chwilę go ładować. Te pomysły z dodatkowym akumulatorkiem to może mają sens ale tylko przy przepinaniu/wymianie akumulatora a nie przy wyciąganiu go na kilka godzin czy dni ;]

Napisano
  • Autor

Jak ma nowy/na gwarancji to po co odłącza, niech dzwoni do ASO :skromny:

W Twoim przypadku raczej o drogiego mercedesa nie chodzi więc lepiej napisz konkretnie w czym problem-może wystarczy wymienić akumulator i nie trzeba będzie co chwilę go ładować. Te pomysły z dodatkowym akumulatorkiem to może mają sens ale tylko przy przepinaniu/wymianie akumulatora a nie przy wyciąganiu go na kilka godzin czy dni ;]

Zima jest, wiec czasem warto podładowac aku z prostownika a nie każdy ma garaż

Zaciekawiło mnie tez to, ze w PL nikt tych wynalazków nie wystawia na portalach aukcyjnych

Napisano
  • Autor

Znalazłem też coś takiego http://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=ogolne&type=21

Po odłączeniu akumulatora od instalacji elektrycznej następuje skasowanie danych zawartych w pamięci elektronicznego urządzenia sterującego. Po ponownym podłączeniu akumulatora, uruchomieniu silnika i bezpośrednim ruszeniu samochodem wystąpią objawy nieprawidłowej pracy: mniejsza moc silnika, przerywanie podczas przyspieszania oraz nierównomierna praca silnika na biegu jałowym. W celu przywrócenia zapisu w pamięci właściwych parametrów pracy silnika przez obwód samoadaptacji elektronicznego urządzenia sterującego należy uruchomić silnik, pozostawić silnik pracujący na biegu jałowym (około 800 obr/min)przez 3 minuty, zaś po nagrzaniu do normalnej temperatury pracy utrzymać pracę silnika z prędkością 1200 obr/min przez 2 minuty.
Napisano

Nadal nie rozumiem co ma na celu takie urządzenie :nie_wiem:

Napisano
  • Autor

Nadal nie rozumiem co ma na celu takie urządzenie :nie_wiem:

zrozumiałem, ze "jeśli masz Cadillaca to nie stracisz zapamiętanych ustawień foteli" :phi: