Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to za kody bledow Astra1 x14xe?

Featured Replies

Napisano

Witam

Astra I 1998 x14xe 1.4 16V 140tys. Przy 80tys na liczniku zagazowana. Pierwszy właściciel. Regularnie serwisowana. Poza rdza wszystko ok. do zeszłego miesiaca. Miesiac temu podczas jazdy zaczela zapalac sie kontrolka silnika. Kontrolka zapala sie, ale po ponownym uruchomieniu gasnie. Po ok. 15-20km ponownie sie zapala. Czasem czesciej, czasem rzadziej, lub wcale, nie ma reguly. Zmiana gazu na firmowy nic nie wniosla, to samo po czyszczeniu krokowca i przepustnicy, dzisiaj wymienilem przewody zapłonowe (stare byly od nowosci) i tez nic. Swiece sa ok. Przy zapalonej kontrolce auto pracuje troche nierowno i troche traci na mocy, po przelaczeniu na benzyne kontrolka nie gasnie.

Dzisiaj korzystajac ze wskazowek z dzialu wykryj to sam zmostkowalem pin 5 i 6 (16-to pinowe zlacze diagnostyczne) i odczytalem kody usterek. No wlasnie i tu zaczely sie schody, zamiast początkowego kodu 1 potem 2 zobaczylem swiecaca sie kontrolke przez jakas 1s a potem trzykrotna sekwencje kodu czterocyfrowa (?) 1, 4, 10, 5, a nastepnie po ok. 3s nastepny kod tez trzykrotnie powtórzony i czterocyfrowy (?) 10, 1, 3, 10. Pozniej obydwa kody powtarzaly sie jeden po drugim. Odczyt powtorzyłem jeszcze kilkakrotnie z takim samym rezultatem.

Przetestowałem tez asterke kolegi ale z silnikiem 8-mio zaworowym i wszystko odbylo sie zgodnie z opisana procedura.

Wiec moje pytanie brzmi : czy silnik x14xe mozna w ten sposob diagnozowac, jezeli tak to co oznaczaja odczytane kody? Bawic sie dalej czy pojechac do fachowca?

Pozdrawiam MariuszeK.

Napisano

1405 - Uszkodzenie zaworu EGR

0130 - Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy

Twój kolega ma inny układ wtryskowy i inne kody błędów

Napisano
  • Autor

Hej

Wielkie dzieki nie bardzo widzialem jak te 10-tki zinterpretowac.

Pozdrawiam MariuszeK

Napisano
  • Autor

Hej

Jeszcze jedno pytanie.

Czy wskazania sondy poza zakresem sa nastepstwem wadliwego dzialania zaworu EGR czy jest ona tez uszkodzona?

Pozdrawiam MariuszeK

Napisano

> Czy wskazania sondy poza zakresem sa nastepstwem wadliwego dzialania

> zaworu EGR

To bardzo prawdopodobne. Zacznij od porządnego wyczyszczenia a nastepnie ewentualnego zaślepienia EGRa. Odłącz na jakiś czas akumulator aby wykasować błędy i zrób testa. Na 90% błąd sondy już się nie pojawi. No chyba, że EGR jest uszkodzony a nie po prostu brudny i zablokowany. Wtedy tylko jego wymiana bo pozbyć się go nie możesz - sterowany jest elektrycznie

Napisano

Troche sie podepne pod temat bo mam dokaldnie taki sam przypadek! Czy moge sie dowiedziec gdzie w X14XE jest EGR! Wiem ze juz bylo to wiele razy ale nigdy nie bylo jakiegos obrazka z tego modelu tylko z silniczka 1.6:) Tak wiec obrazek mile widziany:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.