Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Croma] Nav+ - brak sygnału GPS

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Nawigacja w cromie nie pokazuje poprawnej pozycji GPS, generalnie samochód jeździ teraz po jeziorze Czorsztyńskim :), w zakładce "info" w nawigacji nie ma żadnej satelity w zasięgu, w menu serwisowym wszystko na zielono. Jak sprawdzić co to może być, jakieś pomysły?

Pozdrawiam,

Marek

Napisano

może wystarczy wsadzić płytę :hmm:

Napisano
  • Autor

może wystarczy wsadzić płytę :hmm:

Nawet bez płyty z mapami GSP powinien pokazywać aktualne współrzędne wraz z wysokością nad poziomem morza oraz ilość satelita w zasięgu, u mnie tego nie ma, obstawiam właśnie antenę, bo jak się okazało mam zaśniedziały gwint, wyczyszczę i dam znać.

Napisano

Jak antena jest na zielono w menu serwisowym to raczej nie jest winna antena.

Napisano

Panowie,

Nawigacja w cromie nie pokazuje poprawnej pozycji GPS, generalnie samochód jeździ teraz po jeziorze Czorsztyńskim :), w zakładce "info" w nawigacji nie ma żadnej satelity w zasięgu, w menu serwisowym wszystko na zielono. Jak sprawdzić co to może być, jakieś pomysły?

Pozdrawiam,

Marek

radze antene przeczyścić, modòł GPS jest w podstawie anteny na dachu lub kupić inną i na desce położyć lub pod gòrnym nawiewem. Kiedyś były po 50 zł na alledrogo to teraz po 5 pewnie :oki: słowo klucz to złącze HRS-GT5

Napisano
  • Autor

słowo klucz to złącze HRS-GT5

Dzięki Lisek, poszukam takiej anteny i z nową przetestuje, wczoraj wyciągnąłem nawigację żeby sprawdzić wtyczki, jak odłączyłem od GSM (zielona wtyczka) to zasięg telefonu spadł do 1 "kreski", od radia to samo (czarna okrągła) - pojawiły się szumy, w przypadku szarej wtyczki od GSP'a wyciągnięcie i włożenie nie zrobiło różnicy, nadal brak sygnału GPS, jest jeszcze taka biała wtyczka z dużą ilością pinów ale tylko z dwoma cienkimi kabelkami wsadzonymi, nie mam pojęcia od czego to jest.

Czy da się tą podstawę anteny jakoś wyciągnąć z dachu bezinwazyjnie żeby sprawdzić co i jak w środku?

Napisano

Ta biała z 2 kabelkami to do mikrofonu. Musiałbyś odkręcić całą antenę, czyli śruba do odkręcenia po podsufitką.

Napisano

Dzięki Lisek, poszukam takiej anteny i z nową przetestuje, wczoraj wyciągnąłem nawigację żeby sprawdzić wtyczki, jak odłączyłem od GSM (zielona wtyczka) to zasięg telefonu spadł do 1 "kreski", od radia to samo (czarna okrągła) - pojawiły się szumy, w przypadku szarej wtyczki od GSP'a wyciągnięcie i włożenie nie zrobiło różnicy, nadal brak sygnału GPS, jest jeszcze taka biała wtyczka z dużą ilością pinów ale tylko z dwoma cienkimi kabelkami wsadzonymi, nie mam pojęcia od czego to jest.

Czy da się tą podstawę anteny jakoś wyciągnąć z dachu bezinwazyjnie żeby sprawdzić co i jak w środku?

Tak jak pisałem słowo klucz to antena GPS z wtyczką HRS-GT5

post-15502-14352511852411_thumb.jpg

Odkręcasz dwie śrubki od górnego nawiewu na desce ( ten nad nawigacją  ) i masz dostęp do wtyczek.... wyciągasz wtyczkę szarą z nawigacji i wkładasz tą, która zakupisz na portalu aukcyjnym za 36 zł :oki:  a samą antenę umieszczasz pod deska i wszystko działa... Ja tak mam bo mam antenę TRIPLEX ( czyli CB radio, radio FM i antenę GSM  w jednym bacie i już miejsca na GPS nie starczyło  :hehe:  )  

Jeśli chcesz naprawiać tą na dachu to od bagażnika zdejmujesz uszczelkę klapy bagażnika z góry, zdejmujesz dwa boczki - są na wcisk i zaczepy ( ciągniesz od strony podsufitówki ) i teraz odczepiasz/odginasz sufitówkę od tyłu lekko ( rzepy ) i masz dostęp do anteny. Odłączasz wtyczki, odkręcasz mocowanie anteny - klucz 24 lub większy - nie pamiętam  :phi:  i wyjmujesz antenę/ podstawę a następnie dużo WD-40 i rozkręcasz tą podstawę...

Kiedyś na kąciku Stilo pokazywałem jak to w środku wygląda  ;]  Pewnie wszystko zgniło więc i tak tego nie uratujesz ale możesz przeszczepić antenę z tego pudełka do górnego mocowania i będziesz miał GPS na dachu ;]

4887199500_1302158092.jpg

Miłej zabawy :oki:    

Napisano
  • Autor

Ale to zgniło wszytko, jak tak to ma u mnie wyglądać to nie będę tego ruszać, szukam wtyczki i anteny dodatkowej takiej jak na zdjęciu i mam nadzieje że będzie działać.

Dzięki raz jeszcze wszystkim za informacje, dam Wam znać czy taka antena rozwiązała problem.

Napisano
  • Autor

Nowa antena podłączona, uruchomiłem silnik, postałem chwile w miejscu i nic, dalej brak sygnału z satelit :(

Chyba padło coś w środku nawigacji, jest jakaś procedura żeby zmusić nawigację do wyszukania ponownie sygnału?

Napisano

Chwila to za mało. Za pierwszym razem po podłączeniu anteny, trzeba dać nawigacji dłuższą chwilę.

Napisano
  • Autor

No i wszystko działa!

Podłączyłem antenę, zostawiłem NAVI włączone i poszedłem na zakupy, po powrocie sygnał GPS był widoczny, przez chwilę były jeszcze jakieś delikatne przekłamania, ale po przejechaniu 2-3 kilometrów nawigacja się skalibrowała i teraz działa jak należy.

Dzięki wszystkim.