Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z cyklu ZTS brama przesuwna

Featured Replies

Napisano

Robił ktoś, dysponuje jakimiś rysunkami? Docelowo brama ma być otwierana z pilota, wykonana w całości z profili, prętów itd metalowych. Wykończona kutymi ozdobami. Co do wielkości to jest to kwestia kompromisu ale minimum chyba 3,5 metra. Póki co interesuje mnie sama brama przygotowana pod automatyke

Napisano

Jest opcja że będę robił klientowi taką 4m bramę  ;]  Co prawda z aluminium ale mogę manuala wykonać  ;]

Napisano
  • Autor

fajnie by było, będę wdzięczny  ;]

Napisano

fajnie by było, będę wdzięczny  ;]

Zaczynamy od pomiaru i wstępnego szkicu  ;) Nie jestem "miszczem" Cada ale do pocięcia materiału wystarczy  ;]

post-149796-0-59167200-1454876627_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

na jakiej podstawie wyliczyłeś tzw. przeciwwagę czyli końcówkę bramy (chodzi o ten trójkąt)

Napisano

Z reguły jest to 30% światła bramy  ;)  Przy tak lekkiej i sztywnej konstrukcji pozwoliłem sobie go zmniejszyć  ;] Jakichś kosmicznych wyliczeń tu nie stosowałem raczej polegam na praktyce  :phi:

Napisano

Z reguły jest to 30% światła bramy  ;)  Przy tak lekkiej i sztywnej konstrukcji pozwoliłem sobie go zmniejszyć  ;] Jakichś kosmicznych wyliczeń tu nie stosowałem raczej polegam na praktyce  :phi:

I potrzebna tu jest dokładność do czterech miejsc po przecinku w mm?

Napisano

I potrzebna tu jest dokładność do czterech miejsc po przecinku w mm?

Pisał przecież że mistrzem Cada nie jest, to i jednostek nie zmieniał

Napisano
  • Autor

no właśnie w necie znalazłem info, że powinno być te 30% stąd moje pytanie, bo u Ciebie na rysunku jest mniej

Napisano

no właśnie w necie znalazłem info, że powinno być te 30% stąd moje pytanie, bo u Ciebie na rysunku jest mniej

A ja widze co innego

4,58m x 30%= 5,954m

czyli masz przeciwage dluzsza o niecale 5cm :P

Napisano

Nie jestem "miszczem" Cada ale do pocięcia materiału wystarczy

Gupio się zapytam ;] ale po co Ci poprzeczka w przeciwwadze?

Napisano

Gupio się zapytam ;] ale po co Ci poprzeczka w przeciwwadze?

Na wszelki wypadek, gdyby dzieci na przykład chciały się bramą powozić:D

Napisano

Raczej żeby wypełnić tą okropną dziurę  ;]  Trzeba pamiętać że klient raczej słabo zna się na konstrukcjach i kupuje oczami  ;)  A ta poprzeczka dodaje bramie "solidności"  ;]

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kolejny etap prac  ;)  szczepianie konstrukcji  ;] Z lewą ręką w gipsie ale walczę dalej z tematem  ;]  Dobrze że termin "jak zrobisz to będzie"  :phi:

post-149796-0-80899100-1456503751_thumb.jpg

post-149796-0-17035400-1456503524_thumb.jpg

Napisano

Dolna szyna prowadząca (co jeździ na wózkach) też będzie z aluminium :hmm:

Napisano

Nie, cena zabija. Bedzie stal cynkowana i przekladka pcv żeby uninac ogniwa.

Napisano
  • Autor

@@cumel widzę, że ostro działasz ile czasu zajęło CI stworzenie tego co w chwili obecnej widać na zdjęciach

Napisano

Materiał miałem pocięty  ;) Jakieś 3h w garażu ale to tak jak piszę lewa ręka w gipsie  :ogien: Dziś spawanie ;)

Napisano
  • Autor

tyle dobrze, że materiał pocięty, bo tak to by był problem jedną ręką ciąć. Czekam na efekt dalszych prac 

Napisano

Pospawana  ;]  Odtłuszczamy, myjemy przed wykonaniem szlifu  ;)

post-149796-0-63043700-1456744028_thumb.jpg

Napisano

Ić do wątku o tigu  ;]  tam jedno foto  :phi: Szau nie ma ale to tylko brama  ;]  W kosmos nie poleci a zdolności manualne mam mocno ograniczone ostatnio  ;)  Gdyby nie gips to moje spawy wyglądają tak  ;]

post-149796-0-96765700-1456744873_thumb.jpg

Napisano

Te profile aluminiowe to jaką grubą mają ściankę -3mm czy więcej, jaki koszt samego aluminium na taką bramkę?

Wymagać to będzie jakiś zabiegów konserwacyjnych/pielęgnujących czy nic się nie będzie działo :)

Ładniej by wyglądało jak by te pionowe poprzeczki były wpuszczone (zlicowane) z tymi poziomymi, tylko, ze roboty byłoby więcej ;]

Napisano

Profil ramy 60x60x3, wypełnienie 70x30x2. Wykończenie szlif/satyna, tak wymaga co jakiś czas mycia  ;]  Aktywna piana i myjka radzą sobie doskonale  ;] Inaczej zacznie się lekko utleniać. Wa wiosnę pewnie trzeba przelecieć włókniną i jak nowa  ;]

Klien zdecydował się na takie wykończenie i został poinformowany co się będzie z tym robić  ;]  Odpowiedź "chcę taką jak się mi znudzi to pomaluję"  ;]

edyta ; Nie wyglądały lepiej, sprawdzałem  ;]  Szersze też  nie  ;]  Jedynie mogłem dać wypełnienie na ramę i zaślepiać profile tylko wtedy strasznie gruba wychodziła  ;]

Napisano
  • Autor

spawy wyglądają jakby maszyna spawała

Napisano

A jaki koszt profili, bardzo dużo to droższe jest od stalowych :hmm: 

I jeszcze jedno-nie ściąga to przy spawaniu, bo stal to lubi się ładnie wyginać przy spawaniu elektrodami ;]

Napisano

Wiadomo że aluminium wychodzi drożej. A z odkształceniami to idzie sobie poradzić wystarczy trochę doświadczenia.

Napisano

spawy wyglądają jakby maszyna spawała

E tam wystarczy troszkę chęci, szczypta doświadczenia i same się kładą  ;]

Napisano
  • Autor

Musiałbym kiedyś spróbować tigiem pospawać. Ogólnie ze mnie spawacz total amator dopiero od kilku miesięcy używam miga, a wcześniej to zwykła elektrodówka i to też okazyjnie tylko. Na wiosnę zamierzam sam wyspawać właśnie bramę przesuwną i ciekaw jestem jak mi to wyjdzie

Napisano

Odpowiedź "chcę taką jak się mi znudzi to pomaluję"

ale chyba zapomniales, ze amelinium sie nie maluje.

Napisano

Maluje, maluje  ;)  Farbą amelinową  ;]  A tak na serio to lakiernia proszkowa wersja pro  ;]  wersja hobby tikkurila makor-tix i po sprawie  ;]

Napisano

ale chyba zapomniales, ze amelinium sie nie maluje.

Jak nie, jak mam cała zabudowę ganku i tarasu lakierowaną proszkowo? ;]

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zamontowana, pozostało pomalować słupki w kolor dolnego profilu i będzie ok  ;]

post-149796-0-68421000-1458402536_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

no brama prezentuje się ładnie, szkoda tylko, że nei gra całości z płotem

Napisano

Chętnie by zrobił płot i słupki aluminiowe ale cóż "nasz klient, nasz pan"  ;]

Napisano

Bajer :-) a ile by kosztowało coś w ten deseń ale ze stali ? Czy już tak dużej różnicy nie ma?

Napisano

Klasycznie 

@@cumel a jak zostało rozwiązanie prowadzenie bramy górą?

Klasycznie czyli rolka prowadząca i kątownik przyspawany do górnego profilu.

Napisano

Bajer :-) a ile by kosztowało coś w ten deseń ale ze stali ? Czy już tak dużej różnicy nie ma?

Ze stali nie robię  ;]  Alu wychodzi  drożej ale przy zaletach jakie posiada coraz więcej ludzi w to wchodzi. 

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

@@Morgan   ;]

Jak tam Twoja brama  ;)  bo u mnie kolejna z garażu wyszła  :phi:

attachicon.gifrrrr.jpg

widzę, że ostro idziesz do przodu. Moja zeszła na drugi plan, bo inne roboty wyskoczyły

Napisano

Kolejna już się projektuje. Coraz wiecej ludzi chce alu, zwlaszcza balustrady. Gdyby tylko doba miała 48h....

Napisano
  • Autor

no ostatnimi czasy alu stal się bardzo popularny

Napisano

no ostatnimi czasy alu stal się bardzo popularny

tylko patrzec jak złomiarze będą rwać ogrodzenia, bramy i balustrady :skromny:;l;]