Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy jest zastępować rurki elastyczne rurkami PEX?

Featured Replies

Napisano

Chodzi  o doprowadzenie wody do toalety. Pewnie, najlepsze byłyby rurki plastikowe zgrzewane ale nie posiadam zgrzewarki. Czy skręcane pex'y są lepszym, trwalszym rozwiązaniem niż przewody elastyczne??

Napisano

Zgrzewarka chyba stówę kosztuje?

A nie da się jej wypożyczyć w jakiejś castoramie?

Napisano
  • Autor

OK doczytałem że pexy to całkiem sensowne rozwiązanie. :)

Napisano

Chodzi  o doprowadzenie wody do toalety. Pewnie, najlepsze byłyby rurki plastikowe zgrzewane ale nie posiadam zgrzewarki. Czy skręcane pex'y są lepszym, trwalszym rozwiązaniem niż przewody elastyczne??

Np. do systemów podtynkowych wręcz nakazane jest stosowanie połączenia sztywnego. Zgrzewarkę do rur PP można wypożyczyć w Leroy i pewnie innych marketach budowlanych. Skręcane pexy są może mniej estetyczne od zaciskanych ale jak są dobrze zrobione to nie ma z nimi problemów.

Napisano
  • Autor

Np. do systemów podtynkowych wręcz nakazane jest stosowanie połączenia sztywnego. Zgrzewarkę do rur PP można wypożyczyć w Leroy i pewnie innych marketach budowlanych. Skręcane pexy są może mniej estetyczne od zaciskanych ale jak są dobrze zrobione to nie ma z nimi problemów.

O taką odpowiedź mi chodziło, dzięki.

Pexy kupię wszędzie a nie potrzebuję tego dużo, kawałek rurki jakies złączki i to wszystko, całość i tak będzie zabudowana.

Napisano

kawałek rurki jakies złączki i to wszystko

Do tego obowiązkowo kalibrator, bo robota bez niego to proszenie się o kłopoty i dobrze mieć nożyce do cięcia rur.

Napisano

Oj przestań.

7 lat temu, gdy robiłem pierwsze co w PEX to rurki ciąłem metalówką i kalibrowałem nożem monterskim takim drewnianym. Wszystko działa do dziś, choć od jakiegoś czasu rzeczywiście mam i używam zarówno nożyce jak i kalibrator

Napisano

kalibrowałem nożem monterskim takim drewnianym

O to właśnie chodzi żeby rurkę skalibrować, tylko po co się męczyć i ryzykować, że się jednak spieprzy robotę jak można kupić za niewielkie pieniądze dedykowane narzędzie, które zapewni rurce odpowiedni kształt i zrobi fazę.

Poza tym piszesz, że masz kalibrator to dlaczego innym nie polecasz? Popodwijają lub uszkodzą się koledze oringi to mu kasy za remont po zalaniu nie zwrócisz.

Napisano
  • Autor

Kalibrownik z fazownicą to koszt kilkunastu zł, myślę że przeżyję ten ogromny wydatek. ;)

Napisano

I bardzo dobrze. Kalibrownik ma jeszcze tą zaletę, że lekko spęcznia rurkę przez co jest lepiej osadzona w złączce.

Napisano

skoro jesteśmy przy tego typu temacie to może ktoś z kolegów podrzuci linka do polecanego sprzętu, bo na rynku jest tego mnóstwo i niczym innym się to dla mnie nie różni jak tylko i wyłącznie ceną. 

Pewnie ktoś zaraz mnie wyśmieje, że widzę tylko różnicę w cenie, ale niestety nie jestem hydraulikiem, ale też i nie mam 2 lewych rąk i wiele rzeczy potrafię zrobić sam dzięki czemu kilka worków złota zostaje w mojej kieszeni :D

Napisano

może ktoś z kolegów podrzuci linka do polecanego sprzętu

Mam najtańszy kalibrator z fazownikiem i nożyce z Leroy. Do kalibratora uwag nie miałem. Nożyce, pewnie dlatego że tanie, potrafią lekko uciąć w skos więc pewnie można kupić lepsze.

Napisano

skoro jesteśmy przy tego typu temacie to może ktoś z kolegów podrzuci linka do polecanego sprzętu, bo na rynku jest tego mnóstwo i niczym innym się to dla mnie nie różni jak tylko i wyłącznie ceną. 

Pewnie ktoś zaraz mnie wyśmieje, że widzę tylko różnicę w cenie, ale niestety nie jestem hydraulikiem, ale też i nie mam 2 lewych rąk i wiele rzeczy potrafię zrobić sam dzięki czemu kilka worków złota zostaje w mojej kieszeni :D

myślę że Rottenberger będzie tutaj czymś więcej niż wymaga się do sporadycznego użytkowania, ale myślę że warto.....

sam posiadam kilkadziesiąt narzędzi z tej firmy, od dawien dawna....i nie narzekam a i wiem że hydraulicy sobie cenią tą firmę....

Napisano

Chodzi o doprowadzenie wody do toalety. Pewnie, najlepsze byłyby rurki plastikowe zgrzewane ale nie posiadam zgrzewarki. Czy skręcane pex'y są lepszym, trwalszym rozwiązaniem niż przewody elastyczne??

Skręcane końcówki/kształtki do peksów są droższe od kształtek do zgrzewu, ale dzięki możliwosci gięcia peksów potrzebujesz tych końcówek mniej, jeżeli możesz stosować względnie duże promienie gięcia.

Napisano

Skręcane końcówki/kształtki do peksów są droższe od kształtek do zgrzewu, ale dzięki możliwosci gięcia peksów potrzebujesz tych końcówek mniej, jeżeli możesz stosować względnie duże promienie gięcia.

Stosując sprężynę do gięcia można alupexa całkiem mocno powyginać. Bardzo małych promieni oczywiście nie uzyskamy ale tam gdzie trzeba można dać złączki 90 stopni. Zgadzam się co do tego że PP jest tańszy.

Napisano
  • Autor

Stosując sprężynę do gięcia można alupexa całkiem mocno powyginać. Bardzo małych promieni oczywiście nie uzyskamy ale tam gdzie trzeba można dać złączki 90 stopni. Zgadzam się co do tego że PP jest tańszy.

Koledzy ale tu chodzi raptem o doprowadzenie wody od zaworu na ścianie do kibla, kawałek pexa dwie złączki, dziękuję, do widzenia :) no i jeszcze kalibrownik oraz sprężyna, więc cała ta robota zamknie się w niewielkiej kwocie.

A wątek miał na celu dopytanie się czy te skręcane pexy dadzą radę, bo potem będą zabudowane. Tylko tyle. ;)

Napisano

U mnie to działa z 6 lat przy podłączonym ogrzewaczu  ;]  A ponad 10 mam pex miedzy licznikiem wody a instalacją z rur stalowych  ;]  Trzeba było na szybko podłączyć i jako że prowizorki są najtrwalsze tak zostało  :phi:

Napisano

Mam zewnętrzną sprężynę i mocno ciasnego łuku nie zrobię. Podobno stosując równocześnie sprężynę wewnętrzną można łuki jeszcze mniejsze robić, ale ja bym się obawiał pocienienia materiału na zewnętrznej stronie łuku i żywotności takiegoż.