Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Y20DTH dymi przy gwałtownym dodaniu gazu.

Featured Replies

Napisano

Asterkę kupiłem niedawno dokładnie w lutym. Wymieniłem olej i wszystkie filtry oraz termostat bo się bardzo, bardzo wolno rozgrzewał. Pali w normie trasa ok. 6l w mieście 7,5.

Problem jest tego typu, że jak mocno depnę na gaz to ładnie przyśpiesza ale przy ok. 2000 obr. widzę w tylnym lusterku wielkie kłęby dymu. Gdyby to było w poprzedniej asterce powiedziałbym, że wtryski leją, albo regulacja pompy się zbliża.

W tym poplątanym silniku tylko jedna elektronika. Jeszcze nie rozumiem tej maszyny. Gdzie szukać usterki. Przepływomierz czy co? Ale idzie pięknie i pali chyba nie zawiele.

Pozdrawiam i liczę na wskazówki.

Napisano

a ja nei pomoge ci w tym bo tez mam ktuciutko ta maszyne i mam jakies dziwne objawy ze raz lapie mi juz przy 2tys obr a drugi raz lapie przy 2,5 tys i tez nie wiem co jest grane a po wymianie termostatu cos pomoglo nagrzewanie sie w srodku

Napisano

czarny ? czy biały ten dym?

Napisano

> Asterkę kupiłem niedawno dokładnie w lutym. Wymieniłem olej i

> wszystkie filtry oraz termostat bo się bardzo, bardzo wolno

> rozgrzewał. Pali w normie trasa ok. 6l w mieście 7,5.

> Problem jest tego typu, że jak mocno depnę na gaz to ładnie

> przyśpiesza ale przy ok. 2000 obr. widzę w tylnym lusterku

> wielkie kłęby dymu. Gdyby to było w poprzedniej asterce

> powiedziałbym, że wtryski leją, albo regulacja pompy się zbliża.

> W tym poplątanym silniku tylko jedna elektronika. Jeszcze nie

> rozumiem tej maszyny. Gdzie szukać usterki. Przepływomierz czy

> co? Ale idzie pięknie i pali chyba nie zawiele.

> Pozdrawiam i liczę na wskazówki.

...jak gwałtownie wciśniesz pedał przyspieszenia to dieselek nie wszystko nadąży spalić ,a czego nie spali to wygarnie w postaci czarnego dymku...

...jeszcze nie widziałem diesla ,który by nie puścił chmurki przy depnięciu w gaz - nawet nowe tdi tak mają...

Napisano

> ...jak gwałtownie wciśniesz pedał przyspieszenia to dieselek nie

> wszystko nadąży spalić ,a czego nie spali to wygarnie w postaci

> czarnego dymku...

> ...jeszcze nie widziałem diesla ,który by nie puścił chmurki przy

> depnięciu w gaz - nawet nowe tdi tak mają...

ciekawe hmm.gif

czrny dym moze objawiać sie sadzą, olejem lub też niespalonym do końca paliwie ale to raczej swiadczy o wadzie silnikla... wiec ten czarny dym jest nie taki jaki twierdzisz TTTM

Napisano

> ciekawe

> czrny dym moze objawiać sie sadzą, olejem lub też niespalonym do

> końca paliwie ale to raczej swiadczy o wadzie silnikla... wiec

> ten czarny dym jest nie taki jaki twierdzisz TTTM

...czerny dymek jest oznaką nie spalonego paliwa ,sprawdzałem ostatnio i nawet młodziutki Land Rover Freelander 2.0 Td4 przy przegazowaniu puszcza delikatny dymek - każdy diesel tak ma...

Napisano

> przegazowaniu puszcza delikatny dymek - każdy diesel tak ma...

ale tu chodzi o kłęby dymu a nie dymeczek jak twierdzisz zlosnik.gif20.GIF

u mojej nie zauważyłem żadnego nawet przy gwałtownym przyśpieszaniu icon_eek.gif

jedyne co to przy odpaleniu po nocy, siwucha sie robi... ale to juz niestety norma tongue.gif

Napisano

a masz ja na seryjnym sterowniku czy moze poprzedni wlasciciel jak zchipowal ?

Napisano

Witam

Mi mechanior wytłumaczył prosto:

- biały dymek = spalana woad

- czarny dymek = mieszanka zła (najczęście zbyt bogata)

- niebieskawy dymek = spalanie oleju.

Mam Vectre 2.2 DTI i jak silnik jest nierozgrzany to też jak jej porządnie depnę to potrafi troche zadymić ale nie tak, żebym się wystraszył. Możliwe że masz po tuningu i tuner się nie popisał. Podjedź może na kompa, onie powinni wykryć co się dzieje konkretnego.

pozdrawiam

Przemula

Napisano

> Pali w normie trasa ok. 6l w mieście 7,5.

Hmmm ja wykręciłem na trasie spalanie 4.8 więc 6 litrów to trochę duża norma. Posiadam taki sam silnik, ale powiem szczerze, że nie zauważyłem kłębów dymu, kiedy mocniej docisnę gaz. Silnik nie robi się mokry w jakimś miejscu? Nie zapala się żadna kontrolka serwisowa? Chyba warto podjechać na jakiś komputer, jeżeli jeszcze tego nie robiłeś. Przyczyna może być błaha a na oko ciężko coś poradzić. No chyba, że ktoś przerabiał już coś takiego.

Napisano

> Hmmm ja wykręciłem na trasie spalanie 4.8 więc 6 litrów to trochę

> duża norma. Posiadam taki sam silnik, ale powiem szczerze, że

> nie zauważyłem kłębów dymu, kiedy mocniej docisnę gaz. Silnik

> nie robi się mokry w jakimś miejscu? Nie zapala się żadna

> kontrolka serwisowa? Chyba warto podjechać na jakiś komputer,

> jeżeli jeszcze tego nie robiłeś. Przyczyna może być błaha a na

> oko ciężko coś poradzić. No chyba, że ktoś przerabiał już coś

> takiego.

Jak wy to robicie to ja nie wiem.U mnie - a jeżdżę w miarę spokojnie najniżej na trasie jednorazowej 2500 km spalił 5.2

Normalnie ok.6 a w mieście to tyle ile potrzebuje.Zimą nawet 10

Napisano

> Jak wy to robicie to ja nie wiem.U mnie - a jeżdżę w miarę spokojnie

> najniżej na trasie jednorazowej 2500 km spalił 5.2

> Normalnie ok.6 a w mieście to tyle ile potrzebuje.Zimą nawet 10

Sam nie wiem jak to się stało. W zeszłym tygodniu czyściłem EGR i spalanie spadło. Mierzone na trasie około 1000 km. Dochodzi do tego okresowe dochładzanie wnętrza klimą i trochę jazdy po zadupiach... Mało brakowało a objechałbym na jednym baku boje_sie.gif Zaczynam coraz bardziej lubić tego diesel'ka.

Ps. A czego Ty chcesz od tak wspaniałego spalania? 5.2 to marzenie każdego benzyniarza ;-)

Ps2. Zapomniałem dodać że na pokładzie były 4 osoby + pies i zapakowany bagażnik spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Przepraszam kolegów trochę byłem zaganiany dzisiaj i dopiero teraz mogłem dorwać się do kompa.

Dym oczywiście koloru czarnego i jest go bardzo dużo. W tej chwili nie pali się żadna kontrolka. Na początku przed wymianą termostatu czasami na bardzo krótko zapalała się kontrolka z kluczem. W warszrarcie powiedzieli, że to dlatego że uszkodzony jest czujnik temperatury cieczy chłodzacej i taki błąd odczytali z kompa.

Po wymianie termostatu i czujnika zdarzyło się parę razy, że się zapaliła kontrolka i również sama gasła po krótkim czasie. Jak zrobiło się cieplej ustąpiło całkowicie.

Pozdrawiam.

Ps. Wydawało mi się, że tego typu silniki są żadkością na naszym forum, a tu tyle bratnich dusz gotowych przyjść z pomocą wielkie dzięki.

Napisano
  • Autor

> a masz ja na seryjnym sterowniku czy moze poprzedni wlasciciel jak

> zchipowal ?

Tego nie wiem być może, ktoś coś grzebał przy komputerze. Widzę, że jednak muszę się podłączyć pod komputer. sick.gif

Napisano
  • Autor

> W zeszłym tygodniu czyściłem EGR

W swoim nie mogę zlokalizować tego EGR-a.

Moje pytanie może być banalne, ale czy to jest ta puszka od chłodnicy. Niestety nie mam zdjęcia w książce Etzolda nie ma opisanego tego silnika, a jest on trochę inny niż X20DTH. niewiem.gif

Pozdrawiam

Napisano

> W zeszłym tygodniu czyściłem EGR i spalanie spadło.

Czy ktoś z posiadaczy Y20DTH mógłby wskazać (ew. fotka) lokalizację EGR-a w tym silniku ? Może jakiś opis czyszczenia tego ustrojstwa ?

Co do spalania mój kombi pali średnio 6,4 - 7 litrów przy praktycznie pustym aucie - tylko kierowca na pokładzie i jazda praktycznie po trasie (80% trasa, reszta miasto), więc jak ktoś pisze o spalaniu ok. 5 litrów/100 to jestem trochę zawiedziony swoimi wynikami. mad.gif

Napisano

> W swoim nie mogę zlokalizować tego EGR-a.

> Moje pytanie może być banalne, ale czy to jest ta puszka od

> chłodnicy. Niestety nie mam zdjęcia w książce Etzolda nie ma

> opisanego tego silnika, a jest on trochę inny niż X20DTH.

> Pozdrawiam

Pytanie nie jest banalne, ale zaraz sam zobaczysz, że miejsce jest banalne ;-) Niestety nie dysponuję aparatem w tej chwili, więc Ci opiszę to miejsce.

Jak odkręcisz z silnika plastik z napisem ekotec (3 śruby torx u mnie) to pod spotem masz już dostęp do kolektora wydechowego, a na nim na samym srodku jest przykręcony zawór EGR (2 śruby torx po bokach). Łatwo go rozpoznać, bo biegnie do niego jeden cienki przewód podciśniniowy i wchodzi w czarną, plastikową obudowę zawora. Ściągasz wężyk, odkręcasz śruby i ostrożnie wyjmujesz zawór. Uważaj, żeby z zawora nagar nie wpadł do kolektora dolotowego. Jeżeli jeszcze nie był czyszczony, to pewnie sporo smiecia się tam zebrało. Ja pomywałem go ropą a do środka napuściłem trochę WD40. Potem poruszalem grzybkiem, żeby wcisnęło WD40 przed powtórnym zamontowaniem. Plastiku z góry nie ściągałem, nie znalazłem na niego sposobu. Siedzi na zatrzaskach i bardzo łatwo je połamać...

Ktos na forum pisał o tym, że w serwisach polecają ściąganie zaworu egr razem z kolektorem dolotowym, ja się nie wypowiem na ten temat. Ściągałem samego EGR'a i autko jeździ jak na razie.

Ps. Ktoś na forum czyścił też elektrozawór EGR (to to ustrojstwo do którego biegnie przewód, który ściągniesz z EGR'a). Ja jeszcze tego nie robiłem więc nie podzielę się doświadczeniami.

pozdrawiam

Napisano

Jak dla mnie to komputer auta just po "tuningu". Istnieje jeszcze jedna możliwośc - zle ustawiony rozrząd (łancuch moze byc ojedno ogniwo przesunięty) Szwagier cos takigo miał Megance - szła jak głupia tylko strasznie dymiła i po rozgrzaniu włączały się awaryjne ustawienia elektroniki silnika.

Napisano

> Co do spalania mój kombi pali średnio 6,4 - 7 litrów przy praktycznie

> pustym aucie - tylko kierowca na pokładzie i jazda praktycznie

> po trasie (80% trasa, reszta miasto), więc jak ktoś pisze o

> spalaniu ok. 5 litrów/100 to jestem trochę zawiedziony swoimi

> wynikami.

Nie ma nic dziwnego w takim małym spalaniu. Na 242 stronie instrukcji jest podane spalanie przybliżone, jakie powinien osiągać ten silnik.

miejski 7,7

poza miastem 4,8

mieszany 5,9

A mi wyszło na trasie 4,77 dokładnie. To się nazywa oszczędność. Twoje duże spalanie może polega na tym, że masz nieprzyzwyczajoną nogę do diesla. Tam ciśnie się pedał gazu trochę inaczej niż w benzyniakach. Przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie. hmm.gif

Napisano

> Twoje duże spalanie może polega na tym, że masz

> nieprzyzwyczajoną nogę do diesla. Tam ciśnie się pedał gazu

> trochę inaczej niż w benzyniakach.

Owszem do momentu kupna Astry jeździłem tylko benzyniakami i dalej mi się to przytrafia. Może napisz co w technice jazdy dieslem ma największy wpływ na spalanie. Jeździłem już Astrą z jednym okiem ustawionym na MID-a, starając się osiągnąć jak najniższe średnie spalanie, potem starałam się jak najczęściej używać tempomatu, ale efekty są porównywalne. Najniższe średnie spalanie podawane przez komputer (4 - 4,4 litra) występowało tylko przy jeździe po prostej, najlepiej lekko z górki przy stałym lekkim nacisku na pedał gazu. Niestety na zwykłej drodze w normalnym ruchu nie ma szans na jazdę ze stałą prędkością bez ciągłych zmian biegów i przyśpieszania / zwalniania a wtedy średnio komputer pokazuje od 6,5 do 15 litrów.

Napisano

> Nie ma nic dziwnego w takim małym spalaniu. Na 242 stronie instrukcji

> jest podane spalanie przybliżone, jakie powinien osiągać ten

> silnik.

> miejski 7,7

> poza miastem 4,8

> mieszany 5,9

> A mi wyszło na trasie 4,77 dokładnie. To się nazywa oszczędność.

> Twoje duże spalanie może polega na tym, że masz

> nieprzyzwyczajoną nogę do diesla. Tam ciśnie się pedał gazu

> trochę inaczej niż w benzyniakach. Przynajmniej ja odniosłem

> takie wrażenie.

U mnie jest komputer i staram się tak jeździć aby pokazywal jak naj mniej.Jak do tej pory to od momentu kiedy zacząłem monitorować koszt utrzymania auta :

1817 l przy przebiegu 30 450 km.Daje to 5.96 - 60 % trasa.

Napisano

> Owszem do momentu kupna Astry jeździłem tylko benzyniakami i dalej mi

> się to przytrafia. Może napisz co w technice jazdy dieslem ma

> największy wpływ na spalanie. Jeździłem już Astrą z jednym okiem

> ustawionym na MID-a, starając się osiągnąć jak najniższe średnie

> spalanie, potem starałam się jak najczęściej używać tempomatu,

> ale efekty są porównywalne. Najniższe średnie spalanie podawane

> przez komputer (4 - 4,4 litra) występowało tylko przy jeździe po

> prostej, najlepiej lekko z górki przy stałym lekkim nacisku na

> pedał gazu. Niestety na zwykłej drodze w normalnym ruchu nie ma

> szans na jazdę ze stałą prędkością bez ciągłych zmian biegów i

> przyśpieszania / zwalniania a wtedy średnio komputer pokazuje od

> 6,5 do 15 litrów.

Ja tam nie mam mid'a więc nie kieruję się niczym przy jeździe oprucz własnego wyczucia. Ciężko jest mi powiedzieć, co tak naprawdę ma wpływ na mniejsze spalanie. Ja staram się zawsze jeździć na jak najwyższym biegu z równą prędkością z obrotami między 2000-2500/min. Ale jeżeli jest gdzie, to popędzę też szybciej. Nie jeźdżę tylko po prostych, bo mieszkam w Jeleniej Górze a tu trochę mało prostych spineyes.gif

moje rady.

1. Przestań kierować się mid'em wtedy nabierzesz własnego wyczucia.

2. Z pedałem gazu jak z kobietą - delikatnie. Kiedy nie ma potrzeby, to nie wciskaj go do oporu.

3. Staraj się jeździć kontrolując obroty silnika, niepotrzebnie nie wychodź powyżej 2500 /min. Jazda na 5 biegu z obrotami 2000/min przekłada się mniej więcej na prędkość 90km/h

4. Hmmmm własciwie to przecież dotyczy jazdy każdym autem z każdym silnikiem spineyes.gif

No nie wiem, ale mi to jakoś wychodzi. Może mój astrolot to po prostu perełka hmm.gif A może nie nauczyłem się jeszcze obsługiwać kalkulatora mlot.gif

Napisano

Witam.

Jestem posiadaczem 2.0 dtl(205tys),ale miałem podobny problem.Po wymianie przepływki,przestał palić się check,ale auto zaczęło strasznie kopcić,zwłaszcza jeżeli podczas jazdy puściło się gaz ,a następnie dodało.Nie paliłasię żadna kontrolka. Byłem u 2 mechesów i po podłączeniu kompa nic!Ale ja ciągle widziałem tą chmurę dymu.W końcu podjechałem do serwisu i okazało się że mam stare oprogramowanie, zrobili "update" i asterka odżyła tzn.lepiej się zbiera i nie kopci nawet przy gwałtownym przyspieszaniu.Pozdr

Napisano

> Witam.

> Jestem posiadaczem 2.0 dtl(205tys),ale miałem podobny problem.Po

> wymianie przepływki,przestał palić się check,ale auto zaczęło

> strasznie kopcić,zwłaszcza jeżeli podczas jazdy puściło się gaz

> ,a następnie dodało.Nie paliłasię żadna kontrolka. Byłem u 2

> mechesów i po podłączeniu kompa nic!Ale ja ciągle widziałem tą

> chmurę dymu.W końcu podjechałem do serwisu i okazało się że mam

> stare oprogramowanie, zrobili "update" i asterka odżyła

> tzn.lepiej się zbiera i nie kopci nawet przy gwałtownym

> przyspieszaniu.Pozdr

Ciekawe to co piszesz. Ile wyniosła cię ta operacja, bo też mam dokładnie taką samą Astrę.

Pozdrawiam

Napisano

u mnie przedział 5-6 wiecej nie weźmie,

a niech sproboje wiecej... zlosnik.gif

Napisano

> Ciekawe to co piszesz. Ile wyniosła cię ta operacja, bo też mam

> dokładnie taką samą Astrę.

> Pozdrawiam

ok 150 Pln,ale to chyba i tak najtańsza opcja w takim przypadku, to była pierwsza rzecz za którą się wzięli,a mi to nawet do głowy nie przyszło i chciałem pół silnika wymieniać:)podłączyli techa zgrali, Pan gdzieś poszedł,po powrocie oznajmił że mam stare sterowniki,podłączył jeszcze raz wgrał nowy soft i gotowe:)

Napisano

> Ciekawe to co piszesz. Ile wyniosła cię ta operacja, bo też mam

> dokładnie taką samą Astrę.

> Pozdrawiam

Zaryzykuj... podjedz do salonu... powiedz im jak sprawa wyglada... z pokierowaniem na wymiane oprogramowania... pozniej wykonaj jazde probna... jak bedzie tak samo, to nie plac z racji tego ze usterka nie zostala usunieta... a wiec za co masz placic...!?

Napisano
  • Autor

Najpierw spróbuję oczyścić EGR za radą mariuszd , jak nie pomoże podjadę na kompa i zrobię jak mi radzisz.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.