Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Masa w samochodzie

Featured Replies

Napisano

Ostatnio po wymianie paska od alternatora fura przestała odpalać, cykał tylko przekaźnik non stop, w miarę szybko zdiagnozowałem, że urwał się kabel masowy od altka, pękła taka podkładka pod śrubę do której mocuje się konektorkiem kabel. Ponieważ jestem z dala od garażu z narzędziami, obwiązałem to na szybko kabelkiem, fura odpala, ale obrotomierz wariuje - szybka lektura neta potwierdziła, że winna słaba masa. Za jakiś czas będę w garażu i chciałbym to naprawić, a może nawet dodać jakieś ulepszenia w kwestii masy na przyszłość i teraz pytania:

1. Jak się nazywa taka podkładka pod śrubę z zaciskiem do mocowania kabli (na wypadek, gdyby trzeba było tego szukać w internetach, gdyby nie mieli w lokalnym sklepie)?

2. Czy są jakieś przeciwskazania do montowania dodatkowych mas do nadwozia jak i silnika? Czy masy nigdy dość?

3. Oryginalne kable masowe są z lekkim nalotem, jak będę się bawić i tak to mógłbym je lekko poczyścić i skręcić na nowo i tu pytanie, czy to czymś zabezpieczać? Mam wazelinę techniczną i taki smar przewodzący do połączeń elektrycznych. Warto to czymś smarować, czy na sucho zostawić?

Napisano

1. Jak się nazywa taka podkładka pod śrubę z zaciskiem do mocowania kabli (na wypadek, gdyby trzeba było tego szukać w internetach, gdyby nie mieli w lokalnym sklepie)?

2. Czy są jakieś przeciwskazania do montowania dodatkowych mas do nadwozia jak i silnika? Czy masy nigdy dość?

3. Oryginalne kable masowe są z lekkim nalotem, jak będę się bawić i tak to mógłbym je lekko poczyścić i skręcić na nowo i tu pytanie, czy to czymś zabezpieczać? Mam wazelinę techniczną i taki smar przewodzący do połączeń elektrycznych. Warto to czymś smarować, czy na sucho zostawić?

1.Takie cuś, jak na obrazku? To końcówka oczkowa, ew. kablowa (w moim regionie to jest kabelszuła :phi: )

2. Od przybytku głowa nie boli, jednak bez przesady: lepiej kilka mas dobrych jakościowo, niż kilkanaście cienkich i o małym przekroju, ledwo dokręconych ;]

3. Rozkręcić, oczyścić, skręcić i ew. "na górę" lekko czymś potraktować.

Napisano

1.Takie cuś, jak na obrazku? To końcówka oczkowa, ew. kablowa (w moim regionie to jest kabelszuła :phi: )

Jakim obrazku? Końcówka oczkowa wygląda tak http://audiodesign.info.pl/konektorowe/16528-KONEKTOROCZKOWYIZOLOWANYM610SZTNIEBIESKI.html. Natomiast skoro autor pisał o konektorze to pewnie cos takiego http://electropark.pl/konektory/2557-konektor-meski-6-3mm-oczkowy.html. Te pierwsze trzeba zaprasowywac specjalnymi narzędziami, przy braku praski najlepiej przylutowac przewód. Natomiast co do konserwacji to  jakis preparat w sprayu, np. http://www.motochemia.pl/atas-isol-200ml-preparat-do-konserwacji-stykow-elektrycznych-p-983.html

Napisano

Jakim obrazku?

Orzeszku... wiedziałem, że czegoś zapomniałem... :phi: pisałem o czymś takim, jak na obrazku:

post-154820-0-13345000-1457209568_thumb.jpg