Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czym wyczyscic i zaipregnowac cegle

Featured Replies

Napisano

witam

jest sobie budynek w calosci wykonany z cegly. Jako, ze wpadl mi do glowy pomysl, ze w salonie mozna by bylo ta cegle odkryc i zrobic z niej cala sciane (po co kupowac badziewie imitujace). Skulem tynk na calej scianie moim oczom ukazala sie cegla.

Teraz pytanie jak ja wyczyscic i czym zaimpregnowac. Chodzi mi zeby ja przyciemnic i zeby sie zaprawa z niej nie sypala.

Napisano

Lakierem do włosów?

Napisano

witam

jest sobie budynek w calosci wykonany z cegly. Jako, ze wpadl mi do glowy pomysl, ze w salonie mozna by bylo ta cegle odkryc i zrobic z niej cala sciane (po co kupowac badziewie imitujace). Skulem tynk na calej scianie moim oczom ukazala sie cegla.

Teraz pytanie jak ja wyczyscic i czym zaimpregnowac. Chodzi mi zeby ja przyciemnic i zeby sie zaprawa z niej nie sypala.

Szczotką drucianą i zaimpregnować kilka razy rozcieńczonym gruntem?

Napisano

Lakierem do włosów?

[Jay mode on] Plakiem ;] ;] ;] [Jay mode off] ;]

Napisano

Sa impregnaty typowo do cegly. Ja bralem Dragona w Leroy Merlin impregnat przyciemniajacy.

Napisano
  • Autor

Sa impregnaty typowo do cegly. Ja bralem Dragona w Leroy Merlin impregnat przyciemniajacy.

a czym czysciles? Wlasnie chodzi mi o to zeby ja przyciemnic tez bo teraz jest bardzo jasna podejrzewam, ze to wina zaprawy.

Napisano

a czym czysciles? Wlasnie chodzi mi o to zeby ja przyciemnic tez bo teraz jest bardzo jasna podejrzewam, ze to wina zaprawy.

Nie czyścilem, bo to nowe cegły. Karcherem, szczotka, chemia do zmywania zapraw?
Napisano
  • Autor

Nie czyścilem, bo to nowe cegły. Karcherem, szczotka, chemia do zmywania zapraw?

cegla jest wewnatrz takze duze ilosci wody nie wchodza w gre.

czy tym impregnowales? http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/337/1365337/product/impregnat-do-klinkieru-i-kamienia-aquastop-dragon,big.jpg

mozesz wrzucic foty tej cegly?

Napisano

czy tym impregnowales? http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/337/1365337/product/impregnat-do-klinkieru-i-kamienia-aquastop-dragon,big.jpg

Piaskowanie + jakiś impregnat sika czy inne mc bauchemie
Napisano

czy tym impregnowales? http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/337/1365337/product/impregnat-do-klinkieru-i-kamienia-aquastop-dragon,big.jpg

Zajrze moze dzis do piwnicy, to sprawdze, bo nie pamietam. To byly puszki jednolitrowe. Zdjecie cegly moge zrobic, natomiast to klinkier ciagniony, kladziony na piasku, wiec bedzie wygladac zupelnie inaczej, niz zwykla cegla.
Napisano

Starą cegłę we wnętrzu czyści się tylko drucianką. Inne metody jak piaskowanie czy myjka nie wchodzą w grę.

Co do przyciemniania to każdy impregnat to robi. Impregnowana cegła ma odcień jakby była mokra, więc stopień przyciemnienia zależy od nasiąkliwości. Jeśli to zwykła cegła pociemnieje mocniej. Jeśli klinkier

, prawie wcale. Możesz zrobić test. Po oczyszczeniu szczotką zwilż wodą. Jeśli takie przyciemnianie wystarczy, pozostaje kupić zwykły impregnat. Jeśli pociemnieje za mało to taki, który przyciemnia dodatkowo.

Na Twoim miejscu unikałbym impregnatów wodorozcieńczalnych.

Osobiście stosowałem kiedyś z bardzo dobrym skutkiem impregnaty HG ale nie wiem czy jeszcze są na rynku? To było 10 lat temu.

Napisano

Osobiście stosowałem kiedyś z bardzo dobrym skutkiem impregnaty HG ale nie wiem czy jeszcze są na rynku? To było 10 lat temu.

W zeszlym roku byly w Casto.
Napisano

[Jay mode on] Plakiem ;] ;] ;] [Jay mode off] ;]

[Klaudek mode on] przepalonym olejem z omegi   [Klaudek  mode off]   :phi:

Napisano

Starą cegłę we wnętrzu czyści się tylko drucianką.

Zapytam się jaką drucianką? Może ja zastosowałem niewłaściwą tj. stalową na wiertarce i cegła nabrała szarego koloru.  

Napisano

Ręcznie. Nie żadną obrotową.

Napisano

Zapytam się jaką drucianką? Może ja zastosowałem niewłaściwą tj. stalową na wiertarce i cegła nabrała szarego koloru.

Mosiezna - stalowa barwi.
Napisano

Jak każda na wiertarce. Za duża prędkość i temperatura.