Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobra może i trywialne pytanie - PARAPET drewniany.

Featured Replies

Napisano

Jako że przy wymianie okien jeden z parapetów specjaliści "wzięli i zepsuli" muszę dorobić nowy.

Zdaję sobie sprawę że dla majsterkowiczów grzebiących w drewnie to zawracanie gitary, jednak ja naprawdę wolałbym żeby ten parapet był metalowy ;);] drewno to dla mnie czarna magia. ;)

Czym dysponuję? Piłą stołową, strugiem ręcznym elektrycznym (czyli wąskim), frezarką ręczną (górnowrzecionową). Deski mam, fajne grube i wyschnięte, leżały sobie bo "może kiedyś się przydadzą". I teraz mogą. Oczywiście mam takie duperszwance jak ściski stolarskie, szlifierki rozmaite i inne takie do wykończenia pod lakier. ;) Dojście do heblarki stołowej też się znajdzie.

Teraz przejdźmy do sedna, czy mogę sobie wystrugać ten parapet z jednego kawałka deski (opcja łatwa prosta i przyjemna, kusi mnie niezmiernie) czy też MUSZĘ go sklecić z dwóch?? :zgryz: I rozumiem że tak by słoje układały się naprzeciw siebie.

Pytanie drugie czy po sklejeniu tych desek w całość mogę je obrobić na heblarce i mi się to nie rozleci??

Ja wiem że to jest poziom podstawowy, takie stolarskie przedszkole wręcz jednak za wskazówki będę niezmiernie wdzięczny. :)

Napisano

Większe powierzchnie tylko klejone.

Wtedy jest szansa, że nie będzie się wyginać, pękać.

Kiedyś z ojcem robiliśmy schody.

Najpierw cięcie desek na paski, heblowanie, klejenie na kołki, ponowne heblowanie już dużej, sklejonej z pasków deski.