Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

luzna linka czy sprzeglo do wymiany?

Featured Replies

Napisano

Witam, mialem regulowana linke sprzegla bo czasem wsteczny bieg zazgrzytal przy wrzucaniu (pomimo docisnietego do dechy sprzegla). Teraz po 2 miesiacach zaczynam miec to samo, a dodatkowo po wcisnieciu sprzegla slychac lekki szum - pewnie to lozysko. Nie moge juz regulowac linki. Czy do wymiany bedzie linka ktora jest juz naciagnieta na maxa? Czy tez sprzeglo ma starte tarcze i wymiana linki nie pomoze?

Napisano

> Witam, mialem regulowana linke sprzegla bo czasem wsteczny bieg

> zazgrzytal przy wrzucaniu (pomimo docisnietego do dechy

> sprzegla). Teraz po 2 miesiacach zaczynam miec to samo, a

> dodatkowo po wcisnieciu sprzegla slychac lekki szum - pewnie to

> lozysko. Nie moge juz regulowac linki. Czy do wymiany bedzie

> linka ktora jest juz naciagnieta na maxa? Czy tez sprzeglo ma

> starte tarcze i wymiana linki nie pomoze?

Wlasnie ja mam cos podbnego... tzn szpeglo lapie mi dosc szybko... i jeszcze nie wiem czy mam mozliwosc podciagnieca tej linki... ale jesli tak, to bede musial...

A... i czasami mi 2 nie zaciekawie wskakuje... ale podobno TTTM

Napisano
  • Autor

> Wlasnie ja mam cos podbnego... tzn szpeglo lapie mi dosc szybko... i

> jeszcze nie wiem czy mam mozliwosc podciagnieca tej linki... ale

> jesli tak, to bede musial...

Jesli cos z tym zrobisz to czekam na info smile.gif

> A... i czasami mi 2 nie zaciekawie wskakuje... ale podobno TTTM

U mnie przy pewnej predkosci nie wchodzi 1, a dwojke da sie wbic ponizej 40 km/h, inaczej wyczuwam opor drazka od skrzyni. Niedlugo bede u mechanika z rozrządem wiec sie wypytam co i jak i sie pochwale smile.gif

Napisano

Prawdopodobnie wymiana linki nie pomoże bo sprzęgło jest zużyte.

Szykuj kasę na nowe.

Napisano

> Jesli cos z tym zrobisz to czekam na info

> U mnie przy pewnej predkosci nie wchodzi 1, a dwojke da sie wbic

> ponizej 40 km/h, inaczej wyczuwam opor drazka od skrzyni.

Jedynka nie wejdzie bo ma synchronizacje... (chyba dobrze napisalem wink.gif ), w kazdym razie chodzi o to,ze przy jakiejs predkosci nie wrzucisz jedynki... - bo niby jedynka tylko do ruszania...

W polonezach kiedys trzeba bylo sie calkowicie zatrzymac,zeby ja wbic... inaczej sie nie dalo...

> Niedlugo bede u mechanika z rozrządem wiec sie wypytam co i jak

> i sie pochwale

No... jakbys mogl... bylo by nice...

Napisano

Właśnie dlatego, że 1 jest synchronizowana to można ją wbić. Problem jest taki że synchronizator ma tylko jedną powierzchnię tarcia więc trudno mu rozpędzić wałek napędowy, tak żeby kręcił się równo z wałkiem zdawczym. Jeśli dociśnie się lewarek na 1 i chwilę przytrzyma to da się wrzucić tylko przez tą chwilę synchronizator ma ciężki żywot i może się podsmażyć.

Napisano

> Właśnie dlatego, że 1 jest synchronizowana to można ją wbić. Problem

> jest taki że synchronizator ma tylko jedną powierzchnię tarcia

> więc trudno mu rozpędzić wałek napędowy, tak żeby kręcił się

> równo z wałkiem zdawczym. Jeśli dociśnie się lewarek na 1 i

> chwilę przytrzyma to da się wrzucić tylko przez tą chwilę

> synchronizator ma ciężki żywot i może się podsmażyć.

Acha... czyli odwoteni jak napisalem... jesli jest synchronizowana, a jesli nie jest synchronizowana, to moga byc problemy... dobrze rozumiem...!/

Napisano

Jeśli jest synchronizowana to od 1 do końca. Zwykle wsteczny nie jest, choć i to się zmienia.

Jeśli nie jest synchronizowana to zwykle jest kłowa, ale w zwykłych samochodach się takich nie spotyka (kiedyś stare Stary takie miały).

Jeśli skrzynia jest tak ustawiona, że na 1 jedzie się żółwikiem to przy wyższych prędkościach bardzo trudno jest wrzucić 1. To tak jakby redukować z 5 na 2. Sprzęgło musi wtedy bardzo rozpędzić silnik. Synchronizator ma w sobie takie małe sprzęgło tylko bardzo słabe dlatego trudno jest mu tego dokonać i w krańcowych przypadkach zanim wyrówna prędkości obu wałków może się przegrzać.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Poszedlem w koncu do mechanika i powiedzial ze to faktycznie konczy sie lozysko oporowe w sprzegle. Dziekuje wam za odpowiedzi, teraz to tylko szykowac kase na wymiane. Przy okazji, mechanior zaspiewal 220 zl za wymiane kompletnego sprzegla. Czy w X16SZR nie ma przypadkiem dostepu do sprzegla przez jakas klapke? Jak tak to powinno byc taniej.

Napisano

. Przy okazji, mechanior

> zaspiewal 220 zl za wymiane kompletnego sprzegla.

Popytaj w innych warsztatach. Ja kiedyś pytałem to chcieli wymieniać za 150. 7 dych piechotą nie chodzi

Napisano

> . Przy okazji, mechanior

> Popytaj w innych warsztatach. Ja kiedyś pytałem to chcieli wymieniać

> za 150. 7 dych piechotą nie chodzi

U mnie jest podobnie, sprzęgło ciezko chodzi, linka sprawna, wygląda jak nowa, ne wiem kiedy zmieniana? Myslałem o nasmarowaniu, ale nie wiem czy pomoże, bo denerwuje mnie ciezkie sprzęgło. Do mechanika nie mam czasu jechać bo nawrzuca mi różności i tak naprawde mze nic nie zrobić 270751858-jezyk.gif

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> U mnie jest podobnie, sprzęgło ciezko chodzi, linka sprawna, wygląda

> jak nowa, ne wiem kiedy zmieniana? Myslałem o nasmarowaniu, ale

> nie wiem czy pomoże, bo denerwuje mnie ciezkie sprzęgło.

Po kilku dniach jazdy z nowym sprzęgłem i linką stwierdzam że lżej wchodzą biegi jak i sam pedał wymaga mniejszej siły do przyciśnięcia. Linkę miałem wymienioną i być może to w Twoim przypadku też może pomóc. Koszt linki - ok 40 zł (nie kupiłem najtańszej), za wymianę linki mechanik nie policzył mi dodatkowo, więc myślę że to dość prosta czynność. Czy dalej masz problem z ciężko chodzącym pedałem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.