Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka grubosc scianki profilu alu do podestu?

Featured Replies

Napisano

Hi,

potrzebuje zrobic 'podest' - cos jakby poziomą drabine miedzy dwoma gzymsami. Podpowiecie moze jaki rozmiar profilu i grubosc scianki zeby utrzymalo nacisk ~100kg? Odleglosc miedzy gzymsami (szyny stalowe) to jakies 120-150cm (rozchodza sie). Najchetniej profile alu zeby nie bylo za ciezki. Idealnie byloby jakby mozna bylo kupic profile w dwoch rozmiarach tak zeby jeden w drugi mozna bylo wlozyc i skrecic/skleic/znitowac - wydaje sie ze tak latwiej by mi bylo zrobic szczeble wycinajac otwory w wiekszym, wsuwajac prostopadle mniejsze i skrecic/skleic/znitowac do kupy.

z góry dzieki ;)

Napisano

50x30x3  pewnie wystarczy ale nie baw się w nitowanie tylko daj to spawać. Więcej się narobisz przy wycinaniu niż to warte  ;)

Napisano

Hi,

potrzebuje zrobic 'podest' - cos jakby poziomą drabine miedzy dwoma gzymsami. Podpowiecie moze jaki rozmiar profilu i grubosc scianki zeby utrzymalo nacisk ~100kg? Odleglosc miedzy gzymsami (szyny stalowe) to jakies 120-150cm (rozchodza sie). Najchetniej profile alu zeby nie bylo za ciezki. Idealnie byloby jakby mozna bylo kupic profile w dwoch rozmiarach tak zeby jeden w drugi mozna bylo wlozyc i skrecic/skleic/znitowac - wydaje sie ze tak latwiej by mi bylo zrobic szczeble wycinajac otwory w wiekszym, wsuwajac prostopadle mniejsze i skrecic/skleic/znitowac do kupy.

z góry dzieki ;)

Popatrz na legary tarasowe. Możesz kupic takie i zastosowac do gzymsów.

U mnie właśnie robi się taras i przy pkt podparcia co max 60cm legar alu ma 80x30, nie wiem na jakie obciążenie jest to liczone ale ze 100kg nie powinno być problemu. Możesz dac dodatkowo wzmocnienie prostopadle.

Napisano
  • Autor

Dzieki za podpowiedzi ;)

profile 50x30x3 juz jada, narazie poloze bez poprzeczek i mam nadzieje ze sie nie zarwie :phi: tylko musze wymyslec jakies mocowanie 'na chwile' zeby sie nie przewracaly bo powinny stac na krotszym boku jak mniemam ;)