Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzić czujnik ABS?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak sprawdzić czy czujnik ABS seicento jest sprawny? One są jakieś "inne"? Biorę czujnik używany z półki do Opla i na omomierzu pokazuje 1200ohm - wygląda na sprawny. Biorę czujnik ABS z seicento trzeci z kolei i ten trzeci prawie nówka i omomierz nic nie pokazuje... o co kaman?

Napisano

nie wiem co tam jest w oplu ale w SC tak jak w wielu innych jest dwuprzewodowy czujnik Halla. Nie pamiętam jakie wartości pomiar rezystancji pokazywał ale i tak mi się taka metoda na sprawdzenie go nie widzi za bardzo.

Taki czujnik trzeba zasilić pośrednio przez niewielki rezystor np. 270 omów włączony od strony masy, a od drugiej najlepiej 10V ale jak nie masz no to powinno być OK 12V z akumulatora czy skądś tam. Potem bierzemy miernik i mierzymy napięcie na rezystorze czyli między masą zasilania a dolnym biegunem czujnika. Jak przyłożysz do niego magnes to powinno się zmienić o jakieś 2V co najmniej w stosunku do stanu bez magnesu. Nie pamiętam tylko w którym momencie jest wyższe - czy z czy bez magnesu ale generalnie będzie się bujać gdzieś w granicach 1-4V tak myślę. Jakby co to mogę narysować prosty schemacik tłumaczący obrazkowo jak to zrobić :phi:

Napisano

Generalnie,jak wzioles trzy sztuki i trzy sztuki zachowuja sie tak samo to myzle, ze mozna przyjac ze one sa sprawne :-D

Napisano
  • Autor

nie wiem co tam jest w oplu ale w SC tak jak w wielu innych jest dwuprzewodowy czujnik Halla. Nie pamiętam jakie wartości pomiar rezystancji pokazywał ale i tak mi się taka metoda na sprawdzenie go nie widzi za bardzo.

Taki czujnik trzeba zasilić pośrednio przez niewielki rezystor np. 270 omów włączony od strony masy, a od drugiej najlepiej 10V ale jak nie masz no to powinno być OK 12V z akumulatora czy skądś tam. Potem bierzemy miernik i mierzymy napięcie na rezystorze czyli między masą zasilania a dolnym biegunem czujnika. Jak przyłożysz do niego magnes to powinno się zmienić o jakieś 2V co najmniej w stosunku do stanu bez magnesu. Nie pamiętam tylko w którym momencie jest wyższe - czy z czy bez magnesu ale generalnie będzie się bujać gdzieś w granicach 1-4V tak myślę. Jakby co to mogę narysować prosty schemacik tłumaczący obrazkowo jak to zrobić :phi:

Narysuj bo się zakręciłem gdzie wpiąć rezystor a gdzie mierzyć napięcie :)

Generalnie,jak wzioles trzy sztuki i trzy sztuki zachowuja sie tak samo to myzle, ze mozna przyjac ze one sa sprawne :-D

No ja tak myślę ale zanim odpalę TC to chcę wiedzieć że są sprawne bo będę grzebał w ustawieniach a okaże się że czujniku nie chcą gadać :P

ps. Będziesz w niedzielę na WL?

Napisano

W jednej ze zwrotnic, które kupiłem był walnięty więc pewnie czasem się zdarzy :hmm:

Poniżej prosty obrazek, przedstawiający obwód pomiarowy. Z tego co pamiętam to nie od razu wyczaiłem, który to "+' a który "-" ale raczej się nie uszkodzi szczególnie z rezystorem w szeregu.

2wgdk76.png