Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spawacze od alu i profili zamkniętych

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję sobie zrobić przyczepkę ogrodową, bo takiej, jak chcę to albo nie ma, albo kosztuje 2k PLN  :facepalm:

I teraz, zrobiłem sobie projekt takowej: 150 x 100 x 30 cm z aluminiowych profili zamkniętych 40x40 mm.

Pytania mam takie:

- jaka powinna być grubość ścianki, żeby się toto trzymało, ale żeby nie przesadzić

- czy do spawania dwóch profili pod kątem prostym musi być 45-stopniowe ścięcie

Mogę sobie zamówić profile już pocięte, ale tylko pod kątem 90 stopni i znaleźć spawacza, który mi to równo ogarnie.

A może ktoś spawa takie rzeczy w okolicach WZ? :phi:

Draft poglądowy, jeszcze bez wszystkich rozpórek:

post-129895-0-13186700-1462540066_thumb.png

Uwagi konstrukcyjne mile widziane :)

Napisano

A w rogach zamierzasz sadzić kwiatki?

Zrób je przelotowe lub otwarte od dołu.

Napisano

Cięcie 45" to  nie jest jakaś kosmiczna technologia  ;] Weź to zleć z cięciem i tyle   ;) ścianka 2mm zupełnie wystarczy poza miejscami montażu kół  ;) Na szybko licząc koszt to jakieś 600 zł z cięciem bez lakierowania  ;]

Napisano

Potrzebuję sobie zrobić przyczepkę ogrodową,

I teraz, zrobiłem sobie projekt takowej: 150 x 100 x 30 cm z aluminiowych profili zamkniętych 40x40 mm.

Pytania mam takie:

- jaka powinna być grubość ścianki, żeby się toto trzymało, ale żeby nie przesadzić

- czy do spawania dwóch profili pod kątem prostym musi być 45-stopniowe ścięcie

Mogę sobie zamówić profile już pocięte, ale tylko pod kątem 90 stopni i znaleźć spawacza, który mi to równo ogarnie.

Uwagi konstrukcyjne mile widziane :)

Grubość ścianki... im cieńsza, tym lżejsza będzie konstrukcja  :phi: (bo chyba o jak najniższą wagę Ci chodzi, że planujesz użycie alu?) ale i bardziej wiotka i o mniejszej ładowności.

Nie łatwiej by Ci było zrobić to ze stali?

Co do cięcia 45* - stosuję takie tam, gdzie to jest uzasadnione/konieczne/wymagane względami estetyki, np. narożniki ramy drzwi itp, gdzie łączę dwa elementy.

Ty zaś będziesz miał miejsca łączenia trzech części i tam cięcie 45* musiał byś wykonać w trzech płaszczyznach (dobrze myślę?). Prościej i szybciej będzie pospawać to "doczołowo", czyli cięte na prosto; dodatkowo takie łączenie będzie dawało możliwość wetknięcia odpowiednich "przedłużaczy" ;] i podwyższenie w ten sposób burt przyczepki.

Jaki rodzaj zawieszenia przewidujesz? Bo chyba nie sztywne, jak na rysunku... :hmm:;):phi:

Napisano
  • Autor

Taka mala i 2 osie?

Myślałem nad jedną, ale te kółka mają 28 cm średnicy - więc jeśli będę tam potrzebować doładować jakiejś ziemi czy gruzu, to niechciałbym, żeby się to zarwało :phi:

A w rogach zamierzasz sadzić kwiatki?

Ma się tam zmieścić przedłużka do zamontowania siatki do koszenia. Stąd też skrzynia jest otwarta z przodu.

ścianka 2mm zupełnie wystarczy poza miejscami montażu kół

Zastanawiałem się nad 2,5. Wówczas 1 mb profilu waży 1 kg czyli całość powinna ważyć jakieś 20 kg + osprzęt.

Nie łatwiej by Ci było zrobić to ze stali?

No właśnie nie wiem ;] Nastawiłem się na alu, bo lżejsze; stalowa będzie 3x cięższa aczkolwiek ciut tańsza - no i każdy kowal powinien pospawać ;) - miałem chęć nawet samemu, ale jeszcze nie umiem, nie mam sprzętu i mam wątpliwości, czy bez płyty traserskiej będzie równo.

Aaa, no i amelinium podobno nie rdzewieje ;)

Jaki rodzaj zawieszenia przewidujesz? Bo chyba nie sztywne, jak na rysunku

Sztywne ma to do siebie, że jest proste w budowie :phi:

To ma jeździć po ogrodzie za traktorkiem - w pierwszym założeniu miało stanowić głównie pojemnik na koszoną trawę (stąd też mała waga), ale jak już pójdę w stal i wytrzymałość, to może i coś cięższego będę kiedyś wozić ;)

Napisano

No właśnie nie wiem ;] Nastawiłem się na alu, bo lżejsze; stalowa będzie 3x cięższa aczkolwiek ciut tańsza - no i każdy kowal powinien pospawać ;) - miałem chęć nawet samemu, ale jeszcze nie umiem, nie mam sprzętu i mam wątpliwości, czy bez płyty traserskiej będzie równo.

Aaa, no i amelinium podobno nie rdzewieje ;)

Sztywne ma to do siebie, że jest proste w budowie :phi:

To ma jeździć po ogrodzie za traktorkiem - w pierwszym założeniu miało stanowić głównie pojemnik na koszoną trawę (stąd też mała waga), ale jak już pójdę w stal i wytrzymałość, to może i coś cięższego będę kiedyś wozić ;)

Więc tak: alu jest lżejsze od stali, ale ma gorsze parametry wytrzymałościowe, więc aby było tak samo mocne, jak stal - musi być grubsze :phi:  i już teoretyczny zyska na wadze materiału spada...

Dalej: jeśli nie masz płyty traserskiej, to zawsze można przyczepkę postawić na stanowisku do pomiarów geometrii podwozia/zawieszenia  :hehe:  ;)  ale bez przesady: sprawdzisz przekątne, sprawdzisz kąty i będzie OK :oki:  satysfakcja z własnoręcznie wykonanej przyczepki bezcenna, a jeśli utrzymasz dokładność wykonania na poziomie + / - 5mm, to będzie wyśmienity wynik; przecież opon Ci nie będzie "zjadać" przy jeździe po ogrodzie... :phi:

Amelinium rdzewieje: nie tak spektakularnie, jak stal, ale też koroduje - niestety.

Zawieszenie sztywne: owszem, jest proste w budowie, w zasadzie bezobsługowe, ale i prymitywne w działaniu...

Można by się pokusić o "wersję rozwojową" czyli trójkąt, którego wierzchołek jest przycumowany do podwozia, a w jego pozostałych dwóch rogach są osadzone osie. Albo jeszcze prościej - jedna oś i koła bliźniacze.

Napisano
  • Autor

Można by się pokusić o "wersję rozwojową" czyli trójkąt, którego wierzchołek jest przycumowany do podwozia, a w jego pozostałych dwóch rogach są osadzone osie.

Tylko, że wówczas oparcie ramy będzie i tak w jednym miejscu, więc cała zabawa bez sensu, a jak zacznę podpierać, to całość pójdzie w górę, a ma być nisko - jakieś <35 cm nad ziemią).

Albo jeszcze prościej - jedna oś i koła bliźniacze.

To będzie chyba jednak najlepsze wyjście. Może nie bliźniacze - dam jakieś na szerokiej oponie, grubszą oś i będzie koszernie :phi:

Napisano

A ile (jaki ciężar) planujesz tym wozić, bo wydaje się, że ta Twoja konstrukcja ma jakiś ogromny i niepotrzebny zapas wytrzymałości :phi:

Napisano
  • Autor

A ile (jaki ciężar) planujesz tym wozić, bo wydaje się, że ta Twoja konstrukcja ma jakiś ogromny i niepotrzebny zapas wytrzymałości

A jeszcze nie wiem, ale życie nauczyło mnie, że ma być po radziecku ;)

Chociaż, jak już przekonam się do końca do stalowej, to profil może dać nieco mniejszy? :]

EDIT: konstrukcje kratownicowe liczyłem gdzieś kiedyś na studiach w oparciu o tutorial i nawet nie przyszło mi do głowy, żeby tu próbować to liczyć :] Ma działać skutecznie i bez wątpliwości ;)