Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulec ręczny-Help---pilne

Featured Replies

Napisano

Cześć

Jak kupiłem Unolota we wrześniu miał robiony hamulec ręczny bo tylne lewe koło się lekko grzało, był zrobiony dobrze i trzymał na wzniesieniach.

Niestety parę razy zdarzyło mi się przejechać kawałek na zaciągnietym i teraz mam problem bo jak zaciągne go na maxa to słabo trzyma i moje pytanie czy mozna jakoś to sobie zrobić? np naciągnąć linke ? czy to mechanior będzie musiał zrobić.

Dajcie jakieś porady ale takie które sam sobie zrobie, rozbierać hamulców nie dam rady a chce dziś podjechać na kanał to bym sobie tam cośik zrobił

Dzięki

Napisano

Z tego co pamiętam, to żeby naciągnąć linkę potrzebne są dwa klucze nr 13, najlepiej oczkowe.

Napisano
  • Autor

> podciągnij troche linke, powinno pomoc

mozesz mi naświetlić jak? będe robił to pierwszy raz i nie bardzo wiem gdzie się naciąga linkę confused.gif

Napisano

prosta sprawa, tak jak kolega Gonniss napisal 2 klucze 13, jednak lepiej plaskie lepiej przekladac.

Najlepiej ustawic samochud na podjezdzie lub kanale bo normalnie to bedzie ciezko sie dostac...

Wchodzisz pod samochod, mniej wiecej na sdodku obok rury tlumika jest sruba z z dwoma nakretkami, z tej sruby wychodzi linka recznego biegnaca do tylu samochodu (kułeczkow).

Rozkatrowujesz nakretki, podkrecasz tak zeby linka sie naprezala, wychodzisz i sprawdzasz, jak jest ok to katrujesz zeby sie nie odpuscila i po sprawie... skromny.gif

Napisano

> mozesz mi naświetlić jak? będe robił to pierwszy raz i nie bardzo

> wiem gdzie się naciąga linkę

dokładnie tak jak napisał kolega adamszew

Napisano

problem polega na tym ze ewentualne zuzycie szczęk hamulcowych powinno zostać skompensowane prze mechanizm samoregulatora .

Podciąganie linki to jest półśrodek..

pozdr.

Napisano

Pewno rozpieraki sól ze sobą połączyła.

Jak skasujesz luz i nie pomoże to pewno bedzie to.

Zobacz też czy po regulacji hamulec będzie powracał tzn.

czy powyłączeniu z ręcznego pojazd będzie toczył się swobodnie, jak nie to rozpieraki sciana.gif.

Ja smaruję połączenie rozpieraków przy każdej wymianie kół i od kilku lat spoko.

Napisano

Po zimie miałem to samo, wystarczyło rozebrać wyczyścić, rozpieraki rozruszać i zasmarować smarem miedziowym, co by zaraz znowu nie stanęło. Teraz ręczny ze opony piszczą na asfalcie

Napisano
  • Autor

Dziekuje wszystkim za porady bardzo się przydały IThankYou.gif

wystarczyło naciagnąć linke bo była bardzo luźna...ale te sruby na lince tak zardzewiały że ciężko chodzą irked.gif

teraz trzyma jak nowy waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.