Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini AC i Asisstance

Featured Replies

Napisano

Witajcie Drodzy Parafianie.

Co roku ubezpieczałem swoje szroty w PZU polisą MiniCasco. Niestety już rok temu polisa zdrożała o 100%, a przy tegorocznej kalkulacji wychodzi mi wzrost o kolejne 100%. Rozważam więc zakup odpowiednika w innym TU. Ma ktoś doświadczenia w tej kwestii? Auto ma 15 lat.

Druga sprawa to asisstance - wymyśliłem sobie, że chciałbym mieć ubezpieczenie na wypadek awarii lub kolizji daleko od domu (np. drugi koniec Polski, czyli 700km, albo nawet za granicą). Czy jest jakieś TU, które ubezpieczy mi takiego starucha na powyższych zasadach? W PZU widziałem "Pomoc w drodze", ale limit holowania to 150km.

Napisano

Co roku ubezpieczałem swoje szroty w PZU polisą MiniCasco. Niestety już rok temu polisa zdrożała o 100%, a przy tegorocznej kalkulacji wychodzi mi wzrost o kolejne 100%. Rozważam więc zakup odpowiednika w innym TU. Ma ktoś doświadczenia w tej kwestii? Auto ma 15 lat.

Druga sprawa to asisstance - wymyśliłem sobie, że chciałbym mieć ubezpieczenie na wypadek awarii lub kolizji daleko od domu (np. drugi koniec Polski, czyli 700km, albo nawet za granicą). Czy jest jakieś TU, które ubezpieczy mi takiego starucha na powyższych zasadach? W PZU widziałem "Pomoc w drodze", ale limit holowania to 150km.

Może spróbuj u innego doradcy. Kończy mi się 19 maja w PZU OC, miniAC, assisstance opcja Polska brak limitów Europa 1000 km, AutoSzyba i jakieś małe NNW. Auto lat 16. Dostałem ofertę identyczną jak w zeszłym roku, lub do rozważenia pełne AC zamiast mini z dopłatą 400 zł.

Nie wiem skąd u Ciebie różnica. 

Napisano
  • Autor

Jeśli piszesz o innym doradcy PZU, to tak - sprawdzałem i kwota składki jest taka sama (650zł). Za pełne AC ponad 1400. Wartość auta to okolice 15000. Parę lat temu za to samo płaciłem ok. 200zł.

Napisano

Jeśli piszesz o innym doradcy PZU, to tak - sprawdzałem i kwota składki jest taka sama (650zł). Za pełne AC ponad 1400. Wartość auta to okolice 15000. Parę lat temu za to samo płaciłem ok. 200zł.

No to nie bardzo rozumiem. W zeszłym roku wartość do miniAC miałem 8000 PLN, składka za całość 1246. W tym roku wartość tego samego auta 10200 (zdrożała mi beemka czy co?), składka 1280 zł.

Napisano
  • Autor

No własnie ja też nie kumam takiej polityki cenowej, dlatego szukam alternatywy :/

Napisano

Całkiem sensowne ubezpieczenie od kradzieży i pożaru ma Axa (Direct). Jeśli masz konto w "mbąku" to Assistance Premium za (21PLN/m-c). Nie znam jednak szczegółów kwestii wieku pojazdu.

Napisano

Niestety z moich doświadczeń ubezpieczenie samochodu 15 letniego w ramach AC to będzie spory kłopot bo niewiele TU ubezpiecza takie auta po raz pierwszy. MIniAC ma jeszcze AXA ale czy ich oferta będzie korzystniejsza to nie wiem. Na dodatek PZU ma zamiar połączyć produkt minicasco z normalnym AC stą miedzy innymi zwyzki jak rowniez z powodu podatku, ktory obecny rzad nałożył na ubezpieczycieli.

M.