Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piła łańcuchowa

Featured Replies

Napisano

Otrzymałem ja w spadku piłę łańcuchową (MAC 838, jeśli będzie to miało jakieś znaczenie).

Oddałem ją do majstra na przegląd, mycie gaźnika, regulację i ostrzenie.

Odebrałem, przeciąłem (w odstępie tygodnia) 2 x 30 cm pniaki i... łańcuch się stępił - to znaczy nie wrzyna się gładko w drewno, wręcz po chwili są ślady przypalenia. Do tego przy okazji się wyciągnął (pewnie od ciepła).

I teraz - czy ja coś robię źle, czy łańcuchowe piły spalinowe tak mają (wierzyć mi się nie chce), czy też może ten łańcuch jest do niczego?

Może powinienem się zaopatrzyć w nowy, lepszy i trwalszy?

Planuję małą przecinkę i jeśli mam po dwóch pniaczkach regulować naciąg, tudzież ostrzyć, to zabawa chyba mija się z celem.

Co szanowna sala na to?

Napisano

Zależy jak ciąłeś, bo jak pojedziesz po ziemi lub pniak był upiaszczony to łańcuch szybko stępisz. 

Ogólnie jak się tnie jak trzeba to jakieś 2 zbiorniki paliwa da się wypalić bez ostrzenia a potem parę razy przejedziesz pilnikiem i łańcuch jak nowy :) 

Ja używam łańcuchów stihl, oregon też będą dobre i pewnie masa innych i w nich się elementy tnące zużyją a zapas naciągu będzie. Jak kiedyś miałem sowiecką piłę to tam łańcuch rozciągał się jak by był z gumy, w tych zachodnich  łańcuchach tego nie ma. 

Ewentualnie jak nie potrafisz lub nie chcesz się nauczyć ostrzenia to można sobie kupić łańcuch z płytkami tnącymi widiowymi, kosztuje kilka razy więcej jak zwykły ale tępi się wolniej ;)

Napisano
  • Autor

jak pojedziesz po ziemi lub pniak był upiaszczony to łańcuch szybko stępisz

Trochę może i było, bo ciąłem przy ziemi, ale żeby aż tak?

Ogólnie jak się tnie jak trzeba to jakieś 2 zbiorniki paliwa da się wypalić bez ostrzenia a potem parę razy przejedziesz pilnikiem i łańcuch jak nowy

Naostrzę i zobaczę jeszcze raz :phi:

Olej do smarowania łańcucha zalałeś?

Do pełna :)

Napisano

Do pełna :)

... a smaruje ?

Uruchom piłę zbliż czołem do np pniaka i sprawdź, czy chlapie  ;)

PS Kup sobie 2 łańcuch na zapas i pilnik do ostrzenia.

Napisano

Lancuch masz dobrze naciagniety ? Ciac umiesz ? Moze majster zle naostrzyl lancuch, bo ja dawalem bez problemu z 10 kubikow pociac zanim sie stepil.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Trochę może i było, bo ciąłem przy ziemi, ale żeby aż tak

Niestety wystarczy trochę piasku złapac i już jest kicha, tak samo jak będziesz ciąć miękkie pniaki  typu wierzba dużo szybciej się tępi niż na dębowych pniakach .

Napisano

Tak szybko to nie powinien się stępić nawet jak pień był zapiaszczony, jeszcze zależy jak mocno zapiaszczony oczywiście.

Widziałem wielokrotnie łańcuchy źle naostrzone, ogniwa wręcz na prosto naostrzone widywałem.

Do sporadycznego użytku dobry może być widiowy łańcuch. Mam taki nowy Stihla, ale jeszcze nie zakładałem, bo póki co na większe rżnięcie się nie zapowiada ;]

Polecam kupić pilnik z przystawką kątową, nie są to drogie rzeczy a dla amatora może być dobre :ok:

Generalnie przy czyszczeniu działki 12,5 ara porośniętej w większości młodą sosną, kilkoma młodymi dębami i brzózkami łańcuch ostrzyłem jakieś 4 razy, przy czym ostatnie ostrzenie zakończyło się wyrzuceniem łańcucha i prowadnicy, które miały już swój przebieg.

Napisano

Generalnie przy czyszczeniu działki 12,5 ara porośniętej w większości młodą sosną, kilkoma młodymi dębami i brzózkami łańcuch ostrzyłem jakieś 4 razy, przy czym ostatnie ostrzenie zakończyło się wyrzuceniem łańcucha i prowadnicy, które miały już swój przebieg.

Żartujesz, łańcuch wyrzucić po 4 ostrzeniach i jeszcze prowadnicę 8]

Chociaż-kto bogatemu zabroni ;]

Napisano

Otrzymałem ja w spadku piłę łańcuchową (MAC 838, jeśli będzie to miało jakieś znaczenie).

Oddałem ją do majstra na przegląd, mycie gaźnika, regulację i ostrzenie.

Odebrałem, przeciąłem (w odstępie tygodnia) 2 x 30 cm pniaki i... łańcuch się stępił - to znaczy nie wrzyna się gładko w drewno, wręcz po chwili są ślady przypalenia. Do tego przy okazji się wyciągnął (pewnie od ciepła).

I teraz - czy ja coś robię źle, czy łańcuchowe piły spalinowe tak mają (wierzyć mi się nie chce), czy też może ten łańcuch jest do niczego?

Może powinienem się zaopatrzyć w nowy, lepszy i trwalszy?

Planuję małą przecinkę i jeśli mam po dwóch pniaczkach regulować naciąg, tudzież ostrzyć, to zabawa chyba mija się z celem.

Co szanowna sala na to?

Tak może być jak masz założony OEMowy jeszcze łańcuch, który jest gumowy...

Napisano

Żartujesz, łańcuch wyrzucić po 4 ostrzeniach i jeszcze prowadnicę 8]

Chociaż-kto bogatemu zabroni ;]

Zestaw miał już swoje lata, napisałem (miały swój przebieg) :) Ogólnie jestem zadowolony z wytrzymałości produktów Stihla i nie wyrzucam z byle powodu. :ok: Nie powiem Ci ile lat miałem zestaw łańcuch+prowadnica ale swoje już pocięły :ok:

Napisano

Tak może być jak masz założony OEMowy jeszcze łańcuch, który jest gumowy...

Wcale nie, od momentu kupna piły (a będzie to już -naście lat) używam tylko oem podzespołów. W życiu nie załatwiłem łańcucha po kilku cięciach.

Napisano

Wcale nie, od momentu kupna piły (a będzie to już -naście lat) używam tylko oem podzespołów. W życiu nie załatwiłem łańcucha po kilku cięciach.

Porównujesz OEMowy łańcuch STIHLa do czegoś łańcuchopodobnego z chińczyka, gdzie 4 łańcuchy STIHLA to równowartość całego zestawu pilarki z ChRL?

No weź... :skromny:

Napisano
  • Autor

Zanabyłem łańcuch Oregona 91VXL055E ;)

Do tego zestaw kieszonkowy do ostrzenia tegoż. Będę testował  ;]

Napisano

Porównujesz OEMowy łańcuch STIHLa do czegoś łańcuchopodobnego z chińczyka, gdzie 4 łańcuchy STIHLA to równowartość całego zestawu pilarki z ChRL?

No weź... :skromny:

Napisałeś, że gumowy jest, odebrałem to jako, że jest słaby :) Do piły używam tylko oryginałów łącznie z olejem do paliwa :) natomiast do smarowania łańcucha mam Bern Economic :)

Chyba, że chodziło Ci o oemowy łańcuch do tej piły MAC 838 to może rzeczywiście jest słaby :)