Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odebranie dowodu

Featured Replies

Napisano

Witam czy orientuje się ktos czy mogę odebrać twardy dowód rejestracyjny z nieprzepisanym na siebie ubezpieczeniem oc ale ważnym jeszcze ponad dwa miesiące? Pozdrawiam

Napisano

Jak najbardziej kolego, ja to nawet nieraz potrafiłem jeździć tak przez rok

Napisano

Nie ma obowiązku pokazywania polisy przy odbiorze DR więc raczej powinno się udać.

Napisano

Jest obowiązek, jak nie będziesz miał aktualnej polisy to dowodu nie wydadzą

Napisano

Wg mnie wydadzą.

Pokazanie polisy to mniej pracy dla WK. Jak nie pokażesz to będą musieli zgłosić do UFG, że "ten pojazd prawdopodobnie nie ma OC - proszę go sprawdzić".

Jak przychodzisz z ważnym OC i dajesz do wglądu to siłą rzeczy nie muszą tego robić.

Ale to nie są sprawdzone informacje w praktyce. Zawsze miałem OC.

Napisano

Do każdego miękkiego dowodu jest przypięta karteczka z informacją jakie dokumenty są wymagane żeby odebrać twardy i są to: DO, polisa oc i miękki dr. A wiem co mówię bo taki właśnie posiadam w jednym z aut bo się jakiejś mendzie moje blachy spodobały.

Napisano

Pokazanie polisy to mniej pracy dla WK. Jak nie pokażesz to będą musieli zgłosić do UFG, że "ten pojazd prawdopodobnie nie ma OC - proszę go sprawdzić".

dokładnie tak jest.

Do każdego miękkiego dowodu jest przypięta karteczka z informacją jakie dokumenty są wymagane żeby odebrać twardy i są to: DO, polisa oc i miękki dr.

to jest tylko wygodnictwo WK, mają obowiązek kontroli, ale nie mogą odmówić wydania DR jak nie pokażesz polisy.

Do odbioru stałego dowodu rejestracyjnego potrzebne jest:

- dokument tożsamości,

- pozwolenie czasowe, które należy zwrócić organowi,

- karta pojazdu, jeżeli była wydana,

- pełnomocnictwo, w przypadku gdy wnioskodawca działa poprzez upoważnionego pełnomocnika.

Przy sprawach związanych z rejestracją pojazdu wymagany jest również dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia OC (niedostarczenie przedmiotowego dokumentu nie wpływa na pozytywne załatwienie sprawy, skutkuje natomiast powiadomieniem Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego o nie przedłożeniu dokumentu).