Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lekka przestroga ...

Featured Replies

Napisano

... coz, roznie mozna trafic - pytalem o ten model jakis czas temu ...

... chcialem ostrzec przed konkretnym autem KLIK ...

... w ogloszeniu czytamy:

Quote:

Samochód w pełni sprawny i godny polecenia.

... kolega chcial kupic to auto i w trakcie badania na stacji wyszlo ze przednie zawieszenie jest w rozsypce plus jeszcze cos (niepamietam juz co) jest do zrobienia - przyblizony koszt napraw 2 000 zl u znajomego ktory za robocizne wezmie sporo mniej niz przecietny warsztat ...

... wiec jakby ktos chcial to autko obejrzec to juz zaoszczedzi na czasie badz na kosztach diagnostyki auta ...

Napisano

hmm, nie pochwalam oczywiscie kłamstw w ogłoszeniach ("w pełni sprawny") ale spodziewanie się po 14 letnim aucie że nie będzie wymagało inwestycji jest cokolwiek naiwne.

Napisano

ale spodziewanie się po 14 letnim aucie że nie będzie

> wymagało inwestycji jest cokolwiek naiwne.

Wystawianie 12 (nie 14) letniego auta z ceną >6000 i wciskanie ze w pełni sprawne jest jawnym złodziejstwem.

Napisano

Oby więcej takich przestróg zaoszczędzi to ludziom jeźdzenia po stacjach diagnostycznych i może zwiększy bezpieczeństwo na drogach

Napisano

> ... coz, roznie mozna trafic - pytalem o ten model jakis czas temu

> ...

> ... chcialem ostrzec przed konkretnym autem KLIK ...

> ... w ogloszeniu czytamy: Quote:

> Samochód w pełni sprawny i godny polecenia.

> ... kolega chcial kupic to auto i w trakcie badania na stacji wyszlo

> ze przednie zawieszenie jest w rozsypce plus jeszcze cos

> (niepamietam juz co) jest do zrobienia - przyblizony koszt

> napraw 2 000 zl u znajomego ktory za robocizne wezmie sporo

> mniej niz przecietny warsztat ...

> ... wiec jakby ktos chcial to autko obejrzec to juz zaoszczedzi na

> czasie badz na kosztach diagnostyki auta ...

Nie znam się na Hujdajach ale jeżeli jest to jedyny mankament tego samochodu to można spokojnie go kupować.

Jeździłem ostatnio w poszukiwaniu używanych samochodów i powiem szczerze, że znalezienie samochodu w którym jest do zrobienia tylko zawieszenie graniczy z cudem. Większość samochodów z ogłoszeń nadaje się głównie na złom.

Napisano

W mojej okolicy jezdzi taki sam model Hujdaja z kartka "na sprzedaz". Jezeli Twoj kolega jest nadal zainteresowany tym modelem to moge zdobyc jakis namiar. Auto nie powinno byc zmeczone bo od kilku lat jezdzi nim dziewucha co ma "studio paznokcia" a teraz przesiadla sie do E36

Napisano

> Nie znam się na Hujdajach ale jeżeli jest to jedyny mankament tego

> samochodu to można spokojnie go kupować.

> Jeździłem ostatnio w poszukiwaniu używanych samochodów i powiem

> szczerze, że znalezienie samochodu w którym jest do zrobienia

> tylko zawieszenie graniczy z cudem. Większość samochodów z

> ogłoszeń nadaje się głównie na złom.

Z racji tego ze w najblizszym czasie czeka mnie wlasnie kupno autka z komisu tudziez przez internet potrzebuje kilku wskazówek na co zwracać uwage, co na starcie dyskwalifikuje dane autko itp

Poszukuję Renault Clio z rocznika 1999-2000

Napisano
  • Autor

> W mojej okolicy jezdzi taki sam model Hujdaja z kartka "na sprzedaz".

> Jezeli Twoj kolega jest nadal zainteresowany tym modelem to moge

> zdobyc jakis namiar. Auto nie powinno byc zmeczone bo od kilku

> lat jezdzi nim dziewucha co ma "studio paznokcia" a teraz

> przesiadla sie do E36

... dzieki sliczne ale od paru dni kolega jezdzi juz coltem 1.6 4WD cool.gif ...

... swietnie sie prowadzi to autko smile.gif ...

Napisano

> Z racji tego ze w najblizszym czasie czeka mnie wlasnie kupno autka z

> komisu tudziez przez internet potrzebuje kilku wskazówek na co

> zwracać uwage, co na starcie dyskwalifikuje dane autko itp

> Poszukuję Renault Clio z rocznika 1999-2000

Spytaj na francowatych, może ktoś chce sprzedać... a jak nie to i tak powiedzą Ci co najczęściej się sypie itp...

Napisano

> Spytaj na francowatych, może ktoś chce sprzedać... a jak nie to i tak

> powiedzą Ci co najczęściej się sypie itp...

bow.gif dzieki dzieki, we francach zapytam

rozumiem, ze w kazdym aucie trzeba zwracac uwage na konkretne rzeczy, nie ma jakichś uniwersalnych zasad

Napisano

> hmm, nie pochwalam oczywiscie kłamstw w ogłoszeniach ("w pełni

> sprawny") ale spodziewanie się po 14 letnim aucie że nie będzie

> wymagało inwestycji jest cokolwiek naiwne.

kupilem 12 letnie auto w ktorym do zrobienia byl tylko cylinderek hamulcowy, linka recznego i dokrecenie 2 poluzowanych srubek od drazka zmiany biegow. no i jeszcze wymiana oleju, ale to normalne przeciez. a auto mialo cene ciut nizsza od sredniej gieldowej 893goodvibes.gif

Napisano

> Z racji tego ze w najblizszym czasie czeka mnie wlasnie kupno autka z

> komisu tudziez przez internet potrzebuje kilku wskazówek na co

> zwracać uwage, co na starcie dyskwalifikuje dane autko itp

> Poszukuję Renault Clio z rocznika 1999-2000

Jestem na bieżąco bo miesiąc temu też szukałem auta i postaram sie zwrócić Twoją uwage na pewne sprawy.

Przede wszystkim ile chcesz przeznaczyć?

1. Pierwsza zasada to weź przynajmniej jedną osobę ze sobą, bo zawsze ktos moze zwrócić uwagę na coś co Tobie uleci.

2. Jak już sobie mocno popatrzysz i bedziesz raczej zdecydowana to pojedź do stacji obsługi na przegląd przedsprzedażny - koszt w zalezności od miasta ok 100 zł. Sprawdzą hamulce, amory, zawieche, poogladają od spodu.

3. Weź magnesik lodówkowy i poprzyklejaj gdzie się da - jak sie nie chce trzymac to szfachla.

4. Patrz na śruby mocujące nadkola, drzwi, maske, klape i wszystko inne co można zdemontować - jeżeli były odkręcane to podejrzane jeżeli (zakladam ze chcesz bezwypadkowe). Niestety większosc sprzedawcow przez bezwypadkowe rozumieja - nienaciągane, nie doklejana świartka itp.

5. Nie wierz w to co mówi sprzedający - w miare możliwości sprawdzaj sama.

6. Przyglądnij się kierownicy, drązkowi zmiany biegów i pedałom hamulca, sprzegła i gazu - jeżeli sa bardzo starte a przebieg np. 80 tys to podejrzane.

7. Nalegaj żeby auto było zimne, najlepiej po nocy a nastepnie pojeździj troche z wlascicielem az sie dobrze rozgrzeje - wtedy bedziesz miala obraz jak pracuje silnik przy roznej temperaturze.

8. Wybierz sie ze sprzedajacym na trase zeby zobaczyc jak auto jedzie przy predkosci ok 120, zwroc uwage czy nie drzy, nie ściąga na bok, nie wpada w jakies dziwne wibracje.

9. Jezeli sprzedawca mówi ze z czyms coś jest nie halo ale to drobiazg i latwo naprawić to niech to zrobi przed zakupem. Słyszalem o takiej akcje ze klima podobno wymagała tylko napełnienia dlatego nie działała a okazało się ze jest zepsuta a naprawa to duze koszty.

10. Jezeli silnik był myty na dniach to radze dac sobie spokój.

11. Dobrze by było odkręcić ze dwie świece i zobaczyć w jakiej są kondycji - świece bardzo wiele mówia o kondycji silnika.

12. Osobiscie nie radziłbym kupować auta z zagranicy (ale na pewno znajda sie tacy co sie ze mna nie zgodzą). Niestety "ściągacze" samochodów liczą na duży zysk wiec ściągaja wszystko co najtańsze a stan ich nie obchodzi byle by ładnie wyglądało - licznik przekreca, co istotniejsze usterki zatuszują.

13. Nie kupuj auta jezeli w ciagu tych 5 lat miało 3 czy 4 wlascicieli - podejrzane.

14. Badz ostrożna jezeli auto jest za tanie - co prawda droższe nie znaczy lepsze ale "okazja" moze sie okazać porażką.

15. Nie kupuj w komisie - nie bedziesz mogla sie skontaktowac ze sprzedajcym, praktycznie nie bedziesz wiedziaal nic, poza tym co Ci powie sprzedawca. To wg mnie kupowanie w ciemno.

No to chyba tyle smile.gif

Napisano

> Jestem na bieżąco bo miesiąc temu też szukałem auta i postaram sie

> zwrócić Twoją uwage na pewne sprawy...

o rany - ogromne dzieki bow.gif jest kilka rzeczyu, na ktore wczesniej nie zwrociłabym uwagi, wiec twoje wskazowki sa dla mnie baaaardzo cenne

i z tym komisem w sumie masz racje - nie mam szansy dowiedziec sie praktycznie niczego na temat przeszłości autka poza suchymi informacjami, ktore przekazał sprzedający, a tak mozna wypytac o wszystko dokladnie

na razie jestesmy w fazie poszukiwan - wiemy jak wygladaja cenowo auta z tego przedziału rocznikowego, wiemy czego chcemy, wiec wystarczy tylko znalezc odpowiedni...a to juz nie takie latwe niestety oslabiony.gif

Napisano

> o rany - ogromne dzieki jest kilka rzeczyu, na ktore wczesniej nie

> zwrociłabym uwagi, wiec twoje wskazowki sa dla mnie baaaardzo

> cenne

> i z tym komisem w sumie masz racje - nie mam szansy dowiedziec sie

> praktycznie niczego na temat przeszłości autka poza suchymi

> informacjami, ktore przekazał sprzedający, a tak mozna wypytac o

> wszystko dokladnie

> na razie jestesmy w fazie poszukiwan - wiemy jak wygladaja cenowo

> auta z tego przedziału rocznikowego, wiemy czego chcemy, wiec

> wystarczy tylko znalezc odpowiedni...a to juz nie takie latwe

> niestety

No wlasnie, ja szukałem w sumie może tydzień ale non stop bo specjalnie wziąłem tydzien urlopu zeby to zalatwic.

Zwróć jeszcze uwagę na taką rzecz jak materiały eksploatacyjne.

Jeżeli ktos leje najtańszy olej, kupuje wycieraczki z hipermarketu za 9,99, nie serwisował auta inne takie to wiadomo ze ktos mocno oszczedzal na samochodzie. Co prawda ja na to nie zwracalem uwagi przy zakupie ale juz w domu zacząlem zauwazac ze facet na prawde nie oszczedzal na aucie i kupowal najlepsze materiały ot chocby wycieraczki Valeo za 140 zł, letnie jak i zimowe oponki na które ja chyba bym sobie nie pozwolił smile.gif

Acha i jeszcze jedno - jak juz kupisz to jaki by nie był przebieg, zmień pasek rozrządu (chyba ze jest udokumentowana zmiana dopiero co) bo koszt stosunkowo nie wielki a jakby sie okazalo ze ktos przekrecal licznik to moze Ci pasek strzelic i silnik do remontu.

Napisano

> No wlasnie, ja szukałem w sumie może tydzień ale non stop bo

> specjalnie wziąłem tydzien urlopu zeby to zalatwic.

> Zwróć jeszcze uwagę na taką rzecz jak materiały eksploatacyjne.

> Jeżeli ktos leje najtańszy olej, kupuje wycieraczki z hipermarketu za

> 9,99, nie serwisował auta inne takie to wiadomo ze ktos mocno

> oszczedzal na samochodzie. Co prawda ja na to nie zwracalem

> uwagi przy zakupie ale juz w domu zacząlem zauwazac ze facet na

> prawde nie oszczedzal na aucie i kupowal najlepsze materiały ot

> chocby wycieraczki Valeo za 140 zł, letnie jak i zimowe oponki

> na które ja chyba bym sobie nie pozwolił

> Acha i jeszcze jedno - jak juz kupisz to jaki by nie był przebieg,

> zmień pasek rozrządu (chyba ze jest udokumentowana zmiana

> dopiero co) bo koszt stosunkowo nie wielki a jakby sie okazalo

> ze ktos przekrecal licznik to moze Ci pasek strzelic i silnik do

> remontu.

z tego co mi wiadomo akurat w cliowkach rozrzad jest jedna z pierwszych rzeczy do roboty - jakas taka wada tych autek, wiec podejrzewam ze 6 letnia bryka bedzie miała to juz za soba

oczywiscie cala historia napraw, książka serwisowa to pierwsza rzecz o jaka zapytam - sprzedawca moze nie powiedziec wszystkiego, ale wlasnie na takim przedsprzedaznym przegladzie podejrzewam, ze mozna bedzie usterki wyłapac, ewentualnie rzeczy, z ktorymi cos juz sie dzialo (tym bardziej ze najprawdopodobniej zrobi to znajomy mechanik)

Napisano

Co do dobrych rad, to paradoxalnie bardzo dobrze ogląda się auto po ciemku zlosnik.gif

Potrzebna jest do tego dobra latarka, którą potem wodzisz punkt po pukcie po całym aucie.

Nic nie ujdzie wówczas twojej uwagi - będzie widać każdą purchlę, rysę itp

Ja jeszcze osobiście zwracam uwagę czy od dusigrosza kupuję czy nie. Jeśli auto ma zdjęte alu (czyli założone jakieś łyse opony, często dużo mniejsze niż docelowe np 13" zamiast 15"), czy też wyrwane radio to wiedz że sprzedający po prostu nie miał na niego kasy, dlatego postanowił sprzedać rzeczy osobno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.