Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CC 900 przegrzewa sie

Featured Replies

Napisano

Witam, po dluzszej przerwie:). I od samego poczatku prosze o lekarstwo:);

Pacjentem jest CC 900. PO 3-4 minutach stania w korku samochód przegrzewa

sie. Temperatura plynu chlodniczego osiaga 105 stopni, i w efekcie tego

nastepuje jego zagotowanie. Wiatrak chlodnicy wlacza sie przy 97-100

stopniach jednak jego praca nie powoduje obnizenia temperatury. Dodam, ze

chlodnica, wiatrak, czujnik, termostat zostaly wymienione na nowe. Poprawy

nie widac...... Myslalem, ze moze pompa wody stracila lopatki, ale nic

takiego. Mechanik oblukal ja i mowi, ze jest jak nowa, nie ma luzow i dobrze

sie kreci wirnik. Ciecz chlodzaca jest OK, nie ma ubytkow, takze uszczelka

pod glowica powinna byc dobra. Jutro z samego rana mechanik sciaga glowice i

obejzy ja sobie.

Jak obstawiacie - co w tym samochodzie poszlo?

Pozdrawiam

Napisano

Zdażają się przypadki że któryś z wężów gumowych się rozwarstwia i zatyka przelot.

Jeżeli tak jak piszesz wszystko było sprawdzone a czujnik załączenia wentylatora jest sprawny i chłodnica jest drożna to prawdopodobnie może wina leżeć w uszkodzeniu przewodu gumowego (w środku).

Napisano

ja w swoim cc900 miałem identyczne objawy. zaczałem od wymiany termostatu. Nie pomogło. Okazało sie , że chłodnica była juz mocno zapchana i skorodowana. Brak szybkiej reakcji spowodował wydmuchanie uszczelki pod głowicą. Wymiana 400zł wraz z planowaniem. teraz jest juz ok. Ale działaj szybko bo konsekwencje moga byc jak powyżej . Oby to rzeczywiscie był jakiś przewód

Napisano

Witam Kolegów. Bardzo podobny problem opisywałem osobiście. Objawy w moim CC są identyczne. Niestety do dziś nie znam przyczyny, więc usterka nie jest jeszcze usunięta. Jeśli już czegoś się dowiedzieliście, to dajcie znać.

Pozdrawiam

Napisano

Witaj w klubie,

CLub Przegrzewających Się 900 hehe.gif

Ja tak mam od roku, wszystko powymieniane z czyjników, głowica, chłodnica nowa..... i upa

Napisano

> Pozwolę sobie dopisać się do "klubu przegrzewających sie cc 900):)

Mam to samo podczas jazdy jakieś 80 stop. C mały korek z 2-3 min i juz ponad 90 i załącza sie wentylat. troszkę spada tem. i od nowa>

Ostatnio miałem wyciek na pompie i : UPG - powiedziała papa (jest nowa)+nowa pompa+nowy termostat.

A jak juz Ktoś pisał dłuższe przegrzewanie to następna UPG (szkoda kasy!)- też jestem w kropce nie wiem co działać?

Pozdr

Napisano

A może po prostu masz źle odpowietrzony układ??

Napisano

a jak się przegrzewa to co się dzieje pod maską? gwałtownie przybywa płybu w zbiorniku wyrównawczym? i bulgotcze?

miałem dziś to samo w służbowym CC 900....

a wystarczyło dokładnie odpowietrzyć układ...

choć często wina leży tesh po stronie UPG.

no1. odpowietrzyći sprawdzić....

no2. jak nie pomogło to wymienićUPG i powinno być ok.gif

pozdro 600

Napisano

> A może po prostu masz źle odpowietrzony układ??

Myślę, że jest odpowietrzony dobrze (miałem problemy z ogrzewaniem - przy tym wyszła moja UPG - walczyli kilka dni w warsztacie- teraz grzeje ok ale się nagrzewa:(

Ale sprawdzę odpowietrzenie - myślę o nowej chłodnicy!:(

Napisano

> Myślę, że jest odpowietrzony dobrze (miałem problemy z ogrzewaniem -

> przy tym wyszła moja UPG - walczyli kilka dni w warsztacie-

> teraz grzeje ok ale się nagrzewa:(

> Ale sprawdzę odpowietrzenie - myślę o nowej chłodnicy!:(

a ile lat ma chłodnica..moja po 13 latach była masakralnei zakamieniona

Napisano

> a ile lat ma chłodnica..moja po 13 latach była masakralnei

> zakamieniona

Jka byś wiedział -właśnie mus ttuka 13 latek (to jego pierwsza chłodnica):)Może trza faktycznie dać nową.

Napisano

> Jka byś wiedział -właśnie mus ttuka 13 latek (to jego pierwsza

> chłodnica):)Może trza faktycznie dać nową.

tzn mi sie nie przegrzewał,ale trafił chlodnice kamien z tirolota i sie rozciekła..

po zdjeciu okazało sie ze w srodku jest pełno kamienia pomimo lania cały jej zywot płynu paraflau który teoretycznie nie powinien zakamieniac.

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich ponownie!

Jak wspomniałem kolejnym krokiemw walce z temperatura byla wymiana uszczelki pod glowica. Stara okazala sie byc dobra, wiec po szlifie glowicy i zalozeniu nowej "gumy" smile.gif nadal temperatura rosnie do 100 celsjuszy. Nawet przy temp. +5 wiatrak szaleje non-stop. Po majowym week auto idzie tym razem do serwisu - ciekawe co tam mechanicy powiedza. Reasumuja, wymienione zostaly" termostat, czujnik wiatraka, chlodnica, wiatrak, uszczelka pod glowica. Jeszcze trzeba wymienic pompe cieczy chlodzacej - mimo, ze mechanik ja rozbieral i mowil, ze jest dobra. Na razie 800 zl czyli 65% wypłaty poszlo sie Je**ć.

Pozdrawiam , oczywiscie poinformuje jak przebiega walka na froncie:)

Milego week!

Napisano
  • Autor

> Witam wszystkich ponownie!

Jak wspomniałem kolejnym krokiemw walce z temperatura byla wymiana uszczelki pod glowica. Stara okazala sie byc dobra, wiec po szlifie glowicy i zalozeniu nowej "gumy" nadal temperatura rosnie do 100 celsjuszy. Nawet przy temp. +5 wiatrak szaleje non-stop. Po majowym week auto idzie tym razem do serwisu - ciekawe co tam mechanicy powiedza. Reasumuja, wymienione zostaly" termostat, czujnik wiatraka, chlodnica, wiatrak, uszczelka pod glowica. Jeszcze trzeba wymienic pompe cieczy chlodzacej - mimo, ze mechanik ja rozbieral i mowil, ze jest dobra. Na razie 800 zl czyli 65% wypłaty poszlo sie Je**ć.

Pozdrawiam , oczywiscie poinformuje jak przebiega walka na froncie:)

Milego week!

Napisano

> Reasumuja, wymienione

> zostaly" termostat, czujnik wiatraka, chlodnica, wiatrak,

> uszczelka pod glowica. Jeszcze trzeba wymienic pompe cieczy

> chlodzacej - mimo, ze mechanik ja rozbieral i mowil, ze jest

> dobra. Na razie 800 zl czyli 65% wypłaty poszlo sie Je**ć.

nie chce nic mowic, ale co bedzie, jesli po wymianie pompy nadal nie znajda przyczyny? wymienia silnik?

ps. zmieniles warsztat, czy nadal w tym samym co tu: [LiNK] Ci robia?

Napisano
  • Autor

W piatek daje samochod do ASO, niech tam sie mecza.

Pozdrawiam

Napisano

> W piatek daje samochod do ASO, niech tam sie mecza.

jestes z Poznania, to moge Ci polecic dobrego mechnika i najpierw idz tam, bo w ASO Cie skasuja i zrobia w balona, a za 3 dni Ci ukradna samochod z dorobionego kluczyka. jak chcesz namiar na mechanika, to odezwij sie na GG:1714600

Napisano

raz walczyłem z podobnym problemem i okazało sie ze jakis baran odwrotnie podłączył wentylator bo naprawiał instalke...

Napisano
  • Autor

Jesli uruchomi sie wentylator chlodnicy to powietrze wydmuchuje na zewnatrz auta czy zasysa do komory silnika?

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Jesli uruchomi sie wentylator chlodnicy to powietrze wydmuchuje na

> zewnatrz auta czy zasysa do komory silnika?

> Pozdrawiam

U mnie powietrze jest zasysane od zewnątrz samochodu, czyli od przodu przez zderzak, opływa chłodnicę i wiatrak wyrzuca je na silnik - ten kierunek jest nawet zgodny z kierunkiem wygięcia łopatek wentylatora.

P.S. Właśnie wymieniłem pompę i... dalej to samo.

Napisano

dodre pytanie claps.gif a co podpowiada logika, tylko w agregatach prądotwórczych wydmuchuje na zewnątrz bo one pracują stojąc w miejscu. Oczywiście, że zasysa z zewnątrz na silnik.

poz yay.gif

Napisano

Więc śmiało mogę dołączyć do klubu. U mnie te same objawy, czyli krótki korek i już chodzi wiatrak chłodnicy. Układ jest odpowietrzony, chłodnica nowa. Widzę, że można popaść w niezłe tarapaty finansowe likwidując tę przypadłość.

• 2 miesiące później...
Napisano

tak sobie mysle dalej - moze termostat sie poprostu przycina - bo jak jade czasem mam wahania temp. po zatrzymaniu tmp. rośnie włącza się wentyl i jest w zasadzie ok, natomiast jak ruszę zanim włączy się wenty. to tmp. rośnie powyżej 90 stopni a wentyl się nie włącza, więc dlatego myślę że termostat nie otwiera się do końca (w sumie jest prawie nowy). Chcę go sprawdzić ale nie bardzo wiem jak to zrobić napewno muszę go wymontować ale nie weim jak może Ktoś poradzi co i jak mam zrobić aby wydłubać termostat i sprawdzić.

Pozdr tomaszc_r4

Napisano

> może Ktoś poradzi co i jak mam zrobić aby wydłubać

> termostat i sprawdzić.

musisz włożyć go do wody i zacząć gotować... przy gotującej się wodzie powinien już być cały otwarty...

Napisano

> musisz włożyć go do wody i zacząć gotować... przy gotującej się

> wodzie powinien już być cały otwarty...

Samo sprawdzenie doczytałem - woda gotować i ma sie otwierać. Ale proszę o info jak go wyjąc z auta - trzeba płyn z układy spuścić i wykręca się cały termostat z obudową czy jakoś inaczej?:)

nie robiłem jeszcze tego!

Napisano

> Samo sprawdzenie doczytałem - woda gotować i ma sie otwierać. Ale

> proszę o info jak go wyjąc z auta - trzeba płyn z układy spuścić

> i wykręca się cały termostat z obudową czy jakoś inaczej?:)

> nie robiłem jeszcze tego!

na stronę chyba też nie zajrzałeś? k l i k

Napisano

> na stronę chyba też nie zajrzałeś? k l i k

kiedyś czytałem - ale teraz już chyba wiem, mianowicie:

w cc 900 z katalizatorem termostat jest w całości a nie jak np. w dużym fiacie można wyjąć srodek i jeździć z samą obudową. Jeśli się myle proszę poprawcie mnie - bo nie wiem czy mam sie brać za rozieranie czy najpierw kupić nowy zanim zleje płyn!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.