Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam małe pytanko, czy jest to normalny objaw i ten typ tak ma czy już szykować kase na mechaniora? A mianowicie, gdy temperatura na wskazniku podskoczy do 102 stopni załacza sie wentylator co prawda nie zachwyca predkością ale temperatura nie wzrasta, może tak ma być. Ale gdy przekrecam kluczyk w stacyjce i gasze silnik wentylator gasnie razem z nim, jak przekrece kluczyk, bez właczania silnika wentylator sie załacza, czyli jest potrzeba chłodzenia i przez pewien czas chłodzi, po czym wyłaczy sie sam. Miałem wcześniej kilka innych aut i zawsze gdy wyciagałem kluczyk ze stacyjki wentylator gdy była potrzeba niezależnie się sam załączał albo gasł po jakimś czasie od zgaszenia silnika. Czy tak ma być? Mam Astre I 97 silnik X16XEL 16V ecotec. Dzieki za odpowiedź.

Napisano

Witam.

U mnie też tak jest. Jeśli wentylator się włączy zawsze czekam, aż skończy.

Napisano

> Witam.

> U mnie też tak jest. Jeśli wentylator się włączy zawsze czekam, aż

> skończy.

ja tez, gdy przyjadę do garazu i słyszę ze wentylator chodzi, to odczekuję chwilę aż skończy chłodzić i dopiero wyłączam silnik

Napisano
  • Autor

A jak jest u was z obrotami wiatraka, po prostu się kreci czy zapierdziela na maxa!!!

Napisano

Witam a właśnie chciałem o to samo zapytać dlaczego wiatrak sie wyłącza po wyłączeniu zapłonu juz myślałem ze ktoś cos kombinował i źle podłączył zasilanie ze uzależniony jest wentylator od stacyjki a nie jest niezależny ale skoro wy tez tak macie to widocznie tak ma być troche dziwne bo nawet w poldku sie kręci po wyłączeniu zapłonu. a co do szybkość wiatraka to muszę powiedzieć że u mnie szybko zasówa pozdrawiam narka

Napisano

> Witam a właśnie chciałem o to samo zapytać dlaczego wiatrak sie

> wyłącza po wyłączeniu zapłonu juz myślałem ze ktoś cos

> kombinował i źle podłączył zasilanie ze uzależniony jest

> wentylator od stacyjki a nie jest niezależny ale skoro wy tez

> tak macie to widocznie tak ma być troche dziwne bo nawet w

> poldku sie kręci po wyłączeniu zapłonu. a co do szybkość

> wiatraka to muszę powiedzieć że u mnie szybko zasówa pozdrawiam

> narka

To że wiatrak zależy od tego czy silnik wlaśnie pracuje czy jest zgaszony wydaje mi sie sluszne. Przeciez pompa wodna działa tylko wtedy gdy pracuje silnik i wtedy właśnie woda schłodzona przez wentylator ma szanse schłodzić sam silnik.

Ale ja tylko teoretyzuję.

Co do tego jak to jest w innych autach to faktycznie - w CC tez mi pracuje mimo wyjęcia kluczyka.

Tak na marginesie to w CC bardzo podoba mi się fakt, że za wyjęciem kluczyka gasną światła mijania/drogowe. W Astrze jak zatrzymam silnik i nie otworze drzwi (sygnał dźwiękowy nie zadziała) to często zapominam że mam światła załączone - szczególnie że nie ma kontrolki.

Napisano

Jak kolega wyżej wspomniał nie ma potrzeby chłodzenia cieczy jeśli nie pracuje pompa, która mogła by schłodzić nią silnik.

Łatwiej jest podłączyć wentylator bezpośrednio do akumulatora, dlatego niektórzy producenci wybierają ten wariant.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.