Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z18XER ciemnieje płyn + maź na ściankach zbiorniczka wyrównawczego

Featured Replies

Napisano

Hej,

Auto nie dymi na biało, w oleju nie ma płynu chłodzącego, bagnet czysty, warsztat sprawdzał - nie dostają się spaliny do zbiorniczka.

Jak kupiłem rok temu samochód wymieniłem płyn chłodnicy bo już mi się nie podobał. Po jakimś czasie znowu ściemniał a na ściankach pojawiła się biała maź. W maju tego roku ponownie zlałem cały płyn, wlałem wode destylowaną + środek do czyszczenia układów, potem raz jeszcze, potem jazda na samej wodzie i docelowo różowe Borygo. Niestety efekt krótkotrwały. Płyn w zbiorniczku znowu jest czarny a jak przejadę palcem po ściance zbiorniczka można wyciągnąć biało-żółtą maź.

Zbliża się nieuchronnie do zrobienia UPG? Przebieg potwierdzony 110kkm. Zastanawiam się czy chłodniczka oleju może puszczać płyn do układu? Czytałem gdzieś, że padają uszczelnienia.

Jakieś sugestie?

Pozdrówka :)

Edytowane przez Lukass186

Napisano

Olej silnikowy dostaje sie do ukladu chlodniczego. Jest kilka miejsc gdzie może puszczać. Zacznij sprawdzać od tych najmniej kosztownych. Oby to nie była uszczelka pod głowicą, bo będzie sporo roboty i koszty naprawy znacznie urosną

Napisano

Od chłodnicy bym zaczął. Mogą być same uszczelki, a może być pęknięta w środku.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Na 100% uszczelki chłodniczki oleju do wymiany - to bolączka tego silnika

zestaw potrzebnych uszczelek + objawy

http://forum.chevrolet.org.pl/viewtopic.php?t=4982&start=0

występowanie usterki 40 tyś - 200 tyś km

Mam nadzieję, że to chłodniczka. Choć u mnie silnik jest suchutki. Jedynie bigos w zbiorniczku

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

No i odstawiłem auto do mechanika. Chłodniczkę oleju trzeba wymienić bo leje i ma pęknięcie. Niestety okazało się, że nie tylko chłodniczka jest winowajcą oleju w zbiorniczku. Na jednym z cylindrów puszcza UPG. Dodatkowo mechanik stwierdził, że koła zmiennych faz rozrządu są na wykończeniu i zaraz padną więc warto wymienić. Pewnie ze 3tyś zł będzie trzeba wydać. Auto ma 118kkm oryginalnego przebiegu. Jakie badziewie teraz robią... Nie ma jak X16SZR w mojej drugiej Astrze G...