Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektrycznie

Featured Replies

Napisano

Mam szafie 3fazowy wyłącznik nadprądowy CLS6-C50/3 a za nim bandę urządzeń jednofazowych. Jaki największy bezpiecznik mogę na pojedynczej fazie dać (w sensie jaki max pobór prądu) żeby nie wywalać zabezpieczenia? Obecnie mam po 16A a największy prąd jaki na pojedynczej fazie widziałem przy głównym włączniku to nieco ponad 20A.

No i teraz dojechał ups który potrzebuje 25A. No i jest kwestia czy jest szansa go podłączyć na bezpieczniku 25A żeby nie wybił czegoś? Czy muszę gadać z zarządca budynku jakie gdzieś wcześniej jest zabezpieczenie żeby wstawiać 25A C?

Oczywiście i tak składać będzie elektryk ale chce się przygotować żeby wiedzieć jakie pytania i komu w poniedziałek zadawać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Wyłacznik masz na 50 A. Tyle powinien długotrwale przepuścić. Do tego ma oznaczenie C, więc chwilowo można go przeciążąć nawet pięciokrotnie.

Ja mam w domu trójfazowy nadprądowy 30A, a za nim na pojedyńczych fazach siedzą trzy po 16A.

Napisano

Mam szafie 3fazowy wyłącznik nadprądowy CLS6-C50/3 a za nim bandę urządzeń jednofazowych. Jaki największy bezpiecznik mogę na pojedynczej fazie dać (w sensie jaki max pobór prądu) żeby nie wywalać zabezpieczenia? Obecnie mam po 16A a największy prąd jaki na pojedynczej fazie widziałem przy głównym włączniku to nieco ponad 20A.

No i teraz dojechał ups który potrzebuje 25A. No i jest kwestia czy jest szansa go podłączyć na bezpieczniku 25A żeby nie wybił czegoś? Czy muszę gadać z zarządca budynku jakie gdzieś wcześniej jest zabezpieczenie żeby wstawiać 25A C?

Oczywiście i tak składać będzie elektryk ale chce się przygotować żeby wiedzieć jakie pytania i komu w poniedziałek zadawać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To raczej chyba zależy od współczynika jednoczesnosci obciążeń? Zabezpieczenie wstępne mam 3x32, a suma prądów bezpieczników wszystkich obwodów jedno i trójfazowych to ponad 300A. Pomijając chamskie zwarcie obwodu, nigdy przeciążenie "użytkowe" nie wywaliło zabezpieczenia głównego, mimo że korzystam z dużej spawarki. Maksymalny łączny trójfazowy pobór mocy w zapisie to ok 8 kW po powrocie zasilania, gdy jednoczesnie ruszały wszystkie urządzenia w domu - pompa wody, zmywarka, pralka, lodówka, zamrazarka, rozładowane upsy, itp. Typowe pobory "eksploatacyjne" wahają się od 300W do poniżej 3 kW. Średniodobowe zużycie energii to 12-15 kWh.

Napisano

Jeśli dobrze rozumiem, to 50A to obciążalność każdej z faz osobna. Można zatem podłączyć obwód na 25A do jednej fazy - ale trzeba użyć przewodów o odpowiednim przekroju - przynajmniej 4mm².

Napisano
  • Autor

To raczej chyba zależy od współczynika jednoczesnosci obciążeń? Zabezpieczenie wstępne mam 3x32, a suma prądów bezpieczników wszystkich obwodów jedno i trójfazowych to ponad 300A. Pomijając chamskie zwarcie obwodu, nigdy przeciążenie "użytkowe" nie wywaliło zabezpieczenia głównego, mimo że korzystam z dużej spawarki. Maksymalny łączny trójfazowy pobór mocy w zapisie to ok 8 kW po powrocie zasilania, gdy jednoczesnie ruszały wszystkie urządzenia w domu - pompa wody, zmywarka, pralka, lodówka, zamrazarka, rozładowane upsy, itp. Typowe pobory "eksploatacyjne" wahają się od 300W do poniżej 3 kW. Średniodobowe zużycie energii to 12-15 kWh.

suma jest napewno mniejsza niz 3x50A, mysle ze nawet pod czas startu nie ma opcji wybicia tego C... normalne obciazenie to okolo 40A w sumie na wszystkich fazach, a wywala mi tylko jednego C16A do ktorej jest przypiety UPS 5kVA ;) ktory na tabliczce znamionowej ma napisane 240V max input 22A :) . Jak UPS nie jest obciazony to ladnie wstaje i nic sie nie dzieje, ale jak sie przypnie cos z tylu to juz 16A nie wytrzymuje startu upsa. 

Wlasciwie to sie chcialem upewnic czy te 50A to w sumie na wszytkich fazach czy na kazdej z osobna  - co oznacza ze z tylu moge podlaczyc pobor nawet 150A (po 50 na kazdej z faz)

Napisano

No tak, 3x50 to po 50A na fazę, a więc kolejny bezpiecznik to może być 40, 32, 25 itd. , byle nie większy niż 50, aby zachować selektywność.

No ale też zależy to od grubości przewodów ect.