Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie chce jechać na benzynie

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam taki problem z moim autem taki że na benzynie silnik nie chce się wkręcać na obroty lub z trudem się udaje a na gazie nie ma problemów. Pacjent to VW Golf II 1.6 benz/gaz 91 rok silnik jest jeszcze na gaźniku Pierburg z góry dzięki za pomoc

Napisano

sonda lambda umarła  zalewa paliwem i dusi się silnik, też to przerabialiśmy z synem w takim aucie, dowiedziałeś się w końcu jaki masz symbol silnika w tym golfie?

Napisano

tak o to chodzi :oki: , czyli mamy takie same silniki , masz tam sondę jednoprzewodową, zmierz sobie miernikiem czy sonda pracuje ,ale podejrzewam ze nie pracuje i stąd te problemy z jazdą na benzynie

Napisano
  • Autor

Niedługo pójdę sprawdzę i napiszę jaka jest akcja z tym

Edytowane przez marcinqqq

Napisano
  • Autor

Który to kabel od sondy bo nie mogę ogarnąć tematu bo nigdzie nie widać kabla w wiązce do sondy

Napisano

znajdź najpierw sondę lambda ;] , i od niej idzie jeden kabelek, on jest chyba wolframowy?

Napisano
  • Autor

Jest ten kabelek czarnego koloru i co dalej?

Napisano

Jest ten kabelek czarnego koloru i co dalej?

Wiac sie w niego miernikiem i zmierzyc napiecie

Napisano

ten przewód idzie od sondy do .... po drodze jest on łączony pod brązowa gumową lub plastikową osłoną i tam się wpinasz miernikiem, jeśli nie będziesz mógł tam sie wpiąć miernikiem to porostu wbij igłę taką do szycia w ten przewód  sondy, a jak się mierzy napięcie na sondzie znajdziesz na yutube ;) np.

ps. nie wyrzucaj tego starego przewodu od sondy lambda, może on sie przydać na przedłużenie do nowej sondy, dodam że tego przewodu się nie lutuje tylko zaciska tulejką

Edytowane przez waldek40

Napisano
  • Autor

No ale ten przewód od sondy lambda ma iść do sterownika tego co jest w podszybiu od strony kierowcy i ma być podłączony do pinu nr.8 czy jeszcze gdziwś jest podłączony po drodze i gdzie ma być podłączony minusowy kabel co jest przykręcony do pokrywy zaworów?

Napisano

oooo za dużo zadajesz pytań :hehe: , do pokrywy zaworów przykręcona jest zapewnię jakaś masa , a co do przewodu sondy to nie wnikałem dokąd on idzie , jak coś to mogę jutro zerknąć jak nie zapomnę

Napisano
  • Autor

Zadaję tyle pytań bo wszystko mnie ciekawi z tym autem byłbym wdzięczny jakby się dało to sprawdzić

Napisano

łącznik przewodu sondy lambda

b2a1d1b7c977.jpg

masa łącząca pokrywę zaworów z karoserią

fea893572499.jpg

Edytowane przez waldek40

Napisano
  • Autor

U mnie nie ma tego przewodu od masy i tej brązowej wtyczki od sondy wisi jedynie ten przewód co idzie od sondy z tą czarną czapeczką że tak nazwę

Napisano

no to kup plecionkę miedzianą i zrób masę, a co do przewodu sondy lambda to nie dynda sobie gdzieś luźny przewód z wsuwką (chyba męską)  nie koniecznie z brązowa osłonką(te brązowe po tylu latach eksploatacji kruszy się)

Napisano
  • Autor

Plecionka już zrobiona teraz została jeszcze sonda. Jest taki czarny przewód on jest przykręcony też do pokrywy zaworów a na połowie długości tego kabla jest doczepiony kabelek i właśnie tylko on jest wolny, dodam ż ten czarny przewód jest tak jakby inny od pozostałych bo jest trochę grubszy

Napisano

jutro jak znajdę chwile to sprawdzę dokąd biegnie ten przewód od sondy

Napisano
  • Autor

Spoko może w końcu bym sié uporał z tym problemem

Napisano

a wiec tak, ten przewód od sondy wchodzi w koszulkę razem z innym przewodem masowym a następnie wchodzi w grubą wiązkę i idzie gdzieś podszybiem do sterownika, żółtym kolorem zaznaczyłem przewód sondy a zielonym przewód masy

2abc17fdb959.jpg

42abd12520ea.jpg

a99a14b47cd7.jpg

de8a4dda1502.jpg

Edytowane przez waldek40

Napisano
  • Autor

Przewód od sondy znaleziony podłączony niby lepiej jest ale przy 3.3 tys obrotów przetrzymy na obrotach a później idzie dalej. Wielkie dzięki za pomoc :-)

Napisano

napisz jeszcze raz co przy 3,3 obrotach ;] , a sprawdziłeś miernikiem jakie sonda daje wartości napięcia

Edytowane przez waldek40

Napisano
  • Autor

Miało być przetrzymywuje no ale mniejsza o to. Więc jest tak gdy ruszam i gaz do podłogi, gdy wskazówka dojdzie do 3.3 tys obrotów to wtedy silnik przestaje dalej się ,,bujać" trzeba pulsować pedalem gazu wtedy dopiero obroty idą dalej. Sprawdzałem miernikiem w taki sposób przewód minusowy to do minusa od akumulatora a plusowy do tej wtyczki od sondy co jest pod tym czarnym kapturkiem co a wskazania to 0.42 i 0.43 to wszystko. Może cos źle podłączyłem miernik?

Napisano

miernik podłączyłeś dobrze ale popatrz jeszcze raz na ten filmik, na wolnych obrotach powinieneś mieć niższe napięcie na sondzie a gdy dodasz gazu mapecie powinno wzrastać (wtedy  widać że sonda pracuje), jeśli tylko u ciebie sonda pokazuje takie wartości 0,42-0,43 pomimo dodania gazu to na pewno nie jest sprawna, koszt nowej to 80-90zł

Edytowane przez waldek40

Napisano
  • Autor

Jak wróce do Polski to wymienię sonde. Do Holandii golf przyjechał na gazie to i wrócić musi

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie wymieniłem sonde lambda i praktycznie zero poprawy no ale mniejsza o to kolejne pytanie od czego są takie dwa kabelki połączone w jeden pin one wychodzą z gaźnika a znajdują sie od ściany grodziowej i do czego ma być podpięty ten pin?