Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak miejsca w dowodzie rejestracyjnym a sprzedaż auta

Featured Replies

Napisano

Planuję sprzedać samochód. Niedługo zbliża się termin badania technicznego, a w dowodzie rejestracyjnym nie ma już miejsca na kolejną pieczątkę. Normalnie robiłem tak, że na badaniach dostawałem zaświadczenie od diagnosty i z tym szedłem do urzędu wyrobić nowy dowód.

Ale czy w sytuacji jeśli chcę za chwilę sprzedać to auto, czy też muszę ten nowy dowód wyrabiać, czy kupującemu wystarczy dać to zaświadczenie ze stacji diagnostycznej i on sobie już nowy dowód wyrobi na swoje nazwisko?

Dzięki za info

Napisano

Skoro samochód może być sprzedany bez ważnego badania techniczne to zaświadczenie powinno wystarczyć bo dowód tak czy siak trzeba wyrabiać nowy (+ tablice chyba że zostanie na tych samych blachach to sam dowód) :hmm:

Napisano

Takie zaświadczenie jest ważne 30 dni, w tym czasie musisz zgłosić się do urzędu lub sprzedać auto.

Napisano

Takie zaświadczenie jest ważne 30 dni, w tym czasie musisz zgłosić się do urzędu lub sprzedać auto.

Trochę uprościłeś sprawę... 30 dni jest na dokonanie zmian w dowodzie rejestracyjnym. Na miejscu autora wątku, w przypadku noszenia się z zamiarem sprzedaży auta, zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym woziłbym razem z dowodem w celu okazania przy ewentualnej kontroli. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że policjant może zatrzymać dowód w związku z brakiem zgodności ze stanem faktycznym, tj. brakiem wpisu o badaniu w dowodzie.

Napisano

Trochę uprościłeś sprawę... 30 dni jest na dokonanie zmian w dowodzie rejestracyjnym. Na miejscu autora wątku, w przypadku noszenia się z zamiarem sprzedaży auta, zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym woziłbym razem z dowodem w celu okazania przy ewentualnej kontroli. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że policjant może zatrzymać dowód w związku z brakiem zgodności ze stanem faktycznym, tj. brakiem wpisu o badaniu w dowodzie.

Nie słyszałem żeby komukolwiek zatrzymali. Pouczają o obowiązku wymiany DR i tyle.

Napisano

Nie słyszałem żeby komukolwiek zatrzymali. Pouczają o obowiązku wymiany DR i tyle.

Gorzej jak trafisz na jakiegoś służbistę ;-)