Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna usterka piekarnika - Electrolux

Featured Replies

Napisano

Mój 12-letni piekarnik Electroluxa "zepsuł się" w bardzo dziwny sposób. W sensie - niby grzeje, ale upiec się w nim nie da. Objawy są następujące:

- włączam go normalnie, zapala się oświetlenie wewnętrzne, piekarnik zaczyna się nagrzewać do zadanej temp

- po chwili zazwyczaj włączał się wentylator chłodzenia drzwiczek - teraz się nie włącza, to pierwszy objaw usterki

- gdy piekarnik dojdzie do temp ok. 180-200stC, samoczynnie wyłącza się grzanie oraz oświetlenie wewn

- piekarnik stygnie do poniżej 100stC po czym pozwala się ponownie włączyć

- i wracamy do pkt 2 - wentylator szyby milczy......

Co to za usterka?

Czy ktos może wie, jaki element może być uszkodzony?

Jak się do tego dobrać?

Pls pomóżcie, bo piekarnik to dla mnie bardzo ważny element wyposażenia kuchni.

Napisano

Strzelam - termostat albo czujnik.

Wygląda na grzanie do temperatury na jaką pozwala jakieś zabezpieczenie. Potem odcina zasilanie i czeka aż wystygnie.

Napisano

pierwsze skojarzenie: zepsul sie jakis czujnik temperatury

drugi pomysl: zalało, rozłączyło, sfałczyło się jakieś połączenie i reaguje na zmiany temperatury.

najpierw bym sprawdzil czy wiatraczek dostaje zasilanie, a pozniej odlaczyl od prundu i sprawdzil wzrokowo/przedzwonil przewody tego wiatraka jesli zasilania nie ma, bo jesli ma, to wiesz co...

Napisano
  • Autor

No mnie też to tak wygląda. Na logikę.

Ale może ktoś wie, co to za element jest odpowiedzialny za wiatrak oraz czy da się go wymienić bez kłopotu, czy mam targać grata do fachmana?

Napisano

Bez modelu piekarnika to wróżenie z fusów.

Krawiec

Napisano
  • Autor

Sprawdzę w domu i podam dokładny symbol. Ale jest to prawdopodobnie coś takiego:

http://spplthumb.blob.core.windows.net/540x405/8d/ee/c1/electrolux-eob-6630-w-bialy-sprawny-289653262.jpg

electrolux EOB 6630

sprawdzone:

TYP 91ACJ01KF

EOB 6630X

Edytowane przez Bartłomiej

Napisano
  • Autor

No i co, jakieś pomysły?

Napisano
  • Autor

Sam wentylator działa, ale często się wyłącza. Wygląda to tak, jakby coś, co go zasila lekko "iskrzyło", bo co kilka sekund, dość jednostajnie, ma przerwy w działaniu. A czasami zdarza się, że w ogóle nie zastartuje bądź wyłącza się podczas pieczenia. A potem to już efekt opisany powyżej: włącza się jakieś zabezpieczenie i cały piekarnik milknie, aż się nie wystudzi do ok 50stC.

W sumie to po prostu już nic w nim upiec nie można, bo co chwila są przerwy.

Co robić i czego mam szukać?

Napisano

Sprawdź po "kablach" czy ma przekaźnik. Jak ma to profilaktycznie wymień ewentualnie wcześniej sprawdź czy jak wentylator przestaje działać to czy przekaźnik jest wysterowany. Swirować może też czujnik temperatury. U ojca w zmywarce były jazdy z grzaniem, fachowiec z serwisu chciał wymieniać całą elektronikę w cenie 80% nowej zmywarki a naprawa kosztował 5 zeta i chwile roboty z wymianą przekaźnika w którym zestyki się zużyły i przestawały poprawnie zwierać.

Krawiec

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sprawa piekarnika doczekała się swojego happy-endu. Winowajcą okazał się dość prymitywny włącznik wentylatora głównego skonstruowany jako "czasowy" włącznik na bazie bimetalu. Po ok 12 latach działania był uprzejmy się przepalić i nie zwierać już styków zasilania wentylatora. Wymiana okazała się banalna - 4 wtyczki i to wszystko. Sam czujnik kosztował 60zł, co i tak jest zawrotną sumą, moim zdaniem, jak na kawałek bimetalu z czteroma kabelkami. Ale nic to, zostałem "bohaterem we własnym domu", piekarnik piecze jak dawniej a ja jestem po prostu zadowolony z tego, że naprawa okazała się tak prosta.

Gdybym miał coś nowocześniejszego,  z elektroniką itd, to tak fajnie by pewnie nie było.

A, i przy okazji znalazłem w miarę tanią hurtownię części zamiennych do AGD - PHU Popularna. Polecam, bo mają kupę części w zasadzie od reki.

Tak, to była reklama. Bo zasłużyli.