Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy wiecie, że nie trzeba wymieniac drązka stabilizatora ?!

Featured Replies

Napisano

witajcie! Poszedłem sobie do jednego z warszawskich większych salonów Fiata zakupić drążek stabilizatora, gdyż mój nabył juz troszke luzów i stuka,.. a słuch mam pechowo dobry i strasznie tego nie lubie. W mareii wymieniałem co jakieś 20-30 tys., a ten wytrzymał ok.70 tys. więc i tak jest nieźle. Ale zaskoczył mnie Pan sprzedawca części, który wróciwszy od mechaników, od których zasięgał porady ( gdyz komputer pokazywał mu dwa rodzaje drążków do mojego Stilo ) powiedział, ze drążków sie w zasadzie nie wymienia! ! !.. tylko łączniki! To chyba jakiś absurd?! A tak wogóle to ten "drugi" typ drążka jest wzmocniony do 4-ro osobowych vanów ( czyli z kratką,. taki jak mój ) ale jeszcze nigdy ich nie mieli,.. tych "zwykłych" mieli aktualnie kilka sztuk. Był jeden wzmocniony w Bielsku więc zamówiłem. Amortyzatory też są inne do vana. Chyba stąd ta różnica,.. przed kupnem Stilo wyczytałem w kilku źródłach, że mają za miękkie zawieszenie i nie prowadzą sie za dobrze. A mój o dziwo prowadził mi się wyśmienicie! Ale czym ja tu Was zanudzam,.. Wy, "starzy" wyjadacze Kącika pewnie to wszystko od dawna wiecie smile.gif

Pozdrawiam!

Napisano

Szczerze mówiac to nie przypominam sobie, aby ktos musiał wymieniac drazek stabilizatora hmm.gif łaczniki to na potęge, a le drążek? niewiem.gif

Napisano

podstawowa sprawa to fakt ze najczesciej padaja wlasnie laczniki a nie stabilizator. Jak juz padnie stabilizator to zamiast go calego wymieniac mozna wymienic same gumowe mocowanie go do podwozia. Z tego co pamietam po warsztatym "tuningu" pasuja mocowania od Iveco. Moj mechanik twierdzi ze da sie tez uzyc od Doblo. Sprawdze na wlasnej skorze bo za 2 tygodnie wymieniam.

Napisano

> podstawowa sprawa to fakt ze najczesciej padaja wlasnie laczniki a

> nie stabilizator. Jak juz padnie stabilizator to zamiast go

> calego wymieniac mozna wymienic same gumowe mocowanie go do

> podwozia. Z tego co pamietam po warsztatym "tuningu" pasuja

> mocowania od Iveco. Moj mechanik twierdzi ze da sie tez uzyc od

> Doblo. Sprawdze na wlasnej skorze bo za 2 tygodnie wymieniam.

Ale sprecyzuj, bo już nie wiem co będziesz w końcu wymieniał ? (chyba gumowe mocowanie od Iveco) i napisz jaki masz aktualnie przebieg.

Napisano

> Poszedłem sobie do jednego z warszawskich większych salonów

> Fiata zakupić drążek stabilizatora, gdyż mój nabył juz troszke

> luzów i stuka,.. a słuch mam pechowo dobry i strasznie tego nie

> lubie. W mareii wymieniałem co jakieś 20-30 tys., a ten

> wytrzymał ok.70 tys. więc i tak jest nieźle. Ale zaskoczył mnie

> Pan sprzedawca części, który wróciwszy od mechaników, od których

> zasięgał porady ( gdyz komputer pokazywał mu dwa rodzaje drążków

> do mojego Stilo ) powiedział, ze drążków sie w zasadzie nie

> wymienia! ! !.. tylko łączniki! To chyba jakiś absurd?! A tak

> wogóle to ten "drugi" typ drążka jest wzmocniony do 4-ro

> osobowych vanów ( czyli z kratką,. taki jak mój ) ale jeszcze

> nigdy ich nie mieli,.. tych "zwykłych" mieli aktualnie kilka

> sztuk. Był jeden wzmocniony w Bielsku więc zamówiłem.

> Amortyzatory też są inne do vana. Chyba stąd ta różnica,.. przed

> kupnem Stilo wyczytałem w kilku źródłach, że mają za miękkie

> zawieszenie i nie prowadzą sie za dobrze. A mój o dziwo

> prowadził mi się wyśmienicie!

Pisać zawsze można smile.gif

W zasadzie to ten Pan miał rację. Przede wszystkim uszkodzeniu ulegają łączniki lub (tak jak pisze duKE) gumowe uchwyty drążka i to one podlegają wymianie (łączniki i gumowe uchwyty). Z pośród wielu swoich aut tylko raz wymieniałem drążek - w skodzie. Zdaje się, że oryginalny 16 mm i wymieniałem na drążek z modelu nowszego (cięższego) na 20 mm (to był eksperyment/kaprys - drążek nie był uszkodzony). Przyznam sie szczerze, że żadnej różnicy nie odczułem. Spodziewałem sie, że auto będzie sztywniejsze w zakrętach, ale jakoś miałem mieszane odczucia i dlatego uważam, że zauważalnych zmian nie ma jeżeli sie zmieni tylko drążek na grubszy (sztywniejszy) - trzeba więcej zaingerować w zawieszenie smile.gif

Chyba coś Ci sie pomyliło - nie wierzę, że w Marei wymieniałeś drążki co 20 kkm cfaniaczek.gif Może to były właśnie łączniki zlosnik.gif

Napisano

W Marea wymieniałem drążek stabilizatora po 60 kkm , w stilo w eper też jest do kupienia .

To więc na pewno się go wymienia.(zrymowało mi się) smile.gifsmile.gif

Wybijają się mocowania drążka i w tedy są uporczywe stuki .

Swoją drogą łączniki padają po 20 - 30 kkm.

Napisano
  • Autor

Pozwólcie, że wyjasnie pewne kwestie związane z moim tematem ( zanosi się na mały laboracik:) ). Przepraszam, ze nie będę odpisywał kolegom imiennie na Wasze uwagi ale tak mi będzie łatwiej. Otóż częstotliwość grzebania w zawieszeniach naszych samochodów zależy w dużym stopniu od naszych subiektywnych ocen. Ja mam b. dobry słuch ( muzyczny ), a do tego niestety bardzo wkurzają mnie wszelkie dźwięki pojawiające się w samochodzie, które pojawiać się nie powinny. Ja "działam" kiedy słysze pierwsze staukania, a inni jezdzą, aż im się koło urwie ( np. mój brat smile.gif ). Co do watpliwości jednego z kolegów, ze w marei wymieniałem drążek co 20-30 kkm. Otóż kupiłem maree z salonu jako "poekspozycyjny" samochód z przebiegiem 300km. Przy 17 kkm stuki były już tak wkurzające, że wymieniłem i drążek i łączniki ( może dealer przekręcił licznik ). Sprzedałem maree z przebiegiem lekko ponad 100 kkm. Kupiłem do niej przez ten czas 3 ! drążki stabilizatora i z 5 par łączników. Pewnie niektórzy pomyśla, że jakiś warsztat nieźle mnie skubał z kasy. Otóż nie! Mam serwis samochodowy " w rodzinie" i wszelkie usługi mam friko,.. a na części rabacik 10-30%. Więc ani mechanik ani właściciel nie miałby powodu mnie naciągać. Zdemontowany drążek , sprawdzając ręką luz, praktycznie jest ok. Ale jeśli jeszcze jest zamontowany w samochodzie, wejdzie się do kanału i złapie ręką za miejsce gdzie jest gumowa tulejka, a ktoś inny pobuja autem- luz jest wyczuwalny. W moim Stilo łączniki wymieniałem przy ok.50-60 kkm. ale stuki nadal były. Dziś rozbierają mi zawieszenie i te wymienione łączniki ( teraz jest 75 kkm ) już są luźnawe. Wymieniam teraz wszystko razem z wahaczami. A co do sugesti, żeby nie wsadzać nic wzmocnionego, bo to pociąga konieczność wsadzania kolejnych wzmocnionych elementów. Mój Stilo Van z kratką ma fabrycznie podane w katalogu części Fiata wzmocniony drążek wiec taki zamówiłem. Amortyzatory w katalogu też mam ponoć wzmocnione. Co do wymiany samych gumek przez "specjalistów" np. od IVECO. Producent nie przewiduje wymiany samych gumek. Jeśli ktoś ma czas i ochote i chęć na taką naprawe to oczywiście można. W większości marek wymienia się same gumy zgodnie z technologią producenta. W marei i stilo jednak jest inaczej i ja wole wymienić cały drążek. Nie musze się zastanawiać czy będzie dobrze czy źle,.. zwłaszcza, ze robota gratis smile.gif.

Pozdrawiam

Napisano

> Swoją drogą łączniki padają po 20 - 30 kkm.

Nie ma reguły, lewy po 12kkm, prawy po 22kkm zlosnik.gif

Napisano

co myślicie o łącznikach z allegro po troche ponad 20zł?

Napisano

> Nie ma reguły, lewy po 12kkm, prawy po 22kkm

Pewnie że nie ma zlosnik.gif u nie 52 kkm i jeszcze oryginały i nic nie stuka ok.gif

Trzeba umieć omijać dziury wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.