Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wałki rozrządu w 1.6 16v

Featured Replies

Napisano

Spełnił się mój czarny scenariusz. Z 16 zaworów w mojej maryśce prawidłowo pracował tylko JEDEN !! czyli 15 nie funkcjonowało jak nalezy. Wina leży w wałkach, 5 krzywek zjechanych prawie do zera a reszta już z lekka podjechana. Nie opłaca mi się ani regenerować ani kupować noych. Chyba kupię używki i moje pytanie czy całe wałki + popychacze + obudowy od wałków rozrządu wyciagnięte od stilo 1.6 16v będą pasowały do mojej marychy?

Albo może macie jakieś namiary na takie części, chodzi mi o używki bo jak widzę ceny nowych to głowa boli.

Napisano

czyli Wam w 1.6 też zdarza się nasz chleb powszedni?

i to razy 2.

Szczerze mówiąc nigdy nie widziałem wałków do 1.6 na allegro

( a te do 1.4 mozna kupić już za 330 zł nówki ! )

Musisz popytać na allegru ludzi którzy mają wrak do rozebrania na części. Chociaz ja osobiście bym nie kupił używanego wałka a juz napewno nie przez net smile.gif poszukaj zamienników ( fota.pl, auto-sam.pl )

Napisano
  • Autor

Do merey raz widziałem na allegro - jeden za 600 zł !!, a oryginalny kosztuje bagatela 900 zł co daje przy 2 wałkach o 16 popychaczach przeszło 2000 zł, do tego nowy rozrząd 400-500 zł i robocizna około 400 zł. To daje 3000 tysiące gdybym brał nowe. Muszę spr. czy te od stilo będą padowały bo one miało przejechane tylko 20000 tys. km.

Napisano

To już chyba taniej będzie wymienić cały silnik tutaj Możesz o te wałki zapytać się też tutaj

Napisano

wałek używke spokojnie można brać, gorzej z popychaczami bo mogą być lekko wyjechane więc trzeba uważać

czy ze stilo przypasi dowiesz się w eperze

Napisano
  • Autor

> Współczuję

> Jakie były objawy?

Objawy, hmm multom, brak mocy, stukanie, obr./min na maxa 5000 i dalej ani rusz, telepanie, nierówna praca ... Czyli kicha jednym słowem. Wałki chyba kupię używki, a popychacze nowe, bo lekko zużyte popychacze mogą znowy rozwalic mi wałek.

Napisano

> Spełnił się mój czarny scenariusz. Z 16 zaworów w mojej maryśce

Mam wałek rozrządu do 1.6 16v* ssący na sprzedaż - jest używany i ma przejechane ok 65-70tyś. km

Kupiłem go razem z obudową, a że potrzebne była mi tylko 'skorupa', wałek leży w oleju i czeka na lepsze czasy.

Przerabiałem też wymianę wałka - w 2004 nówka sztuka kosztowała 654zł, a szklanka 20zł.

* wałek jest z 1998 roku.

Napisano
  • Autor

Hmm ale jeden wałem mnie nie ratuje :/ musze mieć 2.

Gadałem z jednym gościem ma na sprzedaż całą głowicę (głowica, zawory, obudowy, wałki, i popychacze) za 800 zł, tylko że ma już nastukane 100 000 km.

Rozmawiałem tez z mechanikiem, te wałki (skorupa, wałki i popychacze) od stilo 1.6 pasują do mojej marychy. Mają przejechane 10 - 20 tysięcy (gościu miał wypadek i przy udeżeniu pękł mu blok, kupił nowy silnik a to odstawił. Tylko zastanawia się nad ceną. Ale jak za kompletną gówicę ( o której pisałem wyżej) to za same skorupy, wałki i popychacze nie powinien chcieć więcej. Co o tym myślicie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.