Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,6VTI rozrząd

Featured Replies

Napisano

Dopadł i mnie ten problem. 85 kkm. Osłuchowo byłem przekonany że to panewki. Metaliczny stukot proporcjonalnie zmieniający się z obrotami i cichnący wraz z rosnącymi obrotami. Lexia nie pokazuje żadnych błędów związanych z rozrządem. Po wizycie w kilku warsztatach(bez samochodu), auto trafia do ASO. Na start decyzja o sprawdzeniu dołu (demontaż miski) sprawdzenie ciśnienia sprężania i zaworów i komór spalania. Wszystko w normie więc propozycja "Wymieniamy rozrząd" zaakceptowana. Oczekiwanie na części trwa tydzień (!?), ale po wymianie sinik pracuje poprawnie. Przy odbiorze pada pytanie: co z częściami wyjętymi? Nie są mi potrzebne, ale hydrauliczny napinacz łańcuszka rozrządu mógłbym zabrać (doczytałem w międzyczasie, że w wielu przypadkach głównym winowajcą był właśnie on). I według mnie on jest uszkodzony. Wycieka olej przy wciskaniu trzpienia (?) i na jego powierzchni walcowej widać i czuć pod palcem zadrapaną powierzchnię. Na ślizgach nie widać zużycia(opinia moja i pracowników ASO. Łańcuch rozciągnięty o 1,5 cm podobno.

Więc w podobnych przypadkach, zaczynajcie od wymiany hydraulicznego napinacza łańcuszka naprawę, Ale do jego wymiany podobno należy zablokować rozrząd.

Napisano

Dopadł i mnie ten problem. 85 kkm. Osłuchowo byłem przekonany że to panewki. Metaliczny stukot proporcjonalnie zmieniający się z obrotami i cichnący wraz z rosnącymi obrotami. Lexia nie pokazuje żadnych błędów związanych z rozrządem. Po wizycie w kilku warsztatach(bez samochodu), auto trafia do ASO. Na start decyzja o sprawdzeniu dołu (demontaż miski) sprawdzenie ciśnienia sprężania i zaworów i komór spalania. Wszystko w normie więc propozycja "Wymieniamy rozrząd" zaakceptowana. Oczekiwanie na części trwa tydzień (!?), ale po wymianie sinik pracuje poprawnie. Przy odbiorze pada pytanie: co z częściami wyjętymi? Nie są mi potrzebne, ale hydrauliczny napinacz łańcuszka rozrządu mógłbym zabrać (doczytałem w międzyczasie, że w wielu przypadkach głównym winowajcą był właśnie on). I według mnie on jest uszkodzony. Wycieka olej przy wciskaniu trzpienia (?) i na jego powierzchni walcowej widać i czuć pod palcem zadrapaną powierzchnię. Na ślizgach nie widać zużycia(opinia moja i pracowników ASO. Łańcuch rozciągnięty o 1,5 cm podobno.

Więc w podobnych przypadkach, zaczynajcie od wymiany hydraulicznego napinacza łańcuszka naprawę, Ale do jego wymiany podobno należy zablokować rozrząd.

Gdzies czytalem, ze przerabiaja te napinacze, zeby sie calkiem nie cofaly jak nie ma cisnienia...

Podobniez to wydluza zywotnosc lancucha, ale ile w tym prawdy to nie wiem ;)

Z ciekawosci, ile ASO winszuje za wymiane rozrzadu w tym silniku?

Napisano
  • Autor

Mój stary fabryczny ma sprężynę dającą wstępne napięcie łańcuszka. Może wstawiają sprężynę o większej sztywności. Napinacz ma chyba wbudowany zawór zawór zwrotny bo przy naciskaniu tłoczka, olej wyciekał po powierzchni jego współpracy z obudową, a nie przez kanały zasilające. Koszt przekroczył 2 kzł, ale zdejmowana była miska, wymieniony olej, bo zbliżał się czas wymiany. Sam napinacz kosztował mniej niż 200 zł więc można powiedzieć że naprawa garażowa byłaby dziesięciokrotnie tańsza (przy wymianie samego napinacza).

Napisano

ale zdajesz sobie sprawę że do wymiany napinacza musisz wszystko demontować jak do łańcucha.Wiec jak robić to raz a porządnie.

Napisano
  • Autor

Wiem, że należy rozrząd zablokować więc trochę roboty jest. Nie mam pretensji do ASO bo im pewnie nie wolno iść na takie skróty. Natomiast jeżeli robisz to sam dla siebie to decydujesz czy pójść na skróty, zminimalizować koszty i podjąć ryzyko. Wiem również że częściom zamiennym trudno dorównać jakością i trwałością tym z pierwszego montażu.

Napisano

ale przy rozrządzie nie szedłbym w tym kierunku za dużo może kosztować upsik.

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

No i jakiś upsik  zawsze musi być. Niedawno podłączyłem auto pod komputer i nie rozpoznaje kalkulatora silnika. Daje do wyboru kilka i po wybraniu tego który powinien być, łączy się i diagnozuje go. Kojarzę, mówili,  że po wymianie rozrządu wgrywali nowy soft od DS4. Diagnozowane pod starym wyborem C4 (B7). Nowy soft mógł coś namieszać, czy stary soft serwisowy mógł nie podołać wyzwaniom?  Wasza szklana kula coś podpowiada?

Napisano
Dnia 24.09.2016 o 07:46, Maciej__ napisał:

Gdzies czytalem, ze przerabiaja te napinacze, zeby sie calkiem nie cofaly jak nie ma cisnienia...

Podobno tak kumate warsztaty robią. Stary napinacz miał odpływ oleju (otworek) na dole, a zamiennik ma u góry, to tez juz cos poprawiło. Ale czy ASO montuje te zmienione to nie wiem, raczej wątpię.Podobno właśnie to napinacz jest głównym problemem w tym ustrojstwie.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, Rado_ napisał:

.....Podobno właśnie to napinacz jest głównym problemem w tym ustrojstwie.

Ja w to wierzę. w THP jeszcze jakiś filtr oleju (na dopływie do turbiny:hmm:?) który jest podobno nie zawsze wymieniany przy wymianie oleju. U mnie ewidentnie był uszkodzony napinacz. Jak pisałem olej wypływał pomiędzy tłoczkiem, a korpusem. Poszło uszczelnienie. 

Napisano
2 minuty temu, marus napisał:

a w to wierzę. w THP jeszcze jakiś filtr oleju (na dopływie do turbiny:hmm:?

Hmm..nic mi nie wiadomo.:hmm:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Rado_ napisał:

Hmm..nic mi nie wiadomo.:hmm:

Gdzieś czytałem i przypomniało mi się. Niekoniecznie w obiegu o którym piszę. Nie przywiązywałem do tego wagi, ponieważ u mnie nie ma turbiny. Mały filtr z siatki metalowej. Najpewniej czytałem o nim na PKP

Napisano

Wiem, ze w 1,6 dizel byl z tym problem. Filtr na smoku sie zapychal chyba, ale w thp nie slyszalem o czyms takim

Napisano
  • Autor

Nie był to napewno filtr na smoku. Taką informację zapamiętałbym, bo wymiana kłopotliwa.

Napisano
Dnia 16.05.2017 o 08:23, Rado_ napisał:

.Podobno właśnie to napinacz jest głównym problemem w tym ustrojstwie.

raczej łańcuch wykonany z gównolitu, który potrafi rozciągnąć się o jedno ogniwo. Efektem tego jest uszkodzenie napinacza który zaczyna pracować w max. "napięciu":ok:

Napisano
50 minut temu, szyman napisał:

raczej łańcuch wykonany z gównolitu, który potrafi rozciągnąć się o jedno ogniwo. Efektem tego jest uszkodzenie napinacza który zaczyna pracować w max. "napięciu":ok:

Ze łańcuch  z gownolitu to tez, ale czy nie jest tak, ze napinacz nie trzyma oleju po zgaszeniu silnika i po ponownym uruchomieniu zanim dostanie olej, lancuch nie jest odpowiednio napinany? A ze jest z gownolitu, to sie zaczyna przez to rozciągać? 

Napisano
10 godzin temu, Rado_ napisał:

Ze łańcuch  z gownolitu to tez, ale czy nie jest tak, ze napinacz nie trzyma oleju po zgaszeniu silnika i po ponownym uruchomieniu zanim dostanie olej, lancuch nie jest odpowiednio napinany? A ze jest z gownolitu, to sie zaczyna przez to rozciągać? 

Aż tak dogłębnie nie studiowałem tematu. Wiem tylko że przy montażu nowego łańcucha zawsze brakowało pół/jedno ogniwo w stosunku do starego.

A tak na marginesie łańcuch napędzający koło w Simsonie SR50 jest pancerny w stosunku do tego co siedzi w 1.6 thp

Napisano

ale wiesz o tym że producenci nie zarabiają na sprzedaży aut. A na serwisie i częściach :ok: więc po co zmieniać coś z czego masz $$

Napisano
Godzinę temu, szyman napisał:

ale wiesz o tym że producenci nie zarabiają na sprzedaży aut. A na serwisie i częściach :ok: więc po co zmieniać coś z czego masz $$

W tym przypadku to chyba tak nie do końca, bo masa napraw jest na gwarancji, a po gwarancji często tez wymieniają na swój koszt, lub partycypują w kosztach.

Napisano

PSA w oficjalnym stanowisku przedłużyło gwarancję na rozrząd w THP do 5 lat :)

Napisano
PSA w oficjalnym stanowisku przedłużyło gwarancję na rozrząd w THP do 5 lat [emoji4]

O super i tak mam gwarę na 5 lat hehe
Za to we wtorek odstawiam na czyszczenie z nagaru [emoji38]
Napisano
  • Autor
23 godziny temu, Rado_ napisał:

W moim przypadku po obejrzeniu napinacza stwierdziłem, że to jego wina. Nie miałem możliwości, chęci sprawdzenia w jakim stopniu wydłużył się łańcuszek, ale miałem w ręku napinacz. Po ściśnieciu go, olej wypływał po powierzchni między tłoczkiem a korpusem. Chyba tak nie powinno być.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.