Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pękniecia wzdłuż ścianki działowej + spękane łączenia płyta GK-ściana

Featured Replies

Napisano

Mam wiekowy dom z metrowej grubości ścianami, zrobionymi z kamieni, cegieł, gliny, zaprawy itd. :) Postawiłem ściankę działową z pustaków pianowych i w sumie wszystko było przez jakieś 3 lata w porządku. Niestety sąsiad wybudował obok chałupę (zabudowa dom przy domu) i choć starał się jak najmniej szkód wyrządzić to jednak wstrząsów nie dało się uniknąć i u mnie pojawiło się sporo pęknięć, które należałoby jakoś naprawić.

Ścianka działowa częściowo wkuta w inne ściany, oprócz tego zakotwiczona stalowymi prętami na co drugiej warstwie pustaków.

Podobnie przy suficie - tyle że tam zrobiłem raczej głupotę i dałem zielone płyty gipsowe, na bokach siatkę taką jak do styropianu, klej i na to gładź. Siatka dochodzi idealnie do ściany, ale nie jest do niej przyklejona. Wydawało mi się, że jeśli pojawią się pęknięcia to będą bardzo wąskie i nie będą miały znaczenia - pomyliłem się oczywiście.

Mogę oczywiście pozaklejać te dziury jakimś akrylem i liczyć, że będzie spokój na parę lat, ale może można to zrobić jakoś lepiej? Poproszę o rady.

Fotka przykładowego pęknięcia sprzed paru miesięcy, obecnie to raczej wygląda gorzej, ale możliwe że kurz tam osiadł i bardziej kontrastowe się zrobiło:

post-145053-0-57841800-1474832482_thumb.jpg

Edytowane przez Ojciec_Chrzęstny

Napisano

Poczekać, aż budynek osiądzie, ustabilizuje się i potem naprawiać.

U mnie w bloku na początku były pęknięcia na ściankach działowych. Po kilku naprawach (bandaż, szpachla), po kilku latach jest spokój :ok:;]

Napisano
  • Autor

Tyle że ta moja chata to raczej grubo ponad 150 lat ma. Fundamenty to stos kamieni, piwnica z kamieni ze sklepieniem łukowym itd. Jest dość wrażliwy na wstrząsy i pęknięcia pojawiają się nawet jak jakiś autobus mi stanie pod oknem... Niby nie mają prawa wjeżdżać, ale ktoś ciągle zdejmuje znaki - pewnie jakiś pobożny, bo na końcu ulicy jest klasztor związany z modną ostatnio świętą...

Nie chciałbym też przeinwestowywać, bo coraz częściej rozważamy jednak powrót do większego miasta.

Napisano

zatopić fizelinę w Knauf Uniflot.

Dokładnie. Uniflot załatwi sprawę. Drogi jest, ale zużycie niewielkie, więc 5kg worek wystarczy z mocną nawiązką.

Edytowane przez marcinur

Napisano
  • Autor

OK, a flizelinę zaginać tak, żeby była na jednej i drugiej ścianie?

A Acryl Putz? To jest chyba dość podobne do tego Uniflotta (gips + tworzywo sztuczne). Okazało się, że mam zachomikowane z 10 kg tej masy (zapomniałem oddać do sklepu). Wygląda na ciągle dobrą.

Edytowane przez Ojciec_Chrzęstny