Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C20XE M2.8 podłączenie MID-a - jest tu jakiś magik z elektryki?

Featured Replies

Napisano

Kolega wrzucił do Astry F silnik z Calibry. Problem jest taki, że podczas montażu nie podłączono instalacji do MID-a. Ze schematów astry dla C20XE wychodzi, że sygnał ECU idzie z pinu 15 kablem czarno-brązowym. Czy w Calibrze będzie takie same oznaczenie? Nie znalazłem jeszcze schematów z Calibry, ale mam jeszcze kilka dni czasu. W week będzie u mnie na poprawie połączeń kabli (spece nie popisali się przy lutowaniu). Druga sprawa dotyczy połączenia z gniazdem diagnostycznym. Po połączeniu z kompem wyrzuca błędy w postaci: kod błędu - nieznany błąd. Poratuje ktoś z tym??

Napisano

Sygnał idzie z pinu 15 kablem brązowo-żółtym.

Jeśli podaje konkretny kod, to pewnie nie ma opisu w bazie i dlatego tak go określa.

Napisano
  • Autor

Orochimaru, opisy błędow w bazie interfejsu są. Kolega sprawdzał inną Astre z takim samym silnikiem, ale pochodzacym z Astry GSi i treść błędu komputer podawał prawidłowo, ponadto mozna było sprawdzić bloki pomiarowe. Tutaj nie ma ani treści błędu ani możliwości bloków pomiarowych.

Napisano

:hmm: To trzeba sprawdzić, czy wybierając Calibrę w Astrze GSi będzie czytać poprawnie i czy w obecnej Astrze są różnice w zależności czy wybiera się Astrę, czy Calibrę.

Może coś nie tak ze sterownikiem? Jest masa na pinie G złącza diagnostycznego?

Napisano
  • Autor

MID podpięty, wszystko działa jak powinno. ECU połączone ze złączem diagnostycznym. Masa nie powinna być na pinie A (tak mam na schematach i zgadza się w aucie) Pin B i G są połączone z ECU. Po wybraniu Calibry nie łączy się (w roku 93 próbuje jeszcze iść po Motronic-u 2.5).

Napisano

Masa nie powinna być na pinie A

:hmm: W we wszystkich Oplach z 10-pinowym gniazdem, powinna być masa na pinie A.