Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błotnik SC - oryginał czy zamiennik?

Featured Replies

Napisano

Trzeba wymienić błotnik z OC. Szukać oryginału, czy zamiennik. Oryginał 300zł, zamienniki już od 80zł. Jeżeli zamiennik to jakiej firmy, czy może lepiej oryginał-używka? TU raczej nie zapłaci za oryginał-chyba?

Napisano

Tylko oryginał podróba u mnie wytrzymała 3 lata  :ok:

Napisano
  • Autor

Używka w kolorze raczej nie do zdobycia. Kolor 324B brush z 2002 roku.

Napisano

to na pewno bierz oryginal,

zamiennik częśto jest trudny do dopasowania i bardziej podatny na korozje

Napisano
  • Autor

Zobaczymy jaki kosztorys da TUW. Jestem dopiero po oględzinach. Jest ryzyko, że będzie szkoda całkowita. Bo jeszcze do wymiany zderzak a maska i drzwi do klepania i lakierowania.

Napisano

nie zgadzaj sie na zadne klepanie, szpachlowanie

naprawione z oc sprawcy auto ma byc w stanie jak sprzed zdarzenia,

Napisano

ta, ma być... powiedzą mu, że szkoda całkowita i rzucą 4 stówki różnicy ceny "wraku" i auta "w stanie przed zdarzeniem" według ich super stawek licząc oczywiście. Mnie się kilka lat temu trafił wyjątkowo zainteresowany tematem gość na oględzinach i policzył tak, że wyszło tuż poniżej całkowitej czyli najlepszy możliwy scenariusz. Ale po pierwsze jak pisałem gość sam tak raczej postanowił bo po drugie chodziło o Coupe w dobrym stanie, którego pewnie nigdy wcześniej nie widział i go to ciekawiło. Stawki według jakich liczyli wartość auta oczywiście zakładały najniższy możliwy model jeśli chodzi o wyposażenie (a może i o silnik) mimo, że mój miał najwyższe możliwe poza wersjami + i LE. Kwota szkody całkowitej była w okolicy 1/3 realnej obiektywnej wartości auta. No ale, że policzył korzystnie to dorzuciłem trochę i przy okazji cały nowy lakier zrobiłem w zaufanym (i do tego drogim) zakładzie. Nie liczyłbym na to w tym wypadku.

Napisano

To zalezy na jaka ubezpieczalnie trafisz w wakacje gosc puknął mnie w tył mojego punto na zderzaku została czarna rysa od jego czarnego zderzaka żadnych pekniec itp wysłałem zdjecia do jego ubezpieczalni a mial w interrisk i od reki dali mi 800pln bez rzeczoznawcy zgodziłem sie i w 3 dni kasa była na kacie a ja kupiłem paste poswieciłem 20min i na zderzaku nie ma sladu 

Napisano
  • Autor

TUW TUW - raczej ma kiepską opinię, więc się za dużo nie spodziewam. Wracając do błotnika. Mówicie, że żaden zamiennik nie jest warty uwagi? Tylko oryginał albo używka w dobrym stanie. A taka firma "PRASCO" coś Wam mówi? Za 161 zł w iParts

Edytowane przez ANDPOL

Napisano
  • Autor

Powiedzcie mi jaszcze, czy jest 1 rodzaj błotnika bo patrząc po zdjęciach różne są mocowania z przodu?

Napisano

Powiedzcie mi jaszcze, czy jest 1 rodzaj błotnika bo patrząc po zdjęciach różne są mocowania z przodu?

Lift ma troszkę inny błotnik, dodatkowe mocowanie na pas przedni

P8192186_zps5440fa63.jpg

Napisano

Ten co pokazałeś to chyba raczej od spi.

Napisano

Ten co pokazałeś to chyba raczej od spi.

MPI :skromny:

post-146202-0-57151900-1476037244_thumb.jpg

SPI :skromny:

post-146202-0-25578200-1476037277_thumb.jpg

Edytowane przez Steffan

Napisano

Raczej odwrotnie :)

Ja mam z 99r i takie błotniki jak ten pierwszy zielony.

Napisano

98` SPI

post-146202-0-46328600-1476040696_thumb.jpg

98` SPI

post-146202-0-74647000-1476040718_thumb.jpg

00` SPI ale nowy

post-146202-0-14248100-1476040852_thumb.jpg

00` MPI nowy

post-146202-0-79063600-1476041025_thumb.jpg

Wychodzi na to że Fiat robił kebaba, ale na pewno błotnik ten zielony który wstawiłem jest do polifta :oki:  :phi:

Edytowane przez Steffan

Napisano

Teraz to i ja wygooglałem :) bo byłem przekonany że te z "wąsami" występują dopiero w mpi a tu jednak była zmiana w drugą strone, i to jeszcze w 99r, i zmiana pasa pod mpi nie miała tutaj znaczenia.

Napisano
  • Autor

To ja widzę, że najpierw trzeba rozebrać i zobaczyć.

Edytowane przez ANDPOL