Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka cisnienia oleju

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem, ostatnio w mojej astrze zaczela sie swiecic kontrolka cisnienia oleju. Moze przedstawie sytuacje od poczatku... Otóż niedawno kupilem uzywane auto z przebiegiem 120kkm (a przynajmniej tyle pokazuje licznik). Od razu wymienilem w nim olej. Niestety nie wiedzialem jaki olej lał poprzedni wlasciciel (auto sprowadzone przez posrednika), ale postanowilem ze zaryzykuje i wleje syntetyk Opla 5W30. Od tamtego czasu zrobiłem ponad 2 tys km, oleju na oko nie ubyło, silnik pracuje równo i ładnie. Jednak kilka dni temu gdy wracałem z Warszawy, zauwazylem ze na wolnych obrotach zaczyna nieznacznie mrugac w/w kontrolka. Na drugi dzien odpalilem auto i kontrolka nie zapalila sie, az do czasu kiedy silnik sie nagrzal. Od tamtego czasu zawsze przy rozgrzanym silniku lampka sie świeci na stałe (juz nie mruga), gasnie dopiero po dodaniu gazu i przekroczeniu ok. 1100 obr/min. Niby instrukcja dopuszcza chwilowe zapalenie sie kontrolki, ale u mnie wczesniej nie palila sie wcale, a teraz ciagle sie swieci. Napisalem o tym oleju, bo podejrzewam że moze do auta wczesniej byl lany gestszy olej (polsyntetyk lub co gorsza mineral), i moze teraz cos tam sie wypłukało i to jest przyczyną... Co powinienem zrobic? Czy jesli teraz zmienie olej na semisyntetyk to cos to da? Czy moze jesli juz przejechalem 2 tys na syntetyku to cos sie trwale wypłukalo i czeka mnie jakis remont? A moze to zupelnie cos innego, np. czujnik? Bardzo mnie to martwi, bede wdzieczny za wszystkie pomocne opinie. Z gory dziekuje i pozdrawiam smile.gif

Napisano

witam.

jesli gaśnie przy wyższych obrotach może to byc wina pompy oleju która nie daje odpowiedniego cisnienia lub też wina panewek?

pozdro

Napisano

Nie jeździj przy palącej się kontrolce, jeśli czujnik jest dobry to zarzynasz silnik. Podjedź do jakiegoś mechanika i zmierz manometrem ciśnienie.

Czy chodzi o tą Astrę z podpisu? jeśli tak to olej zalałeś bardzo dobry.

Możliwe że, jak kolega wspomniał, z jakiegoś powodu kończy się pompa, lub zatkał się zawór przelewowy w filtrze oleju. Trzeba zmierzyć ciśnienie i dopiero wyrokować.

Napisano
  • Autor

Tak Orochimaru, chodzi o Astre z podpisu wink.gif Czyli myslicie że to nie ma zwiazku z olejem? Ja mysle ze zrobilem troche nierozsadnie zalewajac silnik o tym przebiegu syntetykiem, w dodatku tak rzadkim... No nic, we wtorek zglosze sie do serwisu i zobacze co powiedzą. Mam nadzieje że nie kroi sie jakas gruba naprawa faint.gif Dzieki za odzew panowie, pozdro.

Napisano

> Tak Orochimaru, chodzi o Astre z podpisu Czyli myslicie że to nie ma

> zwiazku z olejem? Ja mysle ze zrobilem troche nierozsadnie

> zalewajac silnik o tym przebiegu syntetykiem, w dodatku tak

> rzadkim... No nic, we wtorek zglosze sie do serwisu i zobacze co

> powiedzą. Mam nadzieje że nie kroi sie jakas gruba naprawa

> Dzieki za odzew panowie, pozdro.

Mam nadzieje ze nie piszesz o serwisie w ASO 893goodvibes.gif Tam kroja za byle gowno.

U mnie byl problem z pozno gasnaca kontrolka cisnienia. Powodem bylo rozszczelnienie pompy oleju. W ASO ladnie mnie skroili wymienili rozrzad i stwierdzono ze rozruszali zawor na pompie i bedzie wszystko oki.

Niestety tak nie bylo, byla klotnia o zaplate za usluge. No i wybralem sie do innego mechanika gdzie za 1/4 ceny w ASO zmienil mi pompe i teraz jest super wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mam nadzieje ze nie piszesz o serwisie w ASO Tam kroja za byle

> gowno.

> U mnie byl problem z pozno gasnaca kontrolka cisnienia. Powodem bylo

> rozszczelnienie pompy oleju. W ASO ladnie mnie skroili wymienili

> rozrzad i stwierdzono ze rozruszali zawor na pompie i bedzie

> wszystko oki.

> Niestety tak nie bylo, byla klotnia o zaplate za usluge. No i

> wybralem sie do innego mechanika gdzie za 1/4 ceny w ASO zmienil

> mi pompe i teraz jest super

Nie Krzys, do ASO sie nie wybieram bo juz straciłem tam wystarczająco dużo nerwow i pieniedzy wink.gif A moglbys mi tak dla porownania powiedziec ile Cie kosztowala ta impreza?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i sprawa sie wyjaśniła. Był wyciek oleju przy czujniku cisnienia i dlatego chyba czujnik przeklamywal. Wymienilem czujnik i teraz wszystko jest OK smile.gif Na szczescie naprawa skończyła sie na dwucyfrowej kwocie, a juz sie balem... wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.