Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelnienie, woda w garażu

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry!

Jest sobie garaż pod ziemią. W sensie: betonowe płyty, obsypane ziemią, brama uchylna. Spółdzielnia twierdzi, że to "ekogaraż"... Niestety, w trakcie intensywnych i długotrwałych (dwa - trzy dni ciurkiem) opadów, do garażu dostaje się woda. Przecieka na łączeniu ściany i stropu. Tak dosyć intensywnie. Na podłodze robi się kałuża...

Oczywiście sprawa zgłoszona do spółdzielni i będą naprawiać "od góry". Zdejmą koparką ziemię, zalepią, zasypią ziemię, zasieją trawę. Zrobią to. Kiedyś...

Na razie muszę zabezpieczyć garaż tymczasowo. Pierwszy pomysł to: oczyścić krawędź i zapaćkać od środka uszczelniaczem dekarskim. Dobry to pomysł? Zły? Jakieś inne?

Pozdrawiam wszystkich dekarzy,

Maciej

Edytowane przez mat_79

Napisano

Od wewnątrz to trochę słabo będzie, ale powinno trochę pomóc. Czym to było połączone? Od zewnątrz te płyty są jakoś zabezpieczone przed wodą?

Krawiec

Napisano
  • Autor

Nie wiem, co jest na zewnątrz płyt, bo wszystko jest przysypane metrem ziemi. To taki garażo - bunier. Dlatego prezes spółdzielni dostaje drgawek na myśl o tym, że tą ziemie trzeba zrzucić, by dokonać naprawy...

Płyty są połączone jakąś zaprawą, ale jak życie pokazało, w niektórych miejscach nie jest ona szczelna.

Napisano

Szkoda czasu na klejenie od środka czymkolwiek. To nic nie da.

Masz napór wody w wyniku różnicy poziomów. Nie zatrzymasz wody pod ciśnieniem od środka.

Napisano

Szkoda czasu na klejenie od środka czymkolwiek. To nic nie da.

Masz napór wody w wyniku różnicy poziomów. Nie zatrzymasz wody pod ciśnieniem od środka.

Zatrzymasz... ale będzie bardzo drogo bo uszczelnianie samych połączeń nie wystarczy.

Krawiec

Napisano

Da się uszczelniać od wewnątrz, ale to droga technologia - trzeba nawiercać i coś wstrzykiwać.

Szwagier pracuje przy budowach, gdzie robią komory w instalacjach odprowadzających deszczówkę i takie akcje czasem prowadzą.

Napisano

Piszemy o masie uszczelniającej na łączeniach płyt a nie technologiach: "kosmicznych".

;)

Napisano
  • Autor

Generalnie to rozwiązanie ma przetrwać zimę, bo spółdzielnia weźmie się do roboty "w nowym budżecie". By ciekło, musi na prawdę mocno padać i to przez kilkadziesiąt godzin.

Napisano

To nie rób nic. Niedługo zima a zupełnie pada :-)

Napisano

Można użyć zaprawę hydrostop - nadaje się do ciśnienia "negatywnego". Ja tak uszczelniałem w piwnicy podłogę.

Napisano

Można użyć zaprawę hydrostop - nadaje się do ciśnienia "negatywnego". Ja tak uszczelniałem w piwnicy podłogę.

Tyle, że trzeba nakładać, gdy nie ma parcia wody. Kiedyś musząc załatać "bijącą" dziurę zrobiłem to cementem CX5 - skutecznie.

Napisano

Tyle, że trzeba nakładać, gdy nie ma parcia wody. Kiedyś musząc załatać "bijącą" dziurę zrobiłem to cementem CX5 - skutecznie.

Hydrostop na różne produkty.
Napisano
  • Autor

HYDROSTOP FIX 1 MINUTOWY 303 będzie oki?

Napisano

HYDROSTOP FIX 1 MINUTOWY 303 będzie oki?

Nie jestem ekspertem od hydrostopu - korzystałem z ich dwóch produktów (innych, niż ten wymieniony przez Ciebie) i sprawdziły się doskonale. Polecam zadzwonić do doradcy technicznego (kontakty na stronie) - nie miałem wrażenia, że rozmawiam z dyletantem i pomógł mi bardzo (przynajmniej ten na Dolny Śląsk).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.