Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wałek wpadł do skrzyni 900-kowej

Featured Replies

Napisano

Witam, jestem na etapie wymiany sprzęgła w moim 1.1 mpi i po odpięciu sterowania biegami, wałek wpadł do skrzyni- jeszcze go widać wewnątrz otworu. Co z tym zrobić?

Napisano
  • Autor

Chodzi o wałek sterowania biegami- zamiast ściągnąć samo cięgno, odkręciłem też dźwignie (tę bardziej z przodu) i ściągnąłem ją z wałka, a wałek wsunął się do środka skrzyni- poratujecie?

Napisano

mocny magnes neodymowy i próbuj wyciągnąć.  Następnym razem ściągnij zawleczki i linki

Napisano
  • Autor

mocny magnes neodymowy i próbuj wyciągnąć.  Następnym razem ściągnij zawleczki i linki

Dzięki za odpowiedź :piwko: . Ale jak się przypadkiem nie uda wyciągnąć magnesem, czy jest możliwe zdemontowanie pokrywki i złożenie tego mechanizmu prawidłowo od nowa (od podstaw), czy raczej nie dam sobie z tym rady (bądź jest to po prostu niemożliwe do wykonania w ten sposób)?  

Napisano

Ja nie wiem jak jest z tym mechanizmem bo go nigdy nie rozbieralem.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam, jestem na etapie wymiany sprzęgła w moim 1.1 mpi i po odpięciu sterowania biegami, wałek wpadł do skrzyni- jeszcze go widać wewnątrz otworu. Co z tym zrobić?

Gwoli wyjaśnienia, sprawa opanowana. Wałeczek przechodzi na przestrzał przez skrzynię biegów, więc wysunął się jakieś 3 cm po czym oparł się o drążek kierowniczy. Zabezpieczyłem go i wyjąłem skrzynię.  Po wyciągnięciu skrzyni wałek wchodzi na swoje miejsce bez problemu, tylko trzeba go pokręcić (w prawo lub w lewo) aby ustawić w odpowiedniej pozycji.

Teraz myślę jakie sprzęgło- ktoś tam poleca statim- można brać ten statim?

Napisano

statim to dolna półka ale do 900 setki wystarczy 

Napisano
  • Autor

statim to dolna półka ale do 900 setki wystarczy 

Mam 1.1 ze skrzynią 900-tkową (były takie egzemplarze), ale obawiam się, czy ten statim będzie ładnie łapał- bez szarpnięć, hałasów, uślizgów itp. Poprzednie sprzęgło- valeo- (niby górna półka) a wytrzymało 100 kkm i docisk pękł. Myślę też nad kolejną opcją- docisk tańszy- np. statim a stara tarcza valeo- od tego sprzęgła, które właśnie wyciągnąłem (tarcza nie jest wytarta i pewnie wytrzyma kolejne 100 kkm)- czy to rozwiązanie wchodzi w grę? Jak sądzicie? 

Napisano

bierz luka tarcze i sprzeglo. valeo polecialo juz dawno z trwaloscia i to strasznie. W sluzbowej pandzie tarczy sprzegla juz nie bylo po 9kkm a jezdzona byla przez jednego kierowce, ktory wie jak uzywac sprzegla

Napisano
  • Autor

bierz luka tarcze i sprzeglo. valeo polecialo juz dawno z trwaloscia i to strasznie. W sluzbowej pandzie tarczy sprzegla juz nie bylo po 9kkm a jezdzona byla przez jednego kierowce, ktory wie jak uzywac sprzegla

ok, dzięki wszystkim  :oki:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.