Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Długo zapala po zgaszeniu na gazie

Featured Replies

Napisano

Po zgaszeniu na gazie bardzo długo kręci zanim zapali - ciepły silnik. Wyeliminowałem przepuszcznie zaworu na reduktorze, skład mieszanki na wolnych - idealny. Dodam tylko.

Jak jeżdżę tylko na benzynie powyższy problem nie występuje.

W moim przekonaniu sterownik gazu przekłamuje w jakiejś materii eku samochodu i dlatego silnik ciężko uruchamia się na benzynie.

Czy ma ktoś pomysł jaki parametr w ustawieiu sterownika bingo m zmienić ?

Który z parametrów może być za to odpowiedzialny.

Podam tylko, że czas emulacji stanu h mam na 0.4, stan emulacji stanu l mam na 0.6.

Po tych ustawieniach przestał mi szarpać na benzynie na ciepłym silniku zanim się przełączył na gaz.

Został tylko syndrom długiego odpalania po zgaszeniu na gazie.

Prosze o podpowiedzi.

Napisano

Nie jestem pewny ale może to wynika z konstrukcji instalki.Jak gasisz na gazie to coś tam może jeszcze jego zostawać w przewodacg.A jak zapalasz to na paliwie i tak jakbyś miał podwójną mieszankę LPG + noPB i może dlatego masz problem z rozruchem.

Napisano

> Nie jestem pewny ale może to wynika z konstrukcji instalki.Jak gasisz

> na gazie to coś tam może jeszcze jego zostawać w przewodacg.A

> jak zapalasz to na paliwie i tak jakbyś miał podwójną mieszankę

> LPG + noPB i może dlatego masz problem z rozruchem.

dokladnie tak jak kolega mówi, tez tak czasem mam ale bardzo bardzo rzadko

Napisano

Tez tak miałem zimą jak było zimno. Po przejechaniu krótkiego dystansu zanim silnik zdążył się nagrzać trzeba było długo kręcić zanim zapalił. Na ciepłym silniku było ok.

Raz tak kręciłem że aż padł aku i trzeba było sciągnąć autko ze skrzyżowania mad.gif Po tym wykręciłem świece i okazało się, że są zalane wszystkie 4. Po wymianie świec nie było poprawy.

Teraz jak zrobiło się cieplej nie ma problemów.

Napisano
  • Autor

Na dzień dzisiajeszy jestem na 99% przekonany, że to wina konfiguracji sterownika gazu. Jeżeli mozna piszcie o swoich ustawieniach centralek gazu - o ile macie gdzie i jak je odczytać.

Pozdrawiam

Napisano

> Po zgaszeniu na gazie bardzo długo kręci zanim zapali - ciepły

> silnik. Wyeliminowałem przepuszcznie zaworu na reduktorze, skład

> mieszanki na wolnych - idealny. Dodam tylko.

> Jak jeżdżę tylko na benzynie powyższy problem nie występuje.

> W moim przekonaniu sterownik gazu przekłamuje w jakiejś materii eku

> samochodu i dlatego silnik ciężko uruchamia się na benzynie.

> Czy ma ktoś pomysł jaki parametr w ustawieiu sterownika bingo m

> zmienić ?

> Który z parametrów może być za to odpowiedzialny.

> Podam tylko, że czas emulacji stanu h mam na 0.4, stan emulacji stanu

> l mam na 0.6.

> Po tych ustawieniach przestał mi szarpać na benzynie na ciepłym

> silniku zanim się przełączył na gaz.

> Został tylko syndrom długiego odpalania po zgaszeniu na gazie.

> Prosze o podpowiedzi.

Wczoraj spotkał mnie ten sam problem, podjechałem do gazownika podłączył pod kompa posprawdzał czy reduktor nie przepuszcza i coś zmienił w ustawieniach kompa powiedział, że wszystko jest ok, podejrzewam że mógł się u mnie podwiesić EGR ale błeda nie wywalił jak na razie wczoraj po wizycie odpalał już normalnie

Napisano

> Recyrkulator miałem zaślepiony i było to samo tak więc ten element

> wykluczyłem.

Kumple z serwisu opla powiedzieli mi jeszcze żeby do końca być pewnym że nie zalewa go gazem to trzeba zakręcić butle, spróbuj i sprawdź jak będzie, spróbuj też zresetować kompa i wtedy sprawdzić jak pali

Napisano
  • Autor

Brałem to pod uwagę, nawet wypiołem wąż gazu z miksera i dalej to samo.

Jak jeżdże tylko na benzynie nie ma tego problemu.

Napisano

u mnie podobnie jak zimny silnik to zapala ok jak cieplyu to trzeba troche dluzej go pokrecic jak dzisiaj odkrecilem EGR i lekko przeczyscilem (chociaz nei bardzo bylo tam cos do czyszczenia no chyba ze da sie go rozkrecic) to jakby lepiej palil i troche lepiej jezdzil ale pewnosci nei mam

Napisano

ja tez tak mam i tez mam instalke bingo. gazownik powiedzial mi, ze TTTM i nie warto nic krecic i ruszac. jak jade krotki dystans to radzil nie przelaczac na gaz.

Napisano

jak to nei przelaczac?? to po to masz instalacje zeby jezdzic na benzynie? u mnie tak nie bylo w zeszlym roku tak wiec mysle ze trzeba cos zmienic w ustawieniach tym bardziej ze cos w kabinie gazem czuc. W poniedzialek jade do gazownikow i bedziemy patrzec o co chodzi

Napisano

> jak to nei przelaczac?? to po to masz instalacje zeby jezdzic na

> benzynie?

no ale jak mam podjechac 500m na gazie, a potem meczyc sie z zapaleniem to jade na benzynie.

jak Ci Twoi gazownicy cos wymysla to opisz. moze bede musial doszkolic moich smile.gif

Napisano

u mnie też tak jest, to wystarczy, że przed wyłączeniem silnika przełączam na noPb na pare sekund i dopiero gasze

Napisano

> u mnie też tak jest, to wystarczy, że przed wyłączeniem silnika

> przełączam na noPb na pare sekund i dopiero gasze

===================================

Własnie .W starszych instalkach gaziarze sugerowali ostatnie 100 m przejezdzać na benzynie.

Napisano
  • Autor

> ===================================

> Własnie .W starszych instalkach gaziarze sugerowali ostatnie 100 m

> przejezdzać na benzynie.

Przy jednopunktowym wtrysku to powinno być bez znaczenia. U mnie jak zgaszę na gazie i od razu odpalę ( za każdym razie na benzynie) wtedy pali na "cyk", jak tylko chwilkę postoii wtedy chechła, chechła i dopiero zapali.

Napisano

> Przy jednopunktowym wtrysku to powinno być bez znaczenia. U mnie jak

> zgaszę na gazie i od razu odpalę ( za każdym razie na benzynie)

> wtedy pali na "cyk", jak tylko chwilkę postoii wtedy chechła,

> chechła i dopiero zapali.

Witam.

Mam tak samo, szukałem wyjasnienia i rozwiązania na wszelkie sposoby i róznych forach. Z rad dostawałem same ogólniki, nic konketnego, nawet od fachowców (gaziarzy), którzy zwalali wine na stan techniczny autka, a mechaniorzy na gaz.

screwy.gif Nie docierało do nich,że autko na samej benzynie smiga bez zarzutów,(straciłem 50% zdrowia na tłumaczenia i wyjaśniania)

Z zebranych informacji dochodzę do wniosku,że wina tkwi po złej regulacji emulacją sondy.Potrzebny jest dobry gaziarz, który to poustawia.Jestem na etapie poszukiwań.

Może ktoś zna kogoś takiego? We Wrocku lub okolicy? Byłbym wdzieczny.

Napisano
  • Autor

Tylko taka możliwość pozostaje, w moim przekonaniu sterownik gazu wprowadza w błąd EKU auta, które adaptuje się do warunków spalania gazu i stąd te trudniściz odpaleniem na benzynie. Do gaziarzy to nie dociera.

U mnie np. strasznie szarpał gdy po odpaleniu próbowałem ruszyć ( zanim przełączył sie na gaz) Rozwiązanie znalazłem na tym forum, mianowicie ustawiłem czas emulacji H - 0.4, czas emulacji L - 0.6. Od tego czasu problemu (kangurów) nie ma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.