Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja zbieżnosci - pare dziwnych pytań

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam sie czy moze byc roznica w regulacji zbieznosci kol gdy auto stoi na fabrycznych stalowkach (5,5x14 et49) oraz na alufelach (dane prawdopodbnie takie 6x14, et38). Chodzi mi dokladnie o to czy gdy pojade na regulacje autem na alusach to zbieznosci moze zostac ustawiona nieprawidlowo ??? Czy jest taka mozliwosc ??? Nie znam sie na tym dlatego zadaje takie dziwne pytanie.

Napisano

> Zastanawiam sie czy moze byc roznica w regulacji zbieznosci kol gdy

> auto stoi na fabrycznych stalowkach (5,5x14 et49) oraz na

> alufelach (dane prawdopodbnie takie 6x14, et38). Chodzi mi

> dokladnie o to czy gdy pojade na regulacje autem na alusach to

> zbieznosci moze zostac ustawiona nieprawidlowo ??? Czy jest taka

> mozliwosc ??? Nie znam sie na tym dlatego zadaje takie dziwne

> pytanie.

niesadze... praktycznie, to raczej nie powinno byc nawet roznicy...

urzadzenia zaklada sie na kola... zachacza o rowki w oponie a opierana feldze... takze, jezeli felgi sa proste, to nie powinno byc problemu... tylko jak maja Ci ustawiac to najpierw wez rusz wogole koncowki, bo astry maja to do siebie,ze nie da sie tego tak latwo odkrecic...

Dlatego ja mam lipe i niestety musze sie umowic do mecha, az mi na cieplto to ruszy...

Napisano
  • Autor

> niesadze... praktycznie, to raczej nie powinno byc nawet roznicy...

> urzadzenia zaklada sie na kola... zachacza o rowki w oponie a

> opierana feldze... takze, jezeli felgi sa proste, to nie powinno

> byc problemu... tylko jak maja Ci ustawiac to najpierw wez rusz

> wogole koncowki, bo astry maja to do siebie,ze nie da sie tego

> tak latwo odkrecic...

> Dlatego ja mam lipe i niestety musze sie umowic do mecha, az mi na

> cieplto to ruszy...

Jak to dziala to wiem bo kiedys bylem na regulacji Passatem. Facet zalozyl urzadzenia na kola, wlaczyl kompa i od razu powiedzial gdzie auto bylo walone. Z tymi koncowkami to racja bo w Kadecie to cale drazki mi wyciagali i w imadle rozkrecali. Asterka tez musze jechac bo od poczatku jak ja mam delikatnie ciagnie w lewo (na alu mocniej, na stalowkach mniej), na dniach wymieniam sprezyny oraz opony na nowki wiec szkoda aby sie meczyly z powodu np. zlej geometrii. Poza tym w grudniu zaliczylem male bum (wgniecione drzwi, zgieta stalowa fela) wiec nie mam pewnosci czy sie cos nie przestawilo. Asterka tez juz jezdzi 2 lata w PL po dziurach co tez zapewne nie jest bez znaczenia

Napisano

Zasada działania zależy od urządzenia.

Niektóre mają wbudowane akcelerometry, inne potencjometry obciążane wahadełkiem, jeszcze inne lusterka, które odbijają wiązkę lasera. Chodzi o to żeby zbadać pochylenie koła w obu płaszczyznach. Resztę można obliczyć.

Napisano
  • Autor

> Zasada działania zależy od urządzenia.

> Niektóre mają wbudowane akcelerometry, inne potencjometry obciążane

> wahadełkiem, jeszcze inne lusterka, które odbijają wiązkę

> lasera. Chodzi o to żeby zbadać pochylenie koła w obu

> płaszczyznach. Resztę można obliczyć.

Czyli jaka jest Twoja opinia ??? Można regulowac na alufelgach czy lepiej na stalowkach ??? Czy nie ma to zadnego znaczenia ??? Dodam tylko ze na alu kola sa wysuniete bardziej na zewnatrz niz na alu (inne ET)

Napisano

> Zasada działania zależy od urządzenia.

> Niektóre mają wbudowane akcelerometry,

Jak wiele tutaj się można dowiedzieć na tym forum, to aż się w pale nie mieści.

Wiedziałem że w zawieszeniu ustawia się zbieżność kół, pochylenie kół, kąt pochylenia sworznia zwrotnicy, kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy, ale żeby jeszcze mierzyć akcelerometrem przyspieszenie kół ? O tym słyszę pierwszy raz, jednak człowiek uczy się całe życie.

Teraz dla RobertV664, obojętnie na jakich kołach pojedziesz, zbieżność będzie dobrze ustawiona.

Napisano

Akcelerometrem można mierzyć nie tylko przyspieszenie ale również kierunek w którym ono działa i właśnie to jest wykorzystywane w tych urządzeniach (coś jak elektroniczna poziomnica).

Geometrię można ustawić niezależnie od tego jakie felgi są założone.

Napisano

> Akcelerometrem można mierzyć nie tylko przyspieszenie ale również

> kierunek w którym ono działa i właśnie to jest wykorzystywane w

> tych urządzeniach (coś jak elektroniczna poziomnica).

niewiem.gif

Napisano

Zgadza się. O ile obie felgi (stalowe i alu) są proste to badanie zbieżności powinno wyjśćpraktycznie tak samo.

Co do geometrii to ja po zmianie końcówki drążka kierowniczego pojechałem sprawdzić zbieżność tyle że sprawdzali mi najazdowo - tzn facet po prostu wjechał na płytę, wyjechał i już mi kąt podał. Nie wiem czy to do końca precyzyjny pomiar - w każdym razie był tam jakiś minimalny odchył od normy ale auto prowadzi się tak jak przedtem.

Dodam że chciałem podjechać do gościa na precyzyjne podregulowanie to (że nie chciało mu się śruby regulacyjnej ruszać) zaproponował 1 obrót końcówką drążka w lewo lub prawo. Przestrzegam przed takimi patentami bo 1 taki obrót daje zbyt dużą różnicę i np z -2mm może wam się zrobić +4. Sam sobie przy wymianie sprawdzałem jak to się sprawuje (koło zdejmowałem z 5 razy ale miałem czas) i po 1 obrocie na gwincie miałem przekoszoną kierę a auto myszkowało podczas zakręcania.

Więc PRECYZYJNIE rozstaw można podregulować TYLKO śrubą a nie dokręcaniem lub odkręcaniem końcówki drążka o 1 obrót. Patrzcie "fachmanom" na ręce.

Napisano

Zbieżność regulujemy tylko i wyłącznie pokręcając śrubami na drążkach kierowniczych (czerwone) i to obydwoma o jednakowy kąt, nie ma tu mowy o pełnym obrocie śruby.

Nie ma żadnej innej śruby do precyzyjnej regulacji zbieżności.

276816899-d.JPG

post-35463-14352470212066_thumb.jpg

Napisano

> Zbieżność regulujemy tylko i wyłącznie pokręcając śrubami na

> drążkach kierowniczych (czerwone) i to obydwoma o jednakowy kąt,

> nie ma tu mowy o pełnym obrocie śruby.

> Nie ma żadnej innej śruby do precyzyjnej regulacji zbieżności.

Zgadza się... ja napisałem jednak że facet wspomniał o obrocie nie tyle śruby co całej końcówki drążka o 1 obrót na gwincie. Jak nie trudno zgadnąć człowiek prosty jak budowa cepa.

Oczywiście wymianę końcówki drążka należy zacząć od wkręcenia nowego na tyle samo obrotów ile zajęło wykręcenie starego lub mówiąc inaczej - wkręcenie na tą samą głębokość gwintu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.