Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łożysko napinacza X17DTL [G]

Featured Replies

Napisano

Zbliża się kolejna wymiana rozrządu, więc przy tej okazji chcę zmienić napinacz paska sprężarki klimatyzacji. Od jakiegoś czasu słyszę na zimnym silniku szum od napinacza. 

Pytanie brzmi; czy jest możliwość wymiany tylko łożyska w napinaczu? Rozbierał ktoś ?

Problem jedynie leży w kwestii ceny, gdzie za cały napinacz trzeba zapłacić 250zł, a łożysko pewnie kosztowało by 1/10 ceny.

Link do napinacza: http://www.e-opel.com.pl/napinacz-paska-wielorowkowego-dla-aut-z-klimatyzacja-opel-astra-g-x17dtl.html 

Edytowane przez Orochimaru
Poprawiłem linka, bo nie działał.

Napisano

Wszystko jest możliwe. Rolka jest z dwóch części połączonych nitami. W środku jest łożysko. Musiałbyś mieć czym zacisnąć nowe nity i nie uszkodzić rolki przy demontażu.

napinacz wygląda jakby mógł przyjąć rolkę od Z17... Tamte mają co prawda 26mm szerokości, ale miejsca jest tam sporo na szerszą rolkę.

Voyager II z silnikiem 2,5TD ma rolkę o szer. 22mm. Nie wiem tylko jak z otworem łożyska. Oryginalnie ma chyba 17mm i w środku tulejkę na śrubę.

Może Szpot będzie miał tę rolkę.

Napisano
  • Autor

Ogólnie to lubię takie eksperymenty, ale jedyny problem polega na tym, że jak rozwalę tą rolkę co mam, a nie będzie możliwości jej poskładać, to zostane bez niczego. Sklepy w okolicy posiadają w sprzedaży takie części, ale tylko pod zamówienie (teraz normalka). 

Zaryzykuję i jak spróbuję rozebrać, jak wygospodaruję wolny dzień. Jak by się udało to napisze, może komuś się przyda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.